1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ADAMIZ İÇİN ''GELİYORUM'' DİYEN FELAKET
ADAMIZ İÇİN ''GELİYORUM'' DİYEN FELAKET

ADAMIZ İÇİN ''GELİYORUM'' DİYEN FELAKET

Hükümet yetkililerinin bu sorulara ivedilikle ve açık bir şekilde cevap vermelerini istiyoruz;

A+A-

 

Toparlanıyoruz: "Akkuyu bir "Kara delik" olmasın"

Toparlanıyoruz Hareketi Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan Nükleer Santral ile ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Türkiye’nin güneyinde, Mersin- Akkuyu’da nükleer enerji santralı kurma planı, genel olarak; doğal yaşam üzerindeki potansiyel yıkıcı etkileri nedeniyle sorgulanması gereken bir karardır. Özel olarak ise; nükleer santralın kurulacağı bölge itibariyle; olası bir kaza veya deprem durumunda risk bölgesinin içinde kalacağı öngörülen adamız için ise durum gerçekten kaygı vericidir.

Bu güne kadar gerçekleşen nükleer santral kazaları; nükleer santral kurma kararının tek başına o ülkenin kendi kararı olmaması gerektiğini, olası yıkıcı sonuçlarından etkilenebilecek komşu ülkelerin de bu sürece müdahil olmak zorunda olduklarını göstermektedir.

Bu konuda uluslararası hukuk alanındaki gelişmeler maalesef henüz yeterli değildir. Bu nedenle risk alanında yer alan ülkelerin hükümetleri, insana ve çevreye sorumluluklarının gereği olarak; risk değerlendirmelerini yapmak ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Mersin-Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santraldan kaynaklanabilecek tehlikelerden en yoğun etkilenecek bölge ülkelerinden biri olduğumuz, mevcut raporlarla da belgelendiği üzere son derece açıktır. Bu nedenle; gerek ada hükümetlerinin gerekse çevre örgütleri başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerinin konuya duyarlı olması ve güç birliği oluşturarak Akkuyu’da nükleer santral kurulması konusuna müdahil olması gerektiğini düşünüyoruz.

İnsan ve çevre sağlığı, hükümetlerin öncelikli sorumluluğu olduğuna göre; bu öncelikler kapsamında, hükümet yetkililerinin aşağıdaki sorulara ivedilikle ve açık bir şekilde cevap vermelerini istiyoruz:

  •     Mersin-Akkuyu’da nükleer santral yapımına ilişkin sürecin başladığı 2010 yılından beri görevde olan hükümetlerin yetkilileri tarafından; santralla bağlantılı riskler konusunda Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile herhangi bir görüşme yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği nedir? Yapılmamış ise mevcut hükümetin böyle bir niyeti var mıdır?
  •     Hali hazırda, söz konusu nükleer santraldan kaynaklanabilecek olası tehlikelere karşı insanımızı ve doğayı korumaya yönelik bir çalışma/proje var mıdır? Var ise detayları nelerdir?
  •     Söz konusu nükleer santraldan kaynaklanabilecek olası tehlikelerle ilgili uluslararası düzeyde herhangi bir girişim yapmış mıdır? Yapmayı düşünmekte midir?

Toparlanıyoruz Hareketi; nükleer santral yapımının olası tehlikelerine yönelik duyduğu kaygıyı; sadece kendi insanımız ve doğamız için değil, Türkiye’nin ve etki alanındaki diğer ülkelerin insanı ve doğası için de duymaktadır. Bu kapsamda; gerek çevre örgütleri, gerekse hükümetler düzeyinde bu konuda gerçekleştirilecek her türlü yapıcı çalışmaya destek vermeye hazırdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.