1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ACİL SERVİS’DE BİRÇOK YENİLİK YAPILACAK!
ACİL SERVİS’DE BİRÇOK YENİLİK YAPILACAK!

ACİL SERVİS’DE BİRÇOK YENİLİK YAPILACAK!

Projesi iki ay önce tamamlanan Lefkoşa Acil Servisi’nde birçok yenilik yapılacak

A+A-

• Çocuk Acil Servisi, ciddi vakalar ve diğer hastaların bölümleri ayrılacak
• Ambulanslara GPRS sistemi getirilecek, zamanla yenilenecekler
• Acil servisteki doktor sayısı 12’ye çıkarılacak
• Paramedik (sağlık görevlisi) ve hemşirelere eğitim verilecek
• 112 Acil Çağrı Merkezi’ndeki tıbbi danışman hizmeti 7/24’e çıkarılacak
• Acildeki sırayla içeri alınma sistemi efektif hale getirilecek

Sağlık alanın da atılan reformlara bir yenisi daha ekleniyor. Lefkoşa Acil Servisi yeniden yapılandırılarak daha kaliteli, efektif ve etkin bir hale dönüştürülüyor. Projesi iki ay önce tamamlanan 112 Acil Sağlık Hizmeti kapsamında; ‘Çocuk Acil’ servisi, ağır yaralı hastalar ve diğer hastaların tedavi edilebileceği ayrı bölümler hayata geçirilecek. Ada genelinde Hızır 112 araçları için telsiz sistemi genişletilerek, GPRS takip sistemiyle ambulans araçları uydu üzerinden takip edilecek. Öte yandan Acil Servis bölümünde çalışmak üzere 7 tane daha kadrolu doktor alınarak, Acil Çağrı Merkezi’ndeki tıbbi danışman hizmeti 7/24’e çıkarılacak. Acildeki hemşire ve paramedik (sağlık görevlisi) personele ‘eğitim’ verilmesi projeler arasında yer alıyor.

Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekim Başyardımcısı Dr. Ramadan Kamiloğlu ile Acil Tıp Uzmanı ve Acil Servis Şefi Dr. Şadiye Emircan, yeni projeyle ilgili bilgi verdi.

Kamiloğlu: “Çocuk Acil Servisi ve diğer hastaların bölümleri ayrılacak”

Dr. Ramadan Kamiloğlu, Acil Servisle ilgili iki ay önce tamamlanan bir proje olduğunu belirterek, bu projenin ihaleye çıktıktan sonra hayata geçirileceğini söyledi. Dünyadaki örnekler baz alınarak Acil Serviste değişim ve gelişime gidilmesi doğrultusunda Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yeni bir uygulamaya gidileceğini aktaran Kamiloğlu, bu kapsamda günümüz şartlarına uygun ‘Çocuk Acil’ servisi ve diğer acil vakaların da ayrı tutulmak üzere yeni yapı projesinin tamamlandığını söyledi. Kamiloğlu, “çocuk hastalar ile diğer hastalar ayrı tutulacak. Diğer ağır yaralı hastalar ve diğer hastaların ayrı tutulacağı bölümler olacak. Proje kısa bir süre önce tamamlandı, ihaleye çıktıktan sonra hayata geçirilecek” dedi.

“7 tane kadrolu doktor alınacak”

Kamiloğlu, öncelikle Acil Servis’te ihtiyaç duyulan doktor eksikliğinin giderilerek, sınav sistemiyle Lefkoşa Hastanesi’ne 7 tane kadrolu doktor, 1 tane de Mağusa Hastanesi’ne alınacağını belirtti. Dr. Ramadan Kamiloğlu, Lefkoşa Acil Servisinde Acil Servis Şefi Dr. Şadiye Emircan dışında 5 tane kadrolu doktorun görev aldığını, proje kapsamında alınacak 7 doktorla birlikte nöbetlerdeki kalitenin artacağına ve daha iyi hizmet verileceğinin altını çizdi.

“Hemşire ve tıbbi personel alınmayacak”

Kamiloğlu, hastane genelinde 2 yıla yakın hemşire sıkıntısı yaşandığını ancak şuanda Acil Servisteki mevcut hemşire sayısının yeterli olduğunu belirterek, yeni proje kapsamında hemşire alınıp alınmayacağından emin olmadığını aktardı. Dr. Kamiloğlu, Acil Serviste çalışacak yeni paramedik (sağlık görevlisi) elemanı alınmayacağını, sadece mevcut personele verilecek eğitimlerin artırılacağını dile getirdi. Dr. Ramadan Kamiloğlu, yeni proje kapsamında Acil Servisin daha modern hale getirilerek daha da kaliteli bir hizmet verileceğinin altını çizdi.

