1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AÇIK PAZARDA İŞLER DURGUN
AÇIK PAZARDA İŞLER DURGUN

AÇIK PAZARDA İŞLER DURGUN

Dövizdeki artışın satışlarını olumsuz etkilediğini belirten esnaf;

A+A-

Başkent Lefkoşa’da, terminal alanında her hafta pazar günü kurulan açık pazar esnafı, satışların giderek düştüğünü ve gelirlerinin maliyetleri karşılayamadığını savundu.

Dövizdeki artışın pazarı da olumsuz etkilediğini anlatan esnaf, alım gücü düşen vatandaşın eskisi gibi alış veriş yapmadığını söyledi.

Açık alana tezgah kurduklarını söyleyen esnaf, kışın soğuktan yazın ise sıcaktan şikayetçi olduklarını belirterek yetkililerden kapalı Pazar alanı yapılmasını istedi.

Çağa uygun bir alanda tezgah açıp satış yapmak istediklerini aktaran Pazar esnafı. “Fuar alanına geri dönme taleplerini de seslendirdi.

Esnaf ne dedi ?

pazar.jpg

Ayhan Bilsin:

“Döviz yükseliyor satışlar düşüyor. Meyve ve sebzelerimizi Elye bölgesinden getiriyoruz, zararına satış olsa da fiyatlarımızı indirdik. Domatesin kilosu 2 lira, brokolinin tanesi 2 lira 50 kuruş, bezelyenin kilosu 7 lira, piyasaya göre fiyatlarımız daha ucuzdur.  Örneğin kereviz 1 lira, kabak  2 lira 50 kuruş. Satış yaptığımız alanın kapalı olmasını istiyoruz. Çadırları germek bizi çok uğraştırıyor, yağmurlu havalarda çadırın akıtmasından müşteriler tedirgin oluyor. Açık alan olmasından dolayı bu gidişle esnaf kalmayacak. Belediye bu sorunlara çözüm bulsun.’’

Şükrü Köse:

“Meyvelerimizi üreticiden alıyoruz. Lefke’de ikamet ettiğim için özellikle yafa portokalı satıyorum. Pazardaki satışlar 2-3 haftadan beri çok durgun. Pazar, genelde akşama doğru yoğun oluyor, satış olacak diye umutlanıyoruz ama vatandaş da pek fazla bir şey almıyor. 3 sene önce yafa portokalını 2 lira 50 kuruştan aşağıya vermezken, şimdi kilosunu 1 liraya düşürdüm ve yine de satamıyorum. Çalıştığımzı alan düzensiz. Fuar alanında stantların düzenliydi. Yeniden fuar alanına dönmek istiyoruz.”

İnsan çok satış yok

Ali Filicioğlu:

“Aslen Gazimağusalıyım ve pazarda konfeksiyon üzerine satış yapıyorum. Ürünleri yurt dışından kendim alıp geliyorum. Fiyatlarda değişiklik yaptık ve kadife eşofman takımlarını 90 liradan 60 liraya düşürdük. Döviz bizi mahvetti. Devlet bu konuda ithalat,ihracat ve gümrüklerin düşürülmesi konusunda bize kolaylık yapsın. Her hafta pazar alalına 90 TL kira, 30 lira kıymetlendirme ücreti ödüyoruz. Pazarda insan çok ama satış yok. En azından kapalı alanımız olsaydı, ne biz nede müşteriler kışın soğukta, yazın sıcakta zorluk çekmezdik.”

Arif Menteşoğulları:

“Biz kendi ürettiğimiz hellimin ve beyaz peynirin yanında, kuruyemiş ve sucuk gibi ürünlerimiz de var. Benim en büyük şikayetim, Lefkoşa’nın merkezinde olmamıza rağmen, standlarımızı Terminal alanına kuruyoruz. Şu an kimse para kazanmıyor, herkes kendi sermayesinden yiyor.Yer ücretleri yüksek, satışlar zayıf. Kapalı alanda olsaydık, sattığımız kuru yemişleri ve çeşitlerimizi hava koşullarından korurduk. Yerimiz çok düzensiz, müşteriler park sorunu yaşıyor’’ diye konuştu.

Yenal Garabli:

“Pazarın kısmen de olsa bir kapalı alana ihtiyacı vardır. Pazarda işler bu ara,yüzde 100’ü baz aldığımzda eskiye göre yzüde 30’lara düştü. İşlerin durgunlaşmasında, dövizin büyük etkisi vardır. Daha önce 100 liralık alışveriş yapan bir müşteri şimdi 30 liralık yapıyor. Belediyenin işleri yavaşlatması bizim de işlerimizin yavaşlamasına neden oldu. Gazimağusa pazarı örnek alınacak bir yerdir. Pazarı oraya parke döşeli alana kuruyoruz. Geçmiş yıllara göre pazara ilgi azaldı. Havanın güzel olmasıyla insanlar burayı panayıra dönüştürdü.’’

Eser Tekbıyık:

“Ben pazarda çiçek satıyorum, satışlarım iyi de değil, kötü de değil, ama kazandığım para beni, gene de kurtarmıyor. Güzel havalarda halk pazara akın ediyor ama satış yok. Dıştan gelen çiçeklerin alış fiyatı dövizin yükselmesiyle 3 katına çıktı. Terminaldeki düzenden memnun değilim. Kapalı alan istiyoruz, buna en güzel örnek Gazimağusa pazar yeridir.”

Murat Toker:

“Satışlarımız berbat. Borcum var satış yapamıyorum. Vatandaşla sürekli bir pazarlık içerisindeyiz, pazarlık yapmadan ürün almıyorlar, 2 kuruş para kazanmak için zararına satış yapıyorum. Fuar alanı buradan daha iyiydi.

Vatandaşların da sıkıntıları vardı

vatandaşlar da, pazara her geldiklerinde aynı sorunlarla karşılaşmaktan artık bıktıklarını belirtti.

Park yeri bulamadıkları için araçlarını uzağa park ettiklerini, ellerindeki poşetlerle uzağa yürümenin zor olduğunu anlatan vatandaşlar, akşama doğru geldiklerinde ise taze ürün kalmamasından yakındı.

Pazarı kapalı alanda isteyen halk, terminalde bir düzen olmamasının yanı sıra standların, karışık olmasından da şikayetçi oldu.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.