1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ADIMIZ ÇIKTI
ADIMIZ ÇIKTI

ADIMIZ ÇIKTI

Kalitemiz düştü...

A+A-

TURİZM ÜLKESİYDİK, ADIMIZ ÇIKTI

KITSAB Başkanı Tolun, KKTC’nin imajının zedelendiğini, gece kulüpleri ülkesi olarak anılmaya başlandığını ve 7 yıldır ülkeyi tanıtacak reklam yapılmadığını söyledi

Kıbrıs Türk Turizm Ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, ulaşım teşviklerinin doğrudan tur operatörlerine verilmesi nedeni ile ucuz charter uçuşlarının sağlandığını, bunun da son beş yıl içerisinde ülkeye gelen turist sayısında yüzde 15 oranında artışa neden olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada daha önce sadece İngiltere ve Almanya’dan turist getirdiklerini, ucuzcharter uçuşları sayesinde Avrupa’dan Ortadoğu’dan ve Arap ülkelerinden turist geldiğini, turizm gelirlerinin yükseldiğini ancak ülke kalitesinin düştüğünü söyledi.Tolun, devletin son yedi yıldır KKTC’yi tanıtmadığını, reklamyapmadığını, ülkenin gece kulübü ve kumarhaneler ülkesi olarak anılmaya başladığını savundu.

DOĞRUDAN TEŞVİKLER TURİST SAYISINI ARTTIRDI
Orhan Tolun, son 5 yıl içerisinde her yıl turist sayısında yüzde 15 oranında bir artış sağlandığını,bu artışın olmasındaki en büyük etkenin ulaşım teşviklerinin direkt olarak tur operatörlerine verilmesi olduğunu ifade etti. Daha önceki yıllarda Türkiye Yardım Heyeti’nin teşvikleri Maliye Bakanlığı’na verdiğini, bakanlığın da kendilerine verdiğini kaydeden Tolun, buna itiraz ettiklