1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AÇIK DENİZ ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI TAMAMLADI
AÇIK DENİZ ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI TAMAMLADI

AÇIK DENİZ ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI TAMAMLADI

Avrupa Birliği’nin “7FP Mikro B3 Projesine” katılımcı olarak bilimsel katkı koyan Girne Üniversitesi’nin, Kasım ayı açık deniz ölçüm ve analiz çalışmalarını bitirdiği bildirildi.

A+A-

Avrupa Birliği’nin “7FP Mikro B3 Projesine” katılımcı olarak bilimsel katkı koyan Girne Üniversitesi’nin, Kasım ayı açık deniz ölçüm ve analiz çalışmalarını bitirdiği bildirildi.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi öğretim görevlileri Wein Fuller ve Ali Özker’in başkanlığındaki deniz araştırma ekibi, “TEAL-Junior” gemisiyle Doğu Akdeniz çanağında ve Girne açıklarında proje kapsamında belirlenen istasyonlarda deniz biyolojisi ile ilgili olarak fiziksel ve kimyasal ölçümler yaptı, DNA analizleri için örnekler topladı.

Proje kapsamında ölçümlerin veri analizleri ve toplanan örneklerin laboratuvar ortamında DNA analizleri her ay düzenli olarak belirlenen istasyonlarda yapılıyor ve B3 Projesi’nin veri tabanına aktarılıyor. 

B3 Projesi veri tabanına gönderilen veriler deniz biyolojisi, denizlerde mikrobiyal çeşitlilik ve iklim çalışmaları konularında bilimsel veri tabanının geliştirilmesine yardımcı oluyor ve denizleri koruyacak çalışmalara veri desteği sağlıyor. 

Avrupa Birliği 7FP Mikro B3 Projesi, denizlerdeki biyoçeşitlilik, biyoenformatik ve biyoteknoloji  (B3) konularında yapılacak çalışmalar için yasal bir mevzuat ve yenilikçi biyoenformatik yaklaşımları geliştirmeyi hedeflerken, bu bağlamda, denizlerde  viral, bakteriyel, arkesel, protist genomlar ve metagenomlarla ilgili olarak geniş ölçekli bir veri tabanı oluşturmayı öngörüyor.

1 Ocak 2012 tarihinde faaliyetlerine başlayan B3 Projesi konsorsiyumu, Deniz Biyolojisi Kuruluşu (Marine Biological Association), Avrupa Biyoenformatik Enstitüsü (European Bioenformatics Institute), Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (International Union for Conservation of Nature), Akdeniz Bilim Komisyonu (The Mediterranean Science Comission), Oxford Üniversitesi (University of Oxford) gibi 32 bilim kurum ve kuruluşu tarafından oluşuyor.

Konsorsiyum üyelerinin biyoenformatik, bilgisayar bilimleri, biyoloji, ekoloji, oşinografi,  biyoprospeksiyon, biyoteknoloji ve hukuksal konularda dünya çapında söz sahibi olan uzmanları katkı koyuyor. Girne Üniversitesi deniz araştırmaları ekibinin Doğu Akdeniz’de belirlenen istasyonlardan sağladığı veriler konsorsiyumun kullandığı geliştirilmiş veri tabanına aktarılıyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.