1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “AB’NİN BİZİ ANLAMAYA NİYETİ YOK. BOŞUNA ZAMAN KAYBEDİYORUZ”
“AB’NİN BİZİ ANLAMAYA NİYETİ YOK. BOŞUNA ZAMAN KAYBEDİYORUZ”

“AB’NİN BİZİ ANLAMAYA NİYETİ YOK. BOŞUNA ZAMAN KAYBEDİYORUZ”

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıslı Türkler için hayal kırıklığı yaratmaya devam ettiğini söyledi.

A+A-

Son dış gelişmelerle ilgili Bayrak Haber’e özel demeç veren Özgürgün, “ AB’nin bizi anlamaya niyeti yok. Boşuna zaman kaybediyoruz” dedi

Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıslı Türklere gözlemci talebinin Başkanlık Divanı’na gönderilmesi ve Larnaka’dan uçuş şartı ile ilgili görüşlerini aktaran Özgürgün, AB’nin her zaman Rumlardan yana taraf aldığını söyledi…

Almanya Başbakanı Merkel’in Kıbrıs’ı ziyaret ettiği zaman, sadece Güney’e gittiğini, Kuzey’e ise BM Kulesinden bakarak, “ Kuzey İşgal” altında mesajı vermeye çalıştığını hatırlatan Özgürgün, “  AB’nin bakışı bu kadar kıt ve dar. Aslında gerçekleri biliyorlar… Bizi anlamaları için boşuna zaman kaybediyoruz” dedi…

Annan Planı ve Rumların AB’ye üye yapılma sürecini hatırlatan Özgürgün, AB’nin Kıbrıslı Türkler için hayal kırıklığı yaratmaya devam ettiğini belirtti.

Brüksel’deki Dışişleri Bakanlığı’na ait KKTC Temsilciliği’nin AB ile temas konusunda önemli bir misyonu bulunduğunu kaydeden Özgürgün, güçlü bir kadronun orada görev yaptığını ifade etti…

Dışişleri Bakanlığının, dış temsilciliklere büyük önem verdiğini belirten Özgürgün, son yıllarda, Avrupa’da Roma, Stockholm ve Berlin’de 3 yeni temsilcilik açıldığını anlattı.

İİT ile de önemli projeler hayata geçirdiklerini ifade eden Özgürgün, “Temsilcilik ya da kendimizi anlatma anlamında sıkıntımız yok. Ama bizi Avrupa’da ne kadar anlamak istiyorlar. Bu noktada AB ile ilgili hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi…

Uluslar arası etkin güçlerin Kıbrıs’ta samimi olarak bir anlaşma istemediğini belirten Özgürgün, “ Rumları kimse zorlamıyor. Örneğin AB Rumlara 10 milyar Euro verirken, anlaşmayı da şart koşsa, anlaşma kesindir. Demek ki istenmiyor. İstenmiyor olmasının sebebi, sadece AB değil, onun da üzerindeki, ABD ve İngiltere için Kıbrıs’taki üslerin varlığı” şeklinde konuştu.

KKTC’nin bugün 22 temsilciliğe ulaştığına işaret eden Özgürgün,  “Bunu da maddi koşullar kısıtlı olmasına rağmen yaptık. Maalesef bütçemizin durumu malum” dedi.

“Bakan Özgürgün, Dışişleri Bakanlığı Bütçesine daha çok yer ayrılmasını istiyor diyebilir miyiz?” soruya karşılık Özgürgün, “Mutlaka… Temsilcilikleri ikiye katladık. Ama bütçemiz yerinde sayıyor. Bu konuda uğraşıyoruz. Bakanlar Kurulu’nda görüşüyoruz. Belli sıkıntılar var. Yani elde var da verilmiyor değil. Ama mutlaka imkanlar zorlanıp, dışişlerine imkanlar artırılmalı. Çünkü ülkeler kurulurken önce dışişleri bakanlığı kurulur. Bir ülke varsa önce dışta vardır. Örneğin Bazı küçük ülkelerin sadece dışişleri bakanlığı vardır” yanıtı verdi…

Kıbrıs Konusuyla ilgili olarak da Özgürgün, Rum Tarafını anlaşma için istekli görmediklerini söyledi…

Rum tarafının Türkiye’yi işgalci görmeye devam ettiğini, Kıbrıs Türklerine sadece azınlık hakkı öngördüğünü kaydeden Özgürgün, “Bir yemeğe bile gönüllü değiller… Elimizi uzattığımızda, neden uzattık diye şikayet ediliyor” dedi…

Özgürgün,  şöyle konuştu

“KKTC’de hala içeriyi suçlayanlar var. Karşı tarafın durumunu görmezlikten geliniyor. Oysa Sayın Cumhurbaşkanına tam destek vermek lazım. Sayın Cumhurbaşkanı’nın görüşmeci pozisyonundaki tavrı, en olumlu tavır, en çok açılımın yapıldığı dönem, en çok anlaşmaya yakın olan, Türk tarafı açısından gayet olumlu bir ortam var. Hala içerde biz daha aktif olmalıyız deniyor. İnsaf… Doğalgaz, mülkiyette önerilerimiz ortada… Çapraz Oyu bile belli koşullarda kabul edebileceğimizi söyledik. Eksik deniyor, yetersiz deniyor. Bir parti başkanı görüşmecilikten alacağım diyor. İnsaf… Rumların, Türklere azınlık hakkı vermeye çalışan pozisyonuna rağmen, hala kendi kendimizi eleştiriyoruz. Bunu anlamakta zorlanıyorum.”

Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun açıklamalarının hatırlatılması üzerine Özgürgün, “ Sayın Bakan, tam olarak da “ya çözüm ya taksim” demedi… Ama “bir anlaşma olmayacaksa, zaten iki ayrı devlet kalacak” dedi…

Bu yaklaşımın yıllardır var olduğunu belirten Özgürgün,  “Bir anlaşma yapmayacaksak, bölünme olur, taksim olur, iki ayrı devlet olur. Türkiye yeni bir şey söylemiş gibi algılandı ama değil” şeklinde konuştu…

Süreç dursa da Kıbrıs konusuna odaklanmış bir şekilde bakanlığın çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Özgürgün, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer’in 26 Nisan’da kendisini bakanlıkta ziyaret edeceğini açıkladı

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.