1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ADI GİZLENİYOR
ADI GİZLENİYOR

ADI GİZLENİYOR

cezaevinde tutulan Kıbrıslı Türk bileklerini keserek

A+A-

Suların bir türlü durulmadığı, intihar, tücavüz ve eylemlerle gündemden düşmeyen Rum Merkezi Cezaevi’nde, Bulgaristan vatandaşı bir mahkumun önceki gece yarısı intihar etmesinin ardından, Kıbrıslı Türk olduğu söylenen bir mahkum, bileklerini keserek intihara teşebbüs etti.

Açıklanan önlemlere karşın cezaevinde tansiyonun düşmemesi ve yeni intihar vakası yaşanmasının ardından, iktidar partilerinin dışındaki partiler Rum Adalet Bakanı Yonas Nikolau’nun istifasını istedi.

Fileleftheros Gazetesi, cezaevinde  iki gün içerisnde onlarca inthar eğilimin başgösterdiğini ve kaosun yaşandığı cezaevinde, Çevik Kuvvet’in dahi intiharı durduramadığını yazdı.

Cezaevindeki durumun, 5’inci intiharın ardından gelen intihar teşebbüsüyle “infilaktan” da öte bir boyut aldığına dikkati çeken gazete, durumun yatışması için acil önlemlerin arandığını, bu çerçevede Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’nun önceki gün akşamüzeri cezaevine giderek personel ve çevik kuvvet ile toplantı yaptığını belirtti.
   Psikologlar ve psikiyatrların ise mahkumlara bakmaya yetişemediğini kaydeden gazete, önceki gün ve dün hassas olarak kabul edilen ve bazılarının öz saygısını yüksek derecede kaybettiği görülen 70 mahkumla görüşme yapıldığını aktardı.

Şok edici olaylar

Önlemlerin açıklanmasının ve Merkezi Cezaevi Müdür Vekili Yorgos Trifonidis’in görevden uzaklaştırılmasının ardından yaşanan yeni şok edici olayların, endişeleri giderek artırdığını belirten gazeteye göre, kendine zarar verme eğilimi göstermeyen ve ilaç tedavisi almayan birisinin bile intihar etmesi uzmanları hayrete düşürdü.

En son intihar eden mahkumun Bulgar vatandaşı olup 12 yıl hapis cezası aldığını ve 2010 yılından bu yana cezaevinde bulunduğunu yazan gazete, söz konusu kişinin gece 01.00 ve 02.00’de kontrol edildiğini, 02.30’daki yeni kontrolde ise hücresinde asılı bulunduğunu aktardı.

Gazete, 2013 Temmuz ayından günümüze kadar, dünkü de dahil, 5 intihar vakasının görüldüğüne dikkati çekti.

Bileklerini kesti

Son olarak bir Kıbrıslı Türk mahkumun da bileklerini keserek intihara teşebbüs ettiğini belirten gazete, hastaneye kaldırılan Kıbrıslı Türk’ün durumunun ciddi olmadığını duyurdu. Mahkumun ismi ve hangi suçtan hüküm giydiği belirtilmedi.

Gazete ayrıca Bulgaristan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği’nden yetkililerin önceki gün cezaevini ziyaret ederek Bulgar vatandaşları bir araya topladığını ve sorunlarını görüştüğünü yazdı.
Trifonidis’in ardından, cezaevi psikiyatrı Luis Kariolu’nun da cezaevindeki görevinden alınmasına karar verildiğini bildiren gazete, bunun, Kariolu’nun mahkumlara yönelik muamelesi ve kendi kişisel talebinin ardından gerçekleştiğini belirtti.Kariolu’nun kendisinin yerine gelecek kişiyi bir süre eğittikten sonra buradaki görevinden ayrılacağı aktarıldı.

Trifonidis’in görevlerini geçici olarak cezaevi üst düzey memuru Eleni Vatiliotu’nun yapacağı kaydedildi.

Alithia Gazetesi de, Athalassa Psikiyatri Hastanesi’nde mahkumların tedavisi için özel bir alan oluşturulacağını duyurdu.

Siyasilerden eleştiri

Son intihar vakasının ardından Rum siyasi partiler yine tepkilerini ortaya koyan açıklamalar yaptılar.

AKEL, EDEK ve Vatandaşlar İttifakı Rum Hükümetinin icraatlarını eleştirerek, Bakan Nikolau’yu istifaya çağırdı. DİSİ ise, gereken önlemlerin alınması umudunu dile getirdi.

401 gardiyan

Alithia ayrıca, cezaevinde 561 mahkuma karşın 401 personel bulunduğunu; bunun yanı sıra 1 üst düzey memur, 3 memur, 4 denetmenin çalıştığını beleirtti.

Baş gardiyanların sayısının 34, gardiyanların ise 279 olduğunu aktaran gazete, buna göre her gardiyana 1,35 mahkum düştüğüne işaret etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.