1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ADALET SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE
ADALET SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE

ADALET SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE

GECİKMELER VATANDAŞLARIN GÜVENİNİ SARSIYOR

A+A-

Son zamanlarda Rum Merkezi Cezaeviyle ilgili yaşananlar ve ciddi sorunlardan dolayı Güney Kıbrıs’taki adalet sistemi de sorgulanmaya başlandı. Uzmanlar adalet sisteminin çökmek üzere olduğu uyarısında bulunurken, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolayu adalet düzeyinin çok iyi olduğunu savunarak yine de bazı konularda iyileştirmeler yapılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Cezaevindeki olumsuz koşullarla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Fileleftheros gazetesine konuşan Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Cezaevi Eski Müdürü Andros Kapardis, cezaevinin 135 yıldır var olduğunu belirterek, buradaki devam eden krizin, esas olarak uzun yıllar çözülmeyen sorunlardan kaynaklandığını ifade etti.

Cezaevi kurumunun ciddi bir hastalığa yakalandığını ve krizle tek başına mücadele etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Kapardis, uzun yıllardır yapılan uyarıların yetkililer tarafından görmezden gelindiğini, bakanların gelip gittiğini ancak sorunların giderek daha kötü bir hal aldığını belirtti.

Bu durumun Adalet Bakanlığını düşündürmesi gerektiğine, çünkü görevinde büyük oranda başarısızlığa uğradığına işaret ederek, tüm adalet sisteminin (polis, mahkemeler ve cezaevi) çökmek üzere olduğu uyarısında bulundu.

EN YETENEKLİ HAKİMLER İSTENİYOR

Rum Yüksek Mahkeme Başkanı Dimitris Hacihambis, Rum tarafında hakimlerin göreve gelme şekillerini eleştirerek, en yetenekli hakimlerin seçilmediğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ta hakimlerin çoğu zaman en yetenekli değil, sadece yeterli olduğunu ifade eden Hacihambis, adalet sistemindeki gecikmelerden de hakim ve avukatları sorumlu tuttu.

“ADALET DÜZEYİ ÇOK İYİ”

Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau ise Güney Kıbrıs’ta adalet düzeyinin çok iyi olduğunu belirtti. Öte yandan iyileştirilmesi gereken konuların olduğunu söyleyen Nikolau, buna örnek olarak vatandaşların mahkemelere erişimimi örnek verdi.

Nikolau ayrıca e-adalet (e justice) sisteminin de geçirilmesi için çalışmalar yapıldığını da ifade etti.

GECİKMELER VATANDAŞLARIN GÜVENİNİ SARSIYOR

Rum Başsavcı Kostas Kliridis ise Güney Kıbrıs’ta adalet dağıtım düzeyinin çok yüksek olduğunu ancak, davaların görülme süreleri konusuna büyük sorunlar yaşandığını, bu nedenle vatandaşların adalet dağıtım sistemi karşısında güvenlerinin sarsıldığını ifade etti.

ASKIDA BEKLEYEN DAVALAR

Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesinde 2011 yılı sonunda askıda bekleyen davaların sayısının 28 bin 112 olduğunu aktaran gazete, bir yılın ardından, 2012 yılı sonunda bu rakamın 34 bin 484’e yükseldiğini kaydetti.

“GUGUK KUŞU” VE “GECEYARISI EKSPRESİ”

2009 yılındaki Rum Meclisi Hukuk Komitesi’nin Merkezi Cezaeviyle ilgili kapalı oturumunun tutanaklarını ele geçiren Alithia gazetesi, 2009 yılında yaşananlar sorunların bugün de devam ettiğini belirtti.

Haberi “2009’da Cezaevi - 2014’te Cezaevi: Hiçbir Şey Değişmedi” başlığıyla okuyucularıyla paylaşan gazete, 2009 yılındaki tutanaklarda kaydedilen sorunların aynısının bugün de var olduğunu belirterek akıllara “Geceyarısı Ekspresi” ve “Guguk Kuşu” filmlerinin geldiğini yazdı.

