1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ACIMASIZ BASKININ İÇ SAVAŞ RİSKİ
ACIMASIZ BASKININ İÇ SAVAŞ RİSKİ

ACIMASIZ BASKININ İÇ SAVAŞ RİSKİ

The New York Times gazetesi, Mısır'daki askeri baskının iç savaş riski taşıdığı yorumunu yaparak bunun Mısır için trajedi ABD için ise dış politika felaketi olabileceğini vurguladı.

A+A-

(İÇ SAVAŞ RİSKİ) "BU DURUM, ONLARCA YILDIR SÜREN BASKI VE DİKTATÖRLÜKTEN KURTULMA YÖNÜNDE İLERLEDİĞİ DÜŞÜNÜLEN MISIR İÇİN TRAJEDİ, ABD İÇİN İSE DIŞ POLİTİKA FELAKETİ OLUR"

"OBAMA'NIN BU DENGESİZLİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN MISIR'IN ANTİ-DEMOKRATİK ASKERİ YÖNETİMİNE YAPILAN YARDIMI ASKIYA ALMASI İYİ BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR"

The New York Times gazetesi, Mısır'daki askeri baskının iç savaş riski taşıdığı yorumunu yaparak bunun Mısır için trajedi ABD için ise dış politika felaketi olabileceğini vurguladı.

Gazetenin "Kahire'de askeri cinnet" başlıklı editör yazısında Kahire sokaklarının kan gölüne döndüğü belirtilerek, Mısır'ı yöneten generallerin ülkelerinin demokrasiye dönmesine rehberlik etmeye meyilli olmadıklarını gösterdikleri kaydedildi.

Barışçıl göstericilere helikopterler, keskin nişancılar, buldozerler, asker ve polislerle yapılan baskında yüzlerce kişinin öldürüldüğü dile getirilen yazıda "geçici hükümetin" 19'u general 25 vali atadığını ve olağanüstü hal ilan ettiğini belirtti.

Ülkenin de facto lideri Sisi'nin acımasız baskısının kanlı bir iç savaş tehlikesine yol açabileceğinin vurgulandığı makalede, "Bu durum, onlarca yıldır süren baskı ve diktatörlükten kurtulma yönünde ilerlediği düşünülen Mısır için trajedi, ABD için ise dış politika felaketi olur. Mısır Arap dünyasının en kalabalık ve etkili ülkesi. İsrail'in de en stratejik önemdeki komşusu" ifadeleri kullanıldı.

Başkan Barack Obama'nın Mısır'daki duruma ilişkin muğlak tutumunu netleştirmesi gerektiği belirtilen yazıda, Obama'nın bunu askeri yardımı askıya alarak ve ortak askeri tatbikatı iptal ederek gösterebileceği kaydedildi.

Makalede ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Sisi ile yaptıkları görüşmelerde itidal çağrısı yaptığı hatırlatılarak yaşananların bu çağrıların kulak ardı edildiğini gösterdiği dile getirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaların tonunun düşük olduğu ve Mısır'daki generallerin dikkatini çekmekten uzak olduğu belirtilerek, askeri yardımın askıya alınmasının en azından Mısırlılara ABD'nin yaşananları desteklemediğini göstereceği vurgulandı.

Gazete, "3 Temmuz'daki darbenin ardından Müslüman Kardeşler, krizi sonlandırmak için barışçıl çözüm yolları için müzakerelere fazla ilgi göstermemeleri nedeniyle yaşananların sorumluluğunu paylaşmalı. Ancak esas suçlanması gereken General Sisi. Kendisi demokratik yolla seçilmiş hükümeti devirdi. Siyasi muhaliflere işkence eden güvenlik güçlerini O yönetiyor. Mısır'ın ilk demokratik yolla seçilmiş liderinin devrilmesi ve gizli bir yerde tutulmasına karşı düzenlenen son derece meşru barışçıl göstericilere ağır silahlarla saldırılması emrini onayladı" yorumunu yaptı.

Makalede, ABD'nin on yıllardır Mısır'da askeri yönetimleri ve diktatörlükleri desteklediği ve 84 milyonluk Mısır halkına önem vermediği belirtilerek, "Obama'nın bu dengesizliğin giderilmesi için Mısır'ın anti-demokratik askeri yönetimine yapılan yardımı askıya alması iyi bir başlangıç olabilir" ifadesine yer verildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.