1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ADADA 500 YILDIR TÜRK DİLİNİN VARLIĞI SÜRÜYOR”
“ADADA 500 YILDIR TÜRK DİLİNİN VARLIĞI SÜRÜYOR”

“ADADA 500 YILDIR TÜRK DİLİNİN VARLIĞI SÜRÜYOR”

“ADADA 500 YILDIR TÜRK DİLİNİN VARLIĞI SÜRÜYOR”

A+A-

FORUMA 21 ÜLKE VE TOPLULUKTAN  100’E YAKIN MEDYA MENSUBU KATILIYOR

Türkiye Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü organizasyonunda, KKTC Dışişleri Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen IV. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu başladı.

Acapulco Otel’de 3 gün sürecek olan foruma Türk dünyasından 21 devlet ve topluluktan yaklaşık 100 basın mensubu katılıyor.

“Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Toplulukların Güncel Sorunları Bağlamında Medya” başlığını taşıyan forumun açılışına Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın yanı sıra,  Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için KKTC’de bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.

ÇİÇEK: “KKTC’NİN BAYRAMI KENDİSİNİ TÜRK KABUL EDEN  HERKESİN BAYRAMIDIR”

TBMM Başkanı Cemil çiçek forumun açılışında yaptığı konuşmada,  9’u bağımsız devlet olmak üzere 21 ülke ve topluluktan katlımla  anlamlı bir toplantı gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Toplantının, KKTC’nin kuruluş yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle de anlamlı olduğunu vurgulayan Çiçek,  “KKTC’nin kuruluşunun 31’inci yıl dönümü kutlanıyor.  Kendini Türk kabul eden, dünya Türklerinin bayramıdır ve öyle olmalıdır” dedi.

Tük dünyasındaki bazı ülke ve toplulukların sorunları olduğuna dikkat çeken Çiçek, bu ülke ve topluluklardaki sorunların dezenformasyona uğratılmadan gerçekliğiyle  dünyaya aktarılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Çiçek, Türk dünyası ülkeleri ve topluluklarının  birbirlerinin sorunlarına ilgi duymak zorunda olduklarının altını çizerek,  medyanın da bu anlamda etkili olduğunu vurguladı.

“KKTC’NİN YETKİLİLERİNİ ÜLKELERİNİZE DAVET EDİN”

Toplantının gerçekleştirildiği topraklarda 31 yıldır KKTC Devleti’nin var olduğunu vurgulayan Çiçek, KKTC’nin tanıtım sorunu olduğunu,  Kıbrıs Türk halkının en haklı davasını dünyaya anlatmakta güçlük çektiğini anlattı.

Türkiye olarak dış politikadaki  en önemli gündem maddelerinden birinin KKTC olduğunu vurgulayan Çiçek,  Kıbrıs Türk tarafının barışı arzuladığını ancak tek taraflı barışın da mümkün olmadığını söyledi.

Çiçek,  Türk dünyası medyasına KKTC’nin tanıtılması konusunda görevler düştüğünü, Türk dünyası medya mensuplarının sorunları gündeme getirmeleri gerektiğini kaydetti.

Türk devletleri ve topluluklarına KKTC ile ilişkileri geliştirme çağrısı yapan Çiçek,  KKTC devlet yetkililerini Türk devletlerine davet etmelerini  önerdi.

SİBER: “DİL VE KÜLTÜRÜMÜZLE ÖZGÜR YAŞAMAK İÇİN YARIM YÜZYIL MÜCADELE ETTİK”
 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de,  Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta dili ve kültürüyle özgürce yaşamak için yarım yüzyılı aşkın mücadele ettiğini belirtti.

Siber,  Kıbrıs Türk basınının da aslında mücadele basını olduğunu vurgulayarak, “Varlığımızı, haklılığımızı dünyaya anlatmaya çalıştık” dedi.

Siber kendi inisiyatifiyle 1920 yılından itibaren yayınlanan  Türkçe gazetelerin  korunması ve internet sitesinde yayınlanmasıyla ilgili yürütülen  çalışmaları anlatarak buradaki amacın basının,   akademik çevrelerin ve araştırmacıların  arşivden yararlanmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Siber, izolasyon ve ambargolar altında bulunan Kıbrıs Türk halkı için kültürel ilişkilerin artmasının önemli olduğunu vurgulayarak, Türk dili konuşan ülkelerden gelecek desteğin önemine işaret etti.

YORGANCIOĞLU: “ADADA 500 YILDIR TÜRK DİLİNİN VARLIĞI SÜRÜYOR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da KKTC’nin kuruluş yıl dönümüne tesadüf eden forumdan siyasetçilerin de ihtiyaç duyacağı yararlı sonuçların çıkacağına inandığını kaydetti.

Forum için KKTC’nin tercih edilmesini gururla karşıladıklarını söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, adada 500 yılı aşkın süredir Türk dilinin varlığının canlı bir şekilde sürdüğünü kaydetti.

Yorgancıoğlu, Osmanlı döneminden bu yana  güçlü Türk Edebiyatı’nın söz konusu olduğunu  belirterek,  Türk dünyası arasında diyaloğu artırmak açısından forumun önemli olduğunu söyledi.

ARINÇ: “İKİ GÜZEL  İŞ BİR ARAYA GELDİ”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC’nin 31’inci kuruluş yıl dönümü kutlamalarıyla forumun aynı güne denk gelmesine dikkat çekerek, “İki güzel iş  bir araya geldi” dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç,  Türkiye Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün güzel işler yaptığını, bunlardan birisinin de bugün başlayan forum olduğunu kaydetti.

Arınç 2010 yılında temelleri atılan forumun  amacının; Türk dünyası basın mensuplarını bir araya getirerek tanışmalarını sağlamak, Türk dünyasının sorunlarını ve konularını müzakere ederek kararlar üretmek ve ülkeler arası diyalog ve işbirliğini geliştirmek olduğunu anlattı.

Arınç, bugüne kadar düzenlenen  forumlarda  bine yakın gazeteciyi bir araya getirdiklerini  bugün de100’e yakın basın mensubunun katılımıyla KKTC’de güzel bir zenginlik yaşandığını kaydetti.

KKTC’nin 31 yıldır  devlet olduğunu  vurgulayan Arınç Kıbrıs’ın gerçek sahipleri olan Kıbrıslı Türklerin ve Rumların kendi iradeleriyle çözüm aradıklarını, Kıbrıs Türk halkının  çözüm iradesini göstermesine karşın Rum tarafının anlamsız sebeplerle çözümü engellemeye devam ettiğini belirtti.

Arınç Türk dünyası basın mensuplarından ülkelerine ve topluluklarına döndüklerinde  KKTC’yi ve Kıbrıs Türk halkının haklı davasını anlatmalarını ve gündeme getirmelerini isteyerek, bu yapıldığında toplantının en büyük amacının gerçekleşmiş olacağını söyledi.

ATUN

Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Platformu (TÜRMEP) Başkanı Prof. Dr. Ata Atun da konuşmasında TÜRMEP’in ve forumun kuruluş sürecini anlattı.

Atun, TÜRMEP ve forum ile Türk dünyası arasında ortak haber havuzu, ortak alfabe  ve işbirliğine kapı açılabileceğine işaret etti.

KARAKAYA

Türkiye Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da, 2010 yılında başlayan oluşumun  4 yıl içerisinde  belirlediği hedefler doğrultusunda ilerlediğini belirtti.

Karakaya, KKTC’nin 31’inci kuruluş yıl dönümünde Türk dünyası basınını KKTC’de buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.