1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABDULLAH GÜL, BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON İLE GÖRÜŞTÜ
ABDULLAH GÜL, BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON İLE GÖRÜŞTÜ

ABDULLAH GÜL, BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON İLE GÖRÜŞTÜ

Gül BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesinde, ağırlıklı olarak;

A+A-

TC CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL, BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON İLE GÖRÜŞTÜ

GÖRÜŞMEDE AĞIRLIKLI OLARAK SURİYE'DEKİ GELİŞMELER ELE ALINDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında Hollanda'nın Lahey kentinde kabul ettiği BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesinde, ağırlıklı olarak Suriye'deki gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Genel Sekreter Ban'ın, Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkiye'nin Suriye'de izlediği politikayı ve çok sayıda mülteciyi kabul etmiş olmasını BM olarak büyük takdirle karşıladıklarını söylediği kaydedildi.

Ban Ki-moon'un ayrıca, Kıbrıs'ta iki toplum lideri arasında başlayan doğrudan görüşmelerin ele alındığı kabulde, Türkiye'nin bu konuda oynadığı yapıcı rolden duydukları memnuniyeti ifade ettiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Gül ise Suriye'deki insanlık dramının bu şekilde devam etmesinin bölge ve küresel düzen bakımından daha büyük riskler oluşturacağını, bu nedenle soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirterek, Cenevre sürecinin başarılı olmasının elzem olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözümün bulunması için bugüne kadar üstlenmiş olduğu yapıcı rolü oynamaya devam edeceğine vurgu yapan Gül, adada iki topum lideri arasında doğrudan görüşmelerin başlamasıyla yakalanan olumlu ivmenin mutlaka sonuç verecek şekilde devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Gül, BM Genel Sekreteri'nin bu konuda aktif bir tutum içinde olmasından memnuniyet duyacağını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban'ın ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun telefonda kendisini arayarak, düşürülen Suriye uçağıyla ilgili bilgilendirdiğini, Türkiye'nin bu önlemi alma gerekçesini anladıklarını söylediği kaydedildi.

Ban'ın, durumun daha fazla tırmanmasından endişe duyduğunu aktardığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Gül ise Türkiye'nin, sınırını ihlal eden ve uyarılara rağmen bu ihlale devam eden Suriye uçağına karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkını kullandığını aktardı. Gül, Suriye rejiminin Türkiye'nin sınır güvenliğini ihlal eden eylemlerine son vermesi gerektiğinin altını da çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.