1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ACI İTİRAF!
ACI İTİRAF!

ACI İTİRAF!

Değiştirilemiyor çünkü...

A+A-

Tarım Bakanı Çavuşoğlu “Devlet vergileri tam anlamıyla toplayabilseydi, su borularını da değiştirebilirdi” dedi.

Aytuğ Türkkan

Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülke gündemine oturan vergi affı konusuna farklı bir yaklaşım getirdi. Çavuşoğlu, bir soru üzerine “Devlet vergileri düzgün bir şekilde toplayabilseydi bugün parasızlık nedeniyle değiştirilemeyen sağlıksız su borularının rahatlıkla yenileyebilirdik”dedi.

Diyalog Tv’nin izlenme rekorları kıran Halk Meclisi 50’inci programı Aslanköy’de gerçekleştirildi. Mesarya’nın tam orasında bulunan ve üretimin de merkezi konumundaki Aslanköy’deki özel programa Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu tüm daire müdürleriyle birlikte katıldı. 

Halk Meclisi programını ilgiyle takip ettiğini ve 50’inci programa ekibiyle birlikte katılacağı sözünü verdiğini anımsatan Çavuşoğlu, “Bizim halkın önüne çıkacak yüzümüz vardır, onun için buradayız” dedi. 

Türkiye’den adaya ulaşan su konusuna yönelik mesajlar veren Çavuşoğlu, CTP-DP hükümeti döneminde  “biz suyu yönetemeyiz” şeklinde gazete manşetleri olduğunu anımsattı.  “252 km’lik bir su hattının bu ülkede döşenmeye ihtiyacı olduğunu defalarca ben söyledim ve çok samimi davranarak herkese nasıl ulaştırılabileceğini de söyledim” diyen Çavuşoğlu’na Reşat Akar “1 milyar TL’lik vergi alacakları tahsil edilseydi bu borular değişir miydi. Yoksa kurtarmaz mıydı?” sorusunu yöneltti. Bakan Çavuşoğlu “Bir milyara kesinlikle değişirdi. Alınabilseydi elbette değişirdi ama alınamayacak duruma gelmişti” diyerek yanıt verdi. 

“Tünel ihalesi tamamlandı” 

Bakan Çavuşoğlu Güzelyurt’a suyun ulaşımını sağlayacak tünelin yapımı için ihalenin tamamlandığını ve bunun için yaklaşık 500 milyon TL harcanacağını da açıkladı. Çavuşoğlu şöyle dedi: 

“Su konusunda şimdi Geçitköy’den Güzelyurt istikametine doğru açılacak olan tünel konusuna gelelim. Bu tünelin ihaleye çıkılması gereklilikti ve bir zorunluluktu. Ama bu ihalenin yapılabilmesi için benim çalışma arkadaşlarımla ne kadar gayret ortaya koyduğumuzu anlatarak sahiplenmek gibi bir alışkanlığımız yoktur. Yıllarca çalışılan Erkut bey zamanında da da çalışılan yine de su dairesiyle çok  alakası olmayan yer Tarım sulama suyu biz göreve geldikten sonra o projede bizden önceki arkadaşlarımız da var. Bazı endişelerimiz ve kaygılarımız olsa da biz bunu buraya suyun gelmesi gecikmesin diyerek onayladık. 5.7 km’lik tünel ihalesine çıkıldı ve sonuçlandı. Şimdi de 252 km2lik boru döşenmesine yönelik baskı yapıyoruz. Bu ihaleyi KKTC’ye yayınlayan biziz. 3 yıldır ihale süresi ve maliyeti ise 500 milyon civarındadır. Keşke vergiler toplansa da bunlar olabilse. Hükümet keşke alamadıklarından da alabilse…”

“Zaman kaybedilmeseydi…” 

Bakan Nazım Çavuşoğlu, su konusunda zaman kaybedilmemiş olsaydı bugün adanın her noktasına suyun akabileceğini ifade ederek şunları kaydetti: 

“Su konusunda alının yol belki yavaştır ama ciddi maliyetleri vardır. Yavaş yavaş ilerliyor ama süresi 3 senedir. 3 sene 2013’ten beri yani biz hükümetten gittiğimizden beridir eğer zaman kaybedilmemiş olsaydı belki bugün bu sular buraya akmaya başlamış olacaktı. Bugün konuşurken geçmişi de düşünmek lazım.” 

Alaniçi’ne söz verildi

Bakan Çavuşoğlu su boruları konusunda Alaniçi köyünde yaşanan sıkıntının aşılacağını kaydetti: Çavuşoğlu, “Alaniçi konusunda biz bir söz verdik ve sözümüzü tutacağız. Boruları alacağız belediyede kazacak ve döşeyecek gereği neyse yapacağız” dedi. 

Bakan Çavuşoğlu kendi dönemlerinde üretim sektörü içinm yaptıkları katkının rakamını açıkladı 

“Biz çiftçimize ve hayvancılarımıza her türlü desteği verdik. Geçen yıl kuraklık oldu dönem başı 89 TL ödedik. 2015’ten gelen Mazot konusunda renkli mazot olacak denerek bütçeye para konmadı. Yasa geçmeden bütçeye para konmadı ve biz bu paraları da ödedik. 2016’da göreve geldik, 2015’ten kalan 33 milyon TL ödedik. 2016’da geldiğimizde 92 milyon ödedik, bu yıl sektöre 150 milyon TL ödedik. 16 ayda toplam ödediğimiz para 276 milyon TL’dir.” 

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.