Ambulanslara GPRS sistemi getiriliyor

Hızır 112 araçlarıyla ilgili çalışmalar olduğunu söyleyen Dr. Kamiloğlu, telsiz sisteminin yenilenerek, ambulansların güzergahını belirleyebilmek için GPRS takip sistemiyle aracın uydu üzerinden takip edileceğini dile getirdi. Ambulansların kısa süre içerisinde yenileriyle değiştirileceğini ifade eden Ramadan Kamiloğlu, Çamlıbel bölgesine de yeni bir Sağlık Ocağı ve 112 Acil İstasyonu yapılacağını ve ambulans eksikliğinin de giderilmiş olacağını aktardı. 

----------------------------------------

Dr. Emircan: “ 7/24 doktor bulunacak”

Adanın tek Acil Tıp Uzmanı ve Acil Servis Şefi Dr. Şadiye Emircan da acil servis bölümleri ve projeyle ilgili bilgi verdi. Acil Servis Merkezi’nin teknolojik alt yapısının genişletileceğini aktaran Dr. Şadiye Emircan, ambulanslara GPRS sisteminin getirileceğini belirtti.

112 Acil Çağrı Merkezi’nde tıbbi danışman olarak geceleri bir tane doktor bulunduğunu söyleyen Dr. Emircan, proje hayata geçtikten sonra doktorların 7/24 merkezde bulunabileceği bir sistem oluşturulacağını ifade etti.

“Efektif ve etkin bir sistem kurulacak”

Acil Servislerde en büyük sorunun personel eksikliği olduğunun altını çizen Şadiye Emircan, tıbbi açıdan araç- gereç açısından herhangi bir sıkıntı olmadığını aktardı. Dr. Şadiye Emircan Acil Serviste içeriye sırayla alınma sisteminin de geliştirilerek daha efektif ve etkin bir sistem kurulacağını söyledi.

Öte yandan bir ‘eğitim’ projesi olduğunu belirten Emircan, “Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan hemşire, paramedik ve sağlık ekiplerine periyodik aralıklarla eğitim planlamaktayız. En kısa zamanda a hayata geçirilecek” dedi.

“Personel eksikliği büyük sorun”

Emircan, Acil servislerde görevli toplam; 14 tane Acil İstasyonu, 26 tane Ambulans, 19 tane ambulans şoförü, 90 tane hemşire, 2 tane paramedik (sağlık görevlisi) ve 5 tane acil tıp teknisyeninin görev yaptığını ifade etti.  Komuta Kontrol Merkezi (112 Acil Çağrı Merkezi)’nde görevli hemşire sayısında eksik olduğunu vurgulayan Dr. Emircan, “mevcut hemşireler hem çağrıya cevap veriyor hem de vakaya gittikleri için sorun oluşuyor. Acil servise hem hemşire hem de paramadik eleman alınması gerekiyor” dedi.

“Aylık ortalama 18 bin çağrı alıyoruz ama…”

Acil Servis Şefi Dr. Şadiye Emircan, çağrı servisine aylık ortalama 18 bin acil çağrısı alındığını vurgulayarak, “gereksiz çağrımız çok fazla” diyerek insanların daha duyarlı olmasını istedi. 

Dr. Emircan şöyle konuştu: “En fazla da cep telefonu çocukların eline veriliyor. Sim kartı çıkarıldığı zaman çocuk tuşlara bastığında 112 Acile bağlanıyor. Bu konuda ciddi sıkıntılarımız var. Acil servise başvururken diğer hastaların zamanlarından çalmamaları için daha çok polikliniği kullanmaları gerekiyor. Acil Servide doktora ulaşmak daha kolay olduğu için acil olmayan vakalar da Acile geliyor. Bunlar ciddi olarak ağır hastaların hayatlarından çalmakta ve tıbbi olarak da hatalara zemin hazırlıyor. Acil serviste ciddi bir hasta geldiğinde ona 20- 40 dakika arası vakit ayırmamız gerekiyor. Ama son 3 ayda bize 350 vaka başvuruyor. Bunu hasta başına böldüğünüzde her hastaya 4 dakika ayırabiliyorsunuz. Trafik kazaları ya da kalp krizi vakaları geldiğinde ise servise yatışı, tetkiklerini ancak da hallediyoruz ve o arada diğer hastaları aldığımız zaman hekimlerin dikkat dağılımına sebep olunuyor”

Bunun üzerine Dr. Ramadan Kamiloğlu, da “gereksiz çağrı çok fazla var. Dalga geçmek için arayanlar var. Karısı doğum yapacak, taksi parası vermek istemeyen ve ambulans gönderilmesini isteyenler var. Gereksiz arayan kişiler aynı anda başka bir vaka olduğunda, ona gidemediği zaman o kişinin sağlık hakkını çalıyor” diyerek bu tür gereksiz çağrıların yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.

YD

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.