1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ABD'NİN KIBRIS RAPORU AÇIKLANDI
ABD'NİN KIBRIS RAPORU AÇIKLANDI

ABD'NİN KIBRIS RAPORU AÇIKLANDI

Obama'dan Kıbrıs'ta Çözüme Destek!

A+A-

Obama'nın Kıbrıs'la ilgili iki aylık raporunda müzakerelerin başlaması yer alıyor ve adil bir çözümü ABD'nin desteklediği tekrarlanıyor

BD Başkanı Barrack Obama'nın 1 Nisan 31 Mayıs dönemini kapsayan Kıbrıs sorunu üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüme yönelik ilerlemeyle ilgili iki aylık raporunda, müzakerelerin yedi aylık bir aradan sonra kapsamlı bir çözüme yönelik BM'nin gözetiminde başlamasına ağırlık verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporun yanında, ABD'nin Hukuk İşleri'nden Sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, ABD Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı Julia Friefield'in bir mektubu da yer alıyor. Raporda 'Amerika Birleşik Devletleri, Kıbrıs'ı iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon olarak yeniden birleştirmek için adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasına söz vermiştir” deniyor.

Raporda, BM Genel Sekreteri'nin İyi Niyet Misyonu'nun Kıbrıs'ı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olarak yeniden birleştirmeye yönelik destek için çalışmalarını Nisan ve Mayıs'ta sürdürdürdüğü, anlaşma yanlısı aday Mustafa Akıncı'nın 26 Nisan'da Kıbrıslı Türklerin liderlik seçimlerinde, muhafazakar Derviş Eroğlu'nun yerine geldiği belirtildi.

Raporda, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'in Akıncı'yı ilk arayan ve kutlayanlar arasında olduğu, Akıncı'nın zaferini 'umutlu bir gelişme' olarak nitelediği kaydedildi. Dışişleri Bakanı Kerry'nin de Akıncı'yı telefonla kutladığı, ABD'nin müzakere süreci için güçlü desteğini ilettiği Akıncı'yı adil ve kalıcı bir çözüm elde etme fırsatını yakalamaya teşvik ettiği anlatıldı.

Anastasiades 28 Nisan'da tek taraflı olarak dört güven artırıcı tedbir açıklamış, BM Özel Danışmanı Espen Barth Eide Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlarla yakın temas kurmaya devam etmiş ve müzakereler 15 Mayıs'ta başlamıştı.

Anastasiades ve Akıncı ilk liderler toplantısını 28 Mayıs'ta yapmış, geçiş noktaları açılması ve cinsiyet eşitliği konusunda ortak bir teknik komite kurulması da dahil bazı güven artırıcı tedbirler üzerinde görüş birliğine varmıştı.

Liderler müzakerecilerine, çalışma gruplarına ve teknik komitelere, elektrik şebekelerinin birbirine bağlanması, cep telefonlarının müşterek çalışması ve radyo frekansı müdahalelerinin önlenmesi yönünde çalışılması talimatı vermişti. Anastasiades ve Akıncı her ay iki kez toplanmayı, 23 mayıs'ta bölünmüş Lefkoşa'nın Ortaçağ'dan kalan eski bölgesine ortak tarihi ziyaret yapmak gibi sosyal etkinliklere birlikte katılmayı kararlaştırmıştı.

Raporda, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kıbrıs'ı üst düzeylerde tutmaya devam ettiği vurgulandı. Başkan Yardımcısı Joe Biden, anlaşma müzakerelerini başlatmak için fırsatı yakalaması, ayrıca artan ikili işbirliğinin desteklendiğini ifade etmek için 6 Mayıs'ta Anastasiades'le konuşmuştu.

ABD Büyükelçisi Koenig, düzenli olarak Kıbrıs Rum ve Kıbrıslı Türk liderler ve müzakerecilerle, ayrıca siyasi partiler, iş çevreleri ve sivil toplum örgütü liderleriyle bir araya gelmişti.

Kıbrıs Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri, ikili işbirliğini artırmak için çalıştılar. Buna ek olarak aralarında dışişleri bakanlığı ve adalet bakanlığı, Kıbrıs Cumhuriyeti büyükelçiliği temsilcilerinin de bulunduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nden bir heyet, güvenlik, terörizmle mücadele ve yayılmasını önlemeyi görüşmek üzere 20-22 Mayıs tarihlerinde Vaşington'da ABD hükümet yetkileriyle bir araya geldiler.

Amerika Birleşik Devletleri, münhasır ekonomik bölgesindeki hidrokarbon kaynaklarının gelişmesi için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hakları konusundaki halk desteğinin sürdüğünü, enerji kaynaklarından olası gelirin iki toplum arasında adil şekilde, nihai bir anlaşma kapsamında paylaşılacağını ifade etti.

Son olarak raporda, Kıbrıs'ın 2012'deki mali krizden sonra reformlar uygulamaya devam ettiğine işaret edildi.

Kıbrıs Haber Ajansı 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.