1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AÇIKLAMA BEKLİYORLAR...
AÇIKLAMA BEKLİYORLAR...

AÇIKLAMA BEKLİYORLAR...

Basit bir fıtık ameliyatı sırasında hayatını kaybeden 37 yaşındaki Musa Ersusoy’un acılı ailesi, Sağlık Bakanlığı’ndan kendilerine bir yıldan beridir ölümle ilgili bilgi verilmemesini eleştirdi:

A+A-

Basit bir fıtık ameliyatı sırasında hayatını kaybeden 37 yaşındaki Musa Ersusoy’un acılı ailesi, bir yıldır Sağlık Bakanlığı’nın evlatlarının ölümü ile ilgili kendilerine açıklama yapmamasına isyan etti.
Acılı ailenin isyanına karşı Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, yaptığı açıklamada konunun yargıda olduğunu söyledi ve detaylı konuşmaktan kaçındı.

Hasipoğlu, “Konu mahkemede. İlgili doktor görevden alınmıştır. Konu yargıdadır. Doktor da yurtdışına kaçtı. Devlet hastanesinden atıldı” dedi.

Anne Refiye ve baba Kemal Ersusoy, oğulları Musa Ersusoy’un ameliyatına giren ve ölümünden sorumlu olduğuna inandıkları anestezistin yurtdışına kaçtığını iddia etti.

Öte yandan Musa Ersusoy’un anne ve babası, “Sağlık Bakanlığı’nın bugüne kadar bize açıklama yapmasını bekledik. Bir doktor hatası varsa, bize açıklamak zorundadırlar. Ameliyat sonrasında oğlumuzun ölümüne hangi doktorun neden olduğunu açıklasınlar. Adaletin yerine gelmesini istiyoruz. Doktor kaçtı, biz her gün yanıyoruz” dedi.

Gözü yaşlı anne ile baba, oğullarının 15 yaşında Refiye ve 12 yaşında Saime isimli iki kızı olduğunu ve ölümünden önce ikinci evliliğini yapma hazırlığında olduğunu hatırlattı.

“Oğlumun öldüğü gün kanser tedavisine gitmiştim”

Oğlunun ameliyatından bir süre önce Güney Kıbrıs’ta akciğer kanseri tedavisi görmeye başlayan anne Refiye Ersusoy, “Oğlumun ameliyatının olduğu gün Güney’e kemoterapi almaya gitmiştim. Keşke gitmeseydim. Oğlumu son kez göremedim” dedi.

Oğlunun ölümünden hemen önce evlilik hazırlığı yaptığını ve büyük mutluluk içinde olduğunu anlatan acılı anne, oğlunun geçtiğimiz yıl 7 Mayıs’ta basit bir fıtık ameliyatı için evden çıktığını ve aynı gün eve dönmesini beklerken, aniden kaybettiklerini anlattı.

Refiye Ersusoy, “Oğlumla son konuşmamızda, ‘Ameliyattan sonra bana gel oğlum. Ben sana bakayım’ dedim. Bana döndü ve ‘Üç dikiş atacaklar anne. Ben kendime bakarım’ dedi. Bir daha eve dönmedi” diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Anne Refiye Ersusoy, şöyle devam etti:

“Ciğerimizin yarısını doktorlar kesti. Kapım her açıldığında oğlum geldi sanıyorum. Yüreğim acıyor. Allah kimseye böyle bir acı vermesin. Biz bu büyük acıyla kıvranırken, oğlumun ölümünden sorumlu olan doktor yurtdışına kaçtı. Adalet mi bu? Ne mahkeme oldu, ne de yargılama. Sağlık Bakanlığı bize bir açıklama yapmalıdır. Musa’ya otopsi yapıldı, raporlar hazırlandı ancak bize bilgi veren olmadı.”

“Bize açıklama yapmak zorundadırlar”

Baba Kemal Ersusoy, ameliyat sırasında hayatını kaybeden oğulları Musa Ersusoy’a otopsi yapıldığını, rapor hazırlandığını, savcılığa iletildiğini ve anestezistin Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin girişimiyle açığa alındığını anlattı.

Yaşanan süreci anlatan baba, “Ameliyat sırasında anestezistin hortumu nefes borusu yerine yemek borusuna soktuğu ve bunun oğlumuzun ölümüne neden olduğunu biliyoruz. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın bugüne kadar bize hiçbir açıklama yapmaması ve rahatlığı gücümüze gidiyor” dedi.

Kemal Ersusoy, anestezist uzmanın yurtdışı çıkış yasağı olmasına rağmen eşiyle birlikte yurtdışına kaçmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek, “Dosya açık ama doktor yok. Kaçtı. Türkiye ile KKTC arasında suçluların iadesi anlaşması var. Kaçan doktorun yargılanması gerekir” açıklamasında bulundu.

Berova: Geçici men cezası verdik

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Başkanı Dr.Özdemir Berova, Musa Ersusoy’un ölümünden sonra soruşturma yaptıklarını ve sonuç olarak KTTB Onur Kurulu’nun Dr. Ayça Ataklı’ya, “Meslekten Geçici Men” cezası verdiğini açıkladı.

Berova, “Daha sonra doktorun yurtdışına çıktığını öğrendik. Dr. Ayça Ataklı birliğin üyelik koşullarını yerine getirmediği için üyeliği düşmüştür. Otopsiyi Sağlık Bakanlığı yapmıştı. Türkiye’den gelen uzman ekibin değerlendirme raporlarıyla birlikte otopsi raporunu Sağlık Bakanlığı’na iletmiştik. Birlik üstüne düşeni yapmış ve açıklamada bulunmuştu” dedi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yanlış anestezi sonucu 37 yaşında hayatını kaybeden Musa Ersusoy’la ilgili Kıbrıs Türk Tabipler Odası’nın bir önceki başkanı Dr. Erol Uçaner; “Anestezi uzmanının kullandığı monitör çalışmıyordu. Eğer çalışsaydı, oksijenin düştüğü görülebilirdi” açıklamasını yapmıştı.

 

Kaynak: Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.