1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AÇIKLAMA YA DA MAZERET ANLAŞILIR VE KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
AÇIKLAMA YA DA MAZERET ANLAŞILIR VE KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

AÇIKLAMA YA DA MAZERET ANLAŞILIR VE KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Perşembe günü eğer gerekli adım atılamazsa, çalışmalar duracak...

A+A-

“BU KONUDA YAPILAN HİÇBİR AÇIKLAMA YA DA MAZERET ANLAŞILIR VE KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Gazimağusa Milletvekili, Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin Başkanı Asım Akansoy, Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’nin dün Meclis’te nisap sağlanamadığı için görüşülemediğini, bu konuda yapılan hiçbir açıklama ya da mazeretin anlaşılır ve kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Akansoy yaptığı açıklamada, Perşembe günü eğer gerekli adım atılamazsa, çalışmaların duracağını düşündüğünü belirterek, bundan kimsenin kazançlı çıkmayacağını vurguladı.

CTP-BG olarak çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Akansoy, “Mecliste iş ola bulunmamaktayız. Ne demagoji için ne de popülizm için oradayız. Çalışmak ve Kıbrıslı Türklerin değişim beklentisini yerine getirmek ve sorumluluk üstlenmekten geri durmayacağız” dedi.

“19 ESKİ, 4 YENİ MADDE ÜZERİNDE UZLAŞIYA VARILDI”

Açıklamasında Anayasa değişikliği konusundaki çalışmalara da değinen Akansoy, CTP-BG, Demokrat Parti-Ulusal Güçler ve Toplumcu Demokrasi Partisi milletvekilleri olarak sürdürdükleri çalışmalarda, komitenin 19 eski, 4 de yeni madde üzerinde uzlaşıya vardığını anımsattı.

Bu 23 maddenin oy birliği ile Komiteden geçerek Genel Kurula geldiğini ifade eden Akansoy, “bu süreçte Ulusal Birlik Partisi hariç Meclis içi partiler, sivil toplum örgütleri, vatandaşlar, Mecliste temsil edilmeyen siyasi partiler ve ilgili maddelerde Yüksek Mahkeme Başkanı ve heyeti ile Sayıştay Başkanı ve YÖDAK ile özel olarak toplantılar gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da ziyaret edilerek bilgilendirildi” dedi.

Gerek web sistemi üzerinden, gerekse elden vatandaşlardan bir çok görüş geldiğini anlatan Asım Akansoy, çağdaş bir anayasanın katılımcılık ilkesi olmadan hazırlanması düşünülemeyeceğinden hareketle, dikkatli ve hassas bir dönem geçirildiğini söyledi.

“23 MADDE KOMİTEDEN OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ”

Komite üyelerinin büyük bir ciddiyet ve sabırla çalışmaları yönettiğini, çok emek verip, çok katkı koyduğuna dikkat çeken Akansoy, yirmi üç maddenin komiteden oy birliği ile geçtiğini, çalışmaya katılan tüm partilerin onay verdiğini vurguladı.

“Gelinen son noktada Genel Kurulun toplanamaması kabul edilir olmadığı gibi sorumlu bir siyasi davranış olarak da değerlendirilemez” şeklinde konuşan Akansoy, şöyle devam etti:

“Bugün Meclis, siyasi güvenin yüksek olmadığı bir ortamda, halkın temel yasası olan Anayasa’yı görüşmek üzere toplanma cesareti gösterememiştir. Bu cesaretsizliğin ardında bazı siyasi kesimlerin özgüven zayıflığı ve günlük popülist siyasetin, siyasi üretime galip gelmesi yattığını düşünmekteyim. Siyasi partiler, kendi milletvekillerinin çalışmalarına sahip çıkmadıktan sonra, kendilerini hala daha parti olarak nasıl niteleyebileceklerdir.

Yani siz, Komitede günlerce haftalarca yapılan çalışmaya tamam ardından da olmadı mı diyeceksiniz. Tutarlılık nerede bunu sormak isterim.”

Komite üyelerinin partilerin yeni ve deneyimsiz milletvekillerinden oluşmadığını da vurgulayan Akansoy, hiçbirinin bu saygısızlığı hak etmediğini söyledi.

HALKIN ÇALIŞMASI…

Asım Akansoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Anayasa halkın temel yasasıdır ve bizler, halkın bu yöndeki değişim beklentisini gerçekleştirmek üzere görev yapmaktayız. Yani yapılan bu çalışma halkın çalışmasıdır. Kimse bunun önünde geçemez.

Ancak bugün görmekteyiz ki, halkın değişim isteği bazı siyasi kesimlerin çok önündedir. Ve siyaset halkın beklentilerine cevap vermekte çok zorlanmaktadır. Bu da tamamen bir vizyon meselesidir.

CTP-BG, DP-UG Hükümet programında, Anayasa’nın Yerel seçimlerde referanduma sunulacağı, bu sürede 81 ve 162. Maddeler yanında uzlaşılacak maddelerin gündeme alınacağı, ancak uzlaşılamayan maddelerin de yerel seçimlerden sonra çalışılacağı çok açık bir şekilde belirtilmektedir. Dolayısıyla biz parti olarak hükümet programına bağlıyız ve bu bağlılığın karşılıklı olması gerektiğinin altını çizmek isterim.”

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.