1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AÇILMASI PLANLANAN DERİNYA KAPISI'NDA PROBLEM
AÇILMASI PLANLANAN DERİNYA KAPISI'NDA PROBLEM

AÇILMASI PLANLANAN DERİNYA KAPISI'NDA PROBLEM

Açılması planlanan Derinya Kapısı'nda problem...

A+A-

 

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Mayıs ayındaki görüşmelerinde vardıkları mutabakat gereği açılması planlanan kapılardan birisi olan Derinya Kapısında iki taraf arasında fikir ayrılığı yaşandığı iddia ediliyor. Kıbrıs Postası’na konuşan müzakere heyetine yakın bir kaynak ise söz konusu fikir ayrılığının tam olarak doğru yansıtılmadığını vurgulayarak başka alternatif yolların da arandığını söyledi.

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Mayıs ayındaki görüşmelerinde vardıkları mutabakat gereği açılması planlanan kapılardan birisi olan Derinya Kapısında iki taraf arasında fikir ayrılığı yaşandığı iddia ediliyor.

Kıbrıs Postası’na konuşan müzakere heyetine yakın bir kaynak ise söz konusu fikir ayrılığının tam olarak doğru yansıtılmadığını vurgulayarak başka alternatif yolların da arandığını söyledi.

Kıbrıs Türk tarafı eski yolu güvenli bulmuyor

Cyprus Mail Gazetesinin CNA’ye dayandırarak yaptığı haberine göre, Kıbrıslı Türkler Derinya kapısı için yeni bir yol açılması gerektiğini düşünürken, Kıbrıslı Rumlar mevcut yolun söz konusu kapı için en uygunu olduğu konusunda ısrarcı.

Habere göre, Kıbrıslı Türk tarafının sunduğu yeni yol teklifinin ‘güvenlik gerekçesi’ nedeniyle yapıldığını ancak Rumların bu konuda geri adım atma niyetinde olmadığı belirtildi.

CNA’ye konuşan ve isminin gizli kalmasını isteyen bir kaynak Kıbrıs Rum tarafının mevcut yolu ‘en ucuz, en kolay ve en mantıklı yol’ olarak gördüğünü belirtirken, Kıbrıs Türk tarafının söz konusu yolun 1996 yılındaki Derinya olaylarının olduğu bölgeden geçtiğini öne sürerek, yolun söz konusu olayın yıldönümlerinde güvenlikli olamayacağını düşünüyor.

Aynı kaynak “eğer Kıbrıslı Türklerin bu konuda endişesi varsa, bizim önerimizde bunları çözebilecek unsurlar vardır” diye konuştu.

Aplıç Kapısında da teknik problem var

Öte yandan liderlerin vardığı mutabakat çerçevesinde açılması planlanan Lefke-Aplıç kapısının açılışı ise teknik sorunlara takıldı.

Bölgenin dağlık olması, yol genişletme çalışmalarının zorlukla yürütülmesinin yanı sıra yine bölgede bulunan mayınlar sorun oluyor.

CNA’ye konuşan kaynağa göre henüz bu sorunlar çözülmemiş durumda.

Kaynak “Yanlış bir intiba yaratıp, her şey yarın çözülecek ve kapı açılacak algısı yaratmak istemiyorum. İşin hala daha başındayız ve konuyla ilgili komite sadece iki toplantı yapabildi. Üçüncü toplantı ise Eylül ortası olacak” diye konuştu.

Güvenilir kaynak: “Alternatif çözüm önerileri düşünülüyor”

Kıbrıs Postası’na konuşan müzakere heyetine yakın bir kaynak ise söz konusu fikir ayrılığının tam olarak doğru yansıtılmadığını vurgulayarak başka alternatif yolların da arandığını söyledi.

Ayni kaynak “bu konu daha önce basında dillendirildi ancak ortada öyle büyük bir problem yok. Mevcut yol üzerinde önce anlaşıldı ancak yapılan değerlendirmeden sonra bazı rahatsızlıklar olduğu görüldü. Şimdi iki taraf da alternatif çözüm önerileri düşünüyor” diye konuştu.

Aplıç Kapısında da önce alternatif bir yol üzerinde uzlaşı olduğunu ancak sonradan eski yolun daha uygun olacağının ortaya çıktığını anlatan kaynak, her iki kapının da açılması için çalışmaların son hız devam ettiğini belirtti.

Kıbrıs Postası - Cyprus Mail

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.