Tutanaklara göre bugün olduğu gibi 2009 yılında da ağır cezalara ve müebbet hapis cezasına çarptırılanların etrafa korku saldığını, yasadışı ayrıcalıklar elde ettiği, uyuşturucu sorununun kontrol altına alınamadığını, mahkumların nüfusunun fazla olduğunu, cep telefonu ticaretinin yapıldığını kaydeden gazete, o zaman da gardiyanların eğitime ihtiyacının olduğunun söylendiğini belirtti.

Gazete bugün eleştirilerde bulunan AKEL’in, 5 yıllık yönetimi boyunca neden hiçbir şey yapmadığını da sordu.

ESKİ BİR MAHKUM CEZAEVİNİ ANLATTI

Politis gazetesi ise “ ‘Geceyarısı Ekspresi’ Merkezi Cezaevine Durdu” başlığıyla verdiği haberinde, eski bir mahkumun (gazeteye) anlattıklarına yer verdi.

Habere göre birkaç yıl önce cezaevine girdiğinde yaşam koşullarının daha iyi olduğunu söyleyen eski mahkum, iki yıl önce mahkumların haklarını kaybetmeye başladığını ve durumun aşamalı olarak kötüleştiğini belirtti.

Yemeklerin azaldığını, odaların kalabalıklaştığını, TV ve tiyatro odalarının koğuşa çevriliğini anlatan eski mahkum, bu koşulların cezaevini kaynayan bir kazana çevirdiğini belirtti.

Açık alanların sınırlandığını, dvd oynatıcı ve cd kullanımının yasaklandığını da söyleyen eski mahkum, delirmek ya da intihar etmek için çok çaba göstermeye gerek olmadığını savundu.

Eski mahkum cezaevindeki kantinden bazı şeyler almak için gizlice ekstra paralar ödenmesi gerektiğini, fiyatların da normalden kat kat fazla olduğunu belirterek, cep telefonu ve uyuşturucu ticareti konusunda da çok paraların döndüğünü, bunları cezaevine sokanların da gardiyanlar olduğunu söyledi.

Kendilerinin, her istediğini yapan gardiyanların insafına kaldığını ifade eden eski mahkum, mahkumlar arasında da, mahkumlarla gardiyanlar arasında da dayağın olduğuna işaret ederek, gardiyanların daha çok yabancıların dövdüğünü, çünkü bir “Kıbrıslıyı” dövmesi durumunda tüm “Kıbrıslıları” karşısına almış olacağını belirtti.

GERİLİMİN ZİRVEYE ÇIKMASININ SEBEBİ BAŞKANLIK AFFI MI?

Öte yandan haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi Merkezi Cezaevindeki gerilimin, 23 Aralık 2013 tarihinde zirveye ulaşmaya başladığını belirterek bu tarihte bazı mahkumlara Rum Başkanlık affının verildiğine dikkat çekti.

Edindiği bilgilere göre katalogda adı geçen ve tahliye olan en az üç kişinin konan kriterlere uymadığını yazan gazete, iddialara göre bu üç kişinin tahliye edilmesinin mahkumları öfkelendiğini ve tepkilerin başladığını kaydetti.

ÇEVİK KUVVETİN VARLIĞI ENDİŞELENDİRİYOR

Gazete ayrıca geçen Pazartesi gününden bu yana Cezaevine giren ve ne zaman çıkacağı bilinmeyen Rum Çevik Kuvvetinin varlığının personeli endişelendirdiğini, zira birçok mahkumun özellikle ilk günlerde polis tarafından tehdit edildiğini hissettiğini yazdı.

Gazete personel ve gardiyanların ağır cezalara ya da müebbet hapis cezasına çarptırılanlarla polis mensuplarının karşılaşması fikrinden ürktüğünü, çünkü olumsuz durumların ortaya çıkabileceğini düşündüklerini aktardı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.