1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “AB’Yİ TARAF OLARAK KABUL ETMEYİZ”
“AB’Yİ TARAF OLARAK KABUL ETMEYİZ”

“AB’Yİ TARAF OLARAK KABUL ETMEYİZ”

ÖZGÜRGÜN DOWNER’İN GÖRÜŞMELERİN ÇOK YAKIN BİR ZAMANDA BAŞLAYACAĞINA İNANMADIĞINI SÖYLEDİĞİNİ, GÖRÜŞMELERİN BAŞLAMASININ YILSONUNU BULABİLECEĞİNİ AÇIKLADI

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’le görüştü.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki yarım saatlik görüşmenin ardından Downer basına açıklama yapmadan Bakanlıktan ayrılırken, Özgürgün basına değerlendirmede bulundu.

ÖZGÜRGÜN

Özgürgün, Downer’le olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve bunun Downer’in ikinci Dışişleri Bakanlığı ziyareti olduğunu söyledi.

Daha önce Yeşilırmak Kapısı konusunu görüştüğü Downer’le bu kez Kıbrıs konusunda atılacak adımları ele aldıklarını kaydeden Özgürgün,  Kıbrıs müzakerelerine hemen başlanması yönündeki görüşünü Downer’e bildirdiğini açıkladı.

Downer’in Rum Yönetimi’nin içinde bulunduğu krizin görüşmelere başlanmasının önünde ciddi bir sorun teşkil ettiğini söylediğini aktaran Özgürgün, bu ekonomik problemlere öncelik verilmesi gerektiğini söyleyen Downer’in ümit etmekle birlikte görüşmelerin çok yakın bir zamanda başlayacağına inanmadığını söylediğini bildirdi.

Görüşmelerin yeniden başlaması yönünde çaba içinde olduğunu anlatan Downer’in garantör devletler olan Türkiye ve Yunanistan’da da temaslarda bulunduğunu hatırlatan Özgürgün, Downer’in bu görüşmelerden görüşler aldığını belirtti.

“AB’Yİ TARAF OLARAK KABUL ETMEYİZ”

Görüşmelerin uzun zamandan beri devam ettiğini ve BM şemsiyesi ve parametreleri dışına çıkılmasını istemediklerini bildiren Özgürgün, Downer’e AB’nin taraf olarak kabul edilmeyeceğini ve artık bir yol haritasının ortaya çıkması gerektiğini bir kez daha hatırlattıklarını söyledi.

“YILSONUNU BULABİLİR”

Özgürgün, bir soruya karşılık, görüşmelerin başlama tarihinin yılsonunu bulabileceğini söyledi. Görüşmelerin ucunun artık kapanması gerektiğini yineleyen Özgürgün, Rum Lider Anastasiadis’in Annan Planı’na “evet” demiş olmasının bir avantaj olarak görüldüğünü kaydetti.

Kendisinin bundan tam emin olmadığını ve Anastasiadis’in muhalefete karşı bir duruş sergilemek için Plana “evet” dediğini söyleyen Özgürgün, “Anastasiadis’İn evetini kabul ediş olarak alırsak, yanlış yola gireriz” dedi.

“ANASTASİADİS EOKA’CILARIN PARTİ LİDERİYDİ”

Anastasiadis’i “EOKA’cıların parti lideri” olarak niteleyen Özgürgün, EOKA’nın Kıbrıs sorununun bugünlere gelmesinin ve devam etmesinin başlıca sebeplerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.