1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. AÇIK PARFÜM KULLANANLAR DİKKAT!
AÇIK PARFÜM KULLANANLAR DİKKAT!

AÇIK PARFÜM KULLANANLAR DİKKAT!

AÇIK PARFÜM KULLANANLAR DİKKAT!

A+A-
"Orijinaline en yakın" olarak tanıtılan ve  özellikle bayram ile özel günler öncesinde piyasada çokça rastlanılan açık  parfümlerin sağlık açısından son derece zararlı olabileceği bildirildi. 
 
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim  Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, açık parfümlerin cilt için son  derece zararlı olabileceğini, bazı hastalıkları tetikleyebileceğini söyledi. 
 
Kiraz, "doğal veya sentetik kokulu  yağlar, su ve alkolün belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen hoş kokulu  sıvılar" olarak tanımladığı parfümün seçiminin büyük önem taşıdığını belirtti. 
 
Türkiye'de 1995 yılından itibaren açık parfüm satışına başlandığını,  son dönemlerde ise neredeyse her köşe başında açık parfüm satan büfelere  rastlandığını anlatan Kiraz, düşük fiyatı ve orijinaline yakın kokusu nedeniyle  tercih edilen bu ürünlerin bayram ve özel günler öncesinde önemli oranda  tüketildiğini gözlemlediklerini kaydetti. 
 
Kozmetik ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen  Prof. Dr. Kiraz, bu tür ürünlerde katkı maddelerin bulunduğunu, toksik maddelerin  sağlık açısından son derece zararlı olduğunu ifade etti. 
 
Açıkta satılan bu tür parfümlerin ciltte alerjiden, lekelenmeye kadar  onlarca soruna neden olabileceğine dikkati çeken Evci, şunları söyledi: 

"Parfümde bulanan bazı maddeler kızarıklık, kaşıntı ve alerjik  egzemaya yol açabiliyor. Açık parfümün hazırlanışında kullanılan su bile sağlıklı  olmalıdır. Her yabancı madde gibi tenimize değen açık parfümler, alerjik  reaksiyonlara yol açabilir, koku aracılığıyla akciğer hastalıklarına zemin  hazırlayıcı veya var olan hastalıkları tetikleyici olabilirler. Baş ağrısı,  migren ağrılarında artış gibi belirtiler verebilir. Sonuçta bir kimyasal maddenin  etkisinde kalıyorsunuz." 
 
Kiraz, piyasaya arz edilen kozmetik ürünlerin mutlaka "İyi İmalat  Uygulamaları Kılavuzuna" göre üretiminin yapılması gerektiğini vurguladı. 
 
Yönetmelik ekleri incelendiğinde kozmetiklerin içinde bulunması ve  bulunmaması gerekenler, üretim yerlerinde uyulması gereken şartlar, denetim  mekanizması ve benzeri hususların açıkça yer aldığını hatırlatan Kiraz, uygun  olmayan üretim ve sağlıksız mamüllerin önüne geçilmesi için sıkı denetim  mekanizmalarının şart olduğunu belirtti. 
 
Doğal görünümü bozuyor 
 
ADÜ Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur  da, orijinal parfümde birçok kimyasal madde bulunduğunu, sahte üretimlerinde ise  bu oranın ve çeşidin daha fazla olduğuna dikkati çekti. Şendur, "Açık veya sahte  diyebileceğimiz parfümlerde kimyasal madde oranı çok daha fazla. Bu ürünler  deride çok büyük hasar bırakabilir.  Özellikle yanma, kızarıklık, şişlik, yanık  gibi etkiler meydana getirebiliyor. Uzun dönem kullanıldığında özellikle boyun ve  yüz bölgelerinde kalıcı lekelenmelere yol açıyor. Ancak bu tür sağlıksız parfüm  kullananlar 'deride kızarıklık ve yanma' şikayetiyle hastaneye başvurmasına  rağmen, kalıcı lekelerin hemen ortaya çıkmadığı için anlayamıyor. Açık parfüm  kullanmak cildinize, derinize, en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına  geliyor ve farkında olmadan doğal görünümünüzü de bozabiliyor" dedi. 
 
 
AA
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.