1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AÇIKTA SATILAN DONDURMAYA DİKKAT!
AÇIKTA SATILAN DONDURMAYA DİKKAT!

AÇIKTA SATILAN DONDURMAYA DİKKAT!

Aileler dikkat!

A+A-

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, çocuklarda sıcak havalarda görülen güneş çarpması, ishal ve kusma, besin zehirlenmesi ve klima hastalıkları konusunda aileleri uyardı.

Deniz ABİDİN


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçenti Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, çocuklarda sıklıkla görülen yaz hastalıklarının güneş çarpması, ishal ve kusma, besin zehirlenmesi, boğazda BETA enfeksiyonları, havuz hastalıkları ve klima hastalıkları olduğunu belirterek, aileleri uyardı. Dr. Çağlar,  bol sıvı tüketilmesi, en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılmasının büyük önem taşıdığını söyleyerek, sarışın, renkli gözlü ve beyaz tenli çocukların güneş ışınlarından çok daha fazla etkilendiklerini kaydetti.  


"Her gün ılık suyla banyo yapılmalı"

Dr. Çağlar, "İklim sebebi ile artan çevre ısısı deriden ter salgılanmasını artırır" diyerek, su kaybı sonucu susama hissinin doğduğunu, su alımı ile vücudun normal sıcaklığının koruma çabası başladığını kaydetti.  "Bu dengeyi bozan aşırı sıcaklık hallerinde ter bezleri kanalları tıkanır ve halk arasında isilik denen boyun, omuzlarda daha sık olmak üzere vücudun daha fazla terleyen bölgelerinde küçük kırmızı ve kaşıntılı cilt lezyonları belirir" diyen Dr. Çağlar, tedavisinde her gün ılık suyla banyo yapılmasının önerildiğini kaydetti.


"Çocuklara açıkta satılan dondurma alınmamalı"

Dr. Çağlar, yaz hastalıklarında oldukça önem taşıyan hastalıklardan bir tanesinin yaz ishalleri, mide-bağırsak enfeksiyonları olduğunu belirterek, içme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz olmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Çağlar, dışarıda bekleyen yiyeceklerden satın alınmaması, ambalajlı ürünler tercih edilmesi gerektiğini dile getirerek, açıkta satılan dondurmalar özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturabileceğini belirtti.  Dr. Çağlar, "Tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere de dikkat etmek gerekir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi kendisini kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle gösterir. Bu şikayetlerle başvuran ikiden fazla kişinin olması halinde gıda zehirlenmesi düşünülerek yenilen yiyeceklerin sorgulanması ve aynı yiyecekten yiyen kişilerin şikayetlerinin ortaya çıkması beklenmeden gözlem altına alınması gerekir. Tedavisi kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddelerin, gerekirse veya ağız yolu ile alınamaz durumda, damardan serum şeklinde yerine konulması şeklindedir. Kusma ve ishal vücudun savunma mekanizmalarındandır. Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan toksinler ve bakteriler vücuda daha fazla zarar vermeden dışarı atılmak istenir. Bu yüzden ishal ve kusma giderici ilaçların kullanılmasından kaçınmak gerekir. Yoğurt içerikli diyetlerin kusma ve ishallerde büyük faydası olabileceği unutulmamalıdır"


"Kapalı alanda kullanılan kimyasallar bebekler için zararlı"

Dr. Çağlar, böcek, arı, yılan, akrep sokmaları, sivrisinek, tatarcık ve örümcek gibi eklembacaklıların sokması ile deride kızarıklık ve şişlik oluşabileceği gibi sıtma ve tatarcık humması denilen enfeksiyon hastalıklarının gelişmesine neden olabileceğini belirterek, yaz aylarında görülen bu tür böceklerden çocukları korumak gerektiğini söyledi. "Sivrisinek ve tatarcık sokmalarına karşı önlem almak için pencereler ince tül storlarla kaplanabilir yine çocuk beşikleri cibinlik de denen tüllerle korunabilir" diyen Dr. Çağlar, kapalı alanda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılmasının küçük bebekler için zararlı olduğunun altını çizdi. Dr. Çağlar, bu amaçla sivrisinek kovucularının kullanılabileceğini ifade ederek, sivrisinek ve tatarcıkların ısırdığı yerde oluşan kızarıklık ve kaşıntılı şişliği hafifletmek için kaşıntıyı önleyen kremler kullanılmasının fayda sağlayabileceğini kaydetti.


"Klimaların toz filtreleri temizlenmeli"

Dr. Çağlar,  klima hastalıkları konusunda da şunları söyledi, "Aşırı sıcaklar sebebi ile klimalardan uygunsuz yararlanma durumlarında kas tutulmaları, soğuk algınlığı durumlarının görülmesi kaçınılmazdır. Klimaların toz filtrelerinin temizlenmemesi ile alerjik sorunların görülebileceği unutulmamalıdır. Klimaların 25 derece altında soğutmaya ayarlanması tercih edilir veya önerilir bir durum değildir"

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.