1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ACI REÇETE!
ACI REÇETE!

ACI REÇETE!

ürkiye2den KKTC'ye gelene kadar...

A+A-

KKTC yılda ortalama 30 milyon dolar tutarında ilaç ithal ederken, ülkemizdeki eczanelere gelinceye kadar ilaçlara yüzde 30 oranında fiyat biniyor

Suna ERDEN

Neredeyse hiç ilaç üretimi yapmayan KKTC, yılda ortalama 30 milyon dolar tutarında ilaç ithal ediyor. KKTC Ticaret Dairesi verilerine göre, ilaç ithalatı rakamları 29 ile 31 milyon dolar arasında değişirken, ilaçlar çoğunlukla Türkiye’den alınıyor. Türkiye’den ithal edilen ilaçlar KKTC’deki eczanelere gelinceye kadar üç işlemden geçerek yüzde 30 oranında zamlanıyor. İlaç üstüne binen fiyat, ilacın asıl fiyatına göre de değişiyor. Pahalı ilaçlara eklenen yüzdelik ucuz ilaçlara eklenen yüzdelikten daha fazla oluyor. İlacın ülkeye gelinceye kadar geçirdiği üç işlem ise şöyle gerçekleşiyor; Türkiye’deki ecza depoları ilaç firmalarından ilacı aldıktan sonra kendi karını üstüne koyup, KKTC’deki ecza deposuna satıyor. Buradaki ecza deposu da kar koyduktan sonra eczanelere, eczaneler de kar koyduktan sonra vatandaşa satıyor. Böylelikle Türkiye ile KKTC arasında ilaç fiyatlarındaki, fark gittikçe büyüyor.


ARADA YÜZDE 30’LUK FARK VAR

Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nden alınan bilgiye göre, şuanda Türkiye’de eczane satış fiyatı 45.53 TL olan ve nörolojide kullanılan Zyprexa 5 miligram ilaç Kuzey Kıbrıs’ta 59. 76 TL, kış aylarında sıklıkla kullanılan Augmentin 400/ 70 mm şurubun Türkiye fiyatı 10.68 TL iken KKTC’de 14.02 TL’ye eczanelerde satılıyor. Yine ülkemizde çoğunlukla kullanılan ve kanı sulandırmaya yarayan Coraspin 300 miligram Türkiye’de 3.79 TL, Kuzey Kıbrıs’ta ise 5 TL’den veriliyor. Basit bir ağrıkesici olan ve sıklıkla kullanılan majezik isimli ilaç ise Türkiye’de 7.63 TL iken biz de 10.01 TL’den satılıyor. İlaç fiyatları arasındaki fark listesi uzayıp giderken, Star Kıbrıs’a açıklama yapan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Asbaşkanı Dr. İlker İpekdal, KKTC ile Türkiye arasındaki fiyat farkına “İLAÇ FİRMASI, ECZA DEPOSU-ECZANE “arasındaki alış veriş hattından kaynaklandığını ifade etti.

HERKES KAR KOYUNCA

KKTC ile Türkiye arasındaki ilaç fiyat farkının yüzde 30’u aştığını kaydeden İpekdal, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Türkiye’de ilaç üreten firmalar, ilacı direkt olarak eczanelere vermiyor. İlk alış veriş ilaç firması ile ecza deposu arasında gerçekleşiyor. Ecza deposu, ilaç firmasına yüklü bir teminat gösterip ilacı satın alıyor. İlacı firmadan alan depo, kendi karını üzerine koyup eczanelere veriyor. Eczaneler de yine kendi karını üzerine koyup satışa sunuyor. KKTC’deki ecza depoları Türkiye’dekiler gibi direkt ilaç firmaları ile alış veriş yapmıyor. Buradaki depolar, Türkiye’deki ecza depoları ile muhatap oluyor. Bu nedenle TC’deki deponun firmadan aldıktan sonra üzerine koymuş olduğu karla ilaç alan buradaki ecza depoları da kendi karlarını üzerine koyup eczanelere veriyor. Eczaneler de kendi karını koyup satışa sunuyor. İlaç ithalatına bir de nakliye ve KDV masrafları eklenince Türkiye ile KKTC arasındaki ilaç fiyatlarındaki fark yüzde 30’u aşıyor.”

İLAÇ FİRMALARI İLE DİREKT TEMAS ŞART

KKTC’de neredeyse hiç ilaç üretimi yapılmadığını, ilaç ithalatının çoğunlukla Türkiye sonra diğer ülkelerden yapıldığını kaydeden İpekdal, ilaç ithalatı konusunda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. İpekdal, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında düzenleme yapılması halinde ilaç fiyatları arasındaki uçurumun azalabileceğini ifade etti. İpekdal, buradaki ecza depolarının ilaç firmalarına yüklü bir teminat gösterme imkânı olmadığını, bu nedenle ilaç firması yerine Türkiye’deki depolarla muhatap olduğunu ifade ederek, “KKTC devlet garantisi ile direkt ilaç firmaları ile temasa geçilip, Depoların aracılığından kurtulmamız lazım” dedi.

ETKİSİ AYNI, FİYATI FARKLI

İpekdal, piyasada eş değer ilaç sayısının da çok fazla olduğuna değinerek, “Mesele birkaç çeşit baş ağrısı için ilaç var. Hepsinin etkisi ve işlevi aynı ancak markaları farklı. Bazı markalar daha pahalı olabilirken bazıları da daha ucuz olabiliyor. Burada görev hekimleri vicdanına düşüyor. İlaç yazarken hekimin buna dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca, ilaç ihtiyacının belirlenmesinde döngü sisteminin yeniden ele alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Star Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.