1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Acının festivali: Aramızda insanlığından utanmayan var mı?
Acının festivali: Aramızda insanlığından utanmayan var mı?

Acının festivali: Aramızda insanlığından utanmayan var mı?

Acının festivali: Aramızda insanlığından utanmayan var mı?

A+A-

Ulumalar ve çığlıklar arasında bir şenlik. Utancın festivali mi, yoksa yüzleşmenin mi? Neşe dolu kutlama alışkanlıklarının derinlerine iner ise cevap isteyen, yüzü ekşir; midesi kalkar, başı ağrır, bir fena olur. İnsanlığın can yakma hazzı, yüzyıllardır süren ritüeller dolusu karşımıza çıkar durur…

Video İçin Tıklayınız

Tanrılara teşekkür için canlıların hakkında ölüm kararı verme vakaları, tüm dinlerce popülerdir. Adaklar ve dahası sevgi ve merhamet dolu insanlarca katledilir. Bayramlar, gelenekler, kültürel birikimler çoğu zaman kendi türünden olmayanların acısı ile beslenir. Normalleşen ve nasıl bu kadar da sorgulanmayan yeme alışkanlıkları ise bununla yetişir.

Çeşitliliğe diyecek laf yoktur. Hayvan soykırımlarının her coğrafyada bir çeşidi mevcuttur. Yönümüzü asyaya çevirip Çin’in Yulin Festivali’ne değinecek olursak olay dünyanın birçok yerinden çok da farklı değildir.

x-003.jpg

Çin’in Yulin kentinde her yıl 21 Haziran’da kanla kutlanan bir festival! Sadık dostlarımız köpeklerin, derilerinin canlı canlı yüzüldüğü, acıdan girdikleri şokla bayıldıktan sonra kaynar sulara sokulup bağırışlar içinde servise hazır edildiği ‘’Yulin Dog Meat Eating Festival’’; kabul edilmez görüntülere sahiplik ediyor. İnsanlığın tüm utancını yüklerken sırtımıza; verilen tepkiler, bölge halkı tarafından oldukça garip karşılanıyor.

‘’Her gün, her öğününde inek, domuz, tavuk ya da balık yiyen insanların; özne köpek olduğunda üzülmesini samimi bulmuyoruz’’ görüşlerine sahip Çinliler; acımasız geleneklerine bakmadan neler diyorlar öyle?

x2.jpg

Bir kere bir inek yemek ile bir köpek yemek birbirinden oldukça farklı. İnek dediğimiz tam olarak hayvan gibi değil, biraz et gibi, kebap gibi. Köpekler bizim ev arkadaşlarımız, neşeli dostlarımız. İnekler tabaklarımızda ya da midelerimizdeyken; köpeklere bitmeyen tutkumuz, karşılıksız sevmelerimiz. İnekler boynu kesilirken ya da kemikleri kırılırken acı hissederler mi, saçmalamayın. Ama bu festival dedikleri bildiğin katliam. Kim kabul eder başka bir canlıya zarar vermeyi? (!)
Evet, kızmış köpeğin salgıladığı adrenalin onu lezzetli yapar kanısı ile öldürmeden önce dostunuza sopa ile defalarca vuran acımasız Çinli’nin size vicdandan bahsetmesi; bahsettiklerinin ise tutarlı ve doğru olması incitici öyle değil mi?

Kesilebilirleri, kesilemezleri; yenilebilirleri, yenilemezleri; acıtılabilirleri, acıtılamazları çıkarmadan kafalarımızdan haşlanan köpek vücutları bizi üzemez tıpkı geleneklerin, damak tatlarının ve zevklerin bir kediyi, köpeği, ineği, kuzuyu, koyunu, domuzu, tavuğu öldürmenin açıklaması olamayacağı gibi.

x3.jpg

Türcülük, ”kötülüğe” giden yolda tek büyük adımdır. Sokaklar boyu, öldürülmüş köpekler dolu tezgah hamburgerciye benzer. Bir bölge yerlisinin kültürel miraslarına saygı beklemesi bu durumda ”hamburger yeme özgürlüğümüz” ile aynıdır.

Bir canlının çığlık çığlığa katledildiği bir kutlama asla kabul edilemez. İnsanların diğer canlılara zulmünün bitmediği acınası gezegenimizde hamam böceğinin, tavuğun, ineğin ve köpeğin aynı acılara sahip olduğunu bir an bile akıllardan çıkartmamak ise ”iyi” olmaya gider yolda bir küçük adımdır.

Festivalin iptali için yürütülen kampanyalar;

STOP THE YULIN DOG MEAT EATING FESTIVAL
STOP THE YULIN FESTIVAL AND MEAT EATING ONCE AND FOR ALL

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.