1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AB'NİN GÖZÜ KARPAZ'DA!
AB'NİN GÖZÜ KARPAZ'DA!

AB'NİN GÖZÜ KARPAZ'DA!

Stefan Fule, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na, “Eğer iddia edildiği gibi çevre tahribatı varsa, Komisyon para yardımını durdurur” dedi.

A+A-

Sert üsluplu mektup iddiası... AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Fule’nin, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na çevre sorunları ile ilgili konularda sert üslubu olan bir mektup yazdığı iddia edildi. Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros gazetesinde dün bu konuyla ilgili olarak Michael Chatzistylianou imzasıyla bir haber – yorum yer aldı. Haberde, Kuzey Kıbrıs’ta, özellikle de Karpaz’da çevre suçları işlendiği iddia edildi. Fule’nin mektubunda, iddia edildiği gibi çevre tahribatı bulunması durumunda, komisyonun para yardımını durdurabileceğini belirttiği iddia edildi.

Sert ifade yok, bilgi istedi... Cumhurbaşkanı Eroğlu ise Fule’den bir mektup geldiğini doğruladı ancak, öne sürüldüğü gibi “sert” ifadeler bulunmadığını söyledi. Eroğlu, Fule’nin Karpaz’da olan veya olabileceği öne sürülen çevre sıkıntıları ile ilgili bilgi talep ettiğini belirtti. Eroğlu, Fule’nin Karpaz’da yapılacak 80 bin kişilik konserle, yol genişletme çalışmalarıyla, yarım kalan eşek bekçileri gözetleme kulesiyle ve taş ocaklarıyla ilgili endişelerini belirtip bilgi istediğini ifade etti. Konu ile ilgili hükümete mektup yazdığını belirten Eroğlu, “Hükümetin bu konulardaki düşüncelerini alıp Sayın Fule’ye göndereceğim” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Komiseri Stefan Fule’nin, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’na çevre sorunları ile ilgili konularda sert bir mektup yazdığı iddia edildi.

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros gazetesinde dün bu konuyla ilgili olarak Michael Chatzistylianou imzasıyla bir haber – yorum yer aldı. Haberde, Fule’nin Cumhurbaşknı Eroğlu’na çok sert bir mektup gönderdiği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Fule’den bir mektup geldiğini ancak bu mektupta, Fileleftheros’un öne sürdüğü gibi “sert” ifadeler değil, Karpaz’da var olduğu veya olabileceği öne sürülen çevre sıkıntıları ile ilgili bilgi talep edildiğini kaydetti.

Eroğlu, Fule’nin Karpaz’da yapılacak 80 bin kişilik konserle, yol genişletme çalışmalarıyla, yarım kalan eşek bekçileri gözetleme kulesiyle ve taş ocaklarıyla ilgili endişelerini belirtip bilgi istediğini ifade etti. Konu ile ilgili hükümete mektup yazdığını belirten Eroğlu, “Hükümetin bu konulardaki düşüncelerini alıp Sayın Fule’ye göndereceğim” dedi.

Çevre suçları işlendi iddiası...

Fileleftheros gazetesindeki yorumda, “işgal altındaki bölgeler” diye tarif edilen KKTC’de, çevre suçları işlendiği iddia edildi.

Aynı haberde, “Bir yandan çevre suçu işlenip, Natura 2000 programına uyulmayarak, Karpaz’da çevre katedilirken, öte yandan traji komik bir şekilde Karpaz için Avrupa Birliği’nden bir buçuk milyon Euro’luk maddi destek alınmıştır” değerlendirmesi de yapıldı.

Haberde, Fule’nin, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na, “Eğer iddia edildiği gibi çevre tahribatı varsa, Komisyon para yardımını durdurur” dediği öne sürüldü.

Fileleftheros gazetesi, Fule’nin, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na, “AB üyesi birçok ülkede ekonomik kriz varken, biz Kıbrıslı Türklere AB Bütçesi fonlarından 2013 yılı için 31 milyon Euro sağladık. Bu paranın da yeniden birleşme hedefine yardımcı programlara kullanılması arzusundayız” mesajını gönderdiğini iddia etti.

Fule’nin, Karpaz ile ilgili endişe verici gelişmeler yaşandığı yönünde duyumlar aldığını Eroğlu’na bildirdiğini de yazan Fileleftheros, “Eroğlu’ndan, yazılı yanıt istendi” değerlendirmesini yaptı.

Fileleftheros’un iddiasına göre, Fule’nin mektubunda, Dipkarpaz bölgesinde yol genişletme çalışmalarının doğrudan çevreyi tahrip edeceği ve buradaki fauna ile florayı olumsuz etkileyecek trafik kalabalığı yaratacağı da sorgulandı.

Gazeteye göre, yine aynı mektupta, Karpaz’da eylül ayında yapılması planlanan ve 80 bin kişinin katılması beklenen Silk Route 2013 adlı etkinlikle ilgili bilgi istendiği de yer aldı.

Fule’nin mektubunda, bu festivalin, hassas çevreye zarar vereceğine vurgu yaptığı da öne sürülürken, kaplumbağaların zarar göreceğine işaret ettiği belirtildi.

Haber yorumu kaleme alan olarak Michael Chatzistylianou, yazının sonunda, “ne yazık ki Fule’nin mektubunda, Beşparmaklar’da benzer tahribatların yaşandığı konusu yer almadı” değerlendirmesini de yaptı.

Cumhurbaşkanı: Bilgi istendi...

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Fule’nin 27 Mart tarihinde kendilerine bir mektup gönderdiğini doğruladı.

Cumhurbaşkanı, mektupta, Rum gazetesinin iddia ettiği gibi sert ifadelerin yer almadığını kaydederken, “Eğer varsa müdahale etmemiz istendi” dedi.

Eroğlu, şöyle konuştu:

“Sayın Fule bazı konularda müdahalemi istedi. AB bütçesinden bize 31 milyon Euro ayrılıyor. Rumlar bu parayı durdurmaya çalışıyor. Mahkemeler Yasası konusu vardı. Bununla ilgileniyorlardı, yapıldı, meclisten geçti. Karpaz’da 80 bin kişilik konser yapılacağı haberini almış. O bölgede Natura 2000 için ayrılan 1,5 milyon Euro var. Bu para boşa atılacak, çevre korunamayacak iddiaları varmış. Taş ocakları ile ilgili de endişelerini bildirdi. Bir de Karpaz’da yol genişletme çalışmaları ile ilgili endişelerini bildirdi. Ayrıca, yine Karpaz’da eşek bekçilerine gözetleme kulesi yapılması için ihale vermişlerdi. Tosunoğlu şirketi işi yarıda bıraktı. Bu konuda bilgi istedi. Hassasiyetlerini ortaya koydu. Benden ilgilenmemi rica etti. Ben de hükümete mektup yazdım. Onların da bu konuda düşüncelerini alıp Sayın Fule’ye göndereceğim.”

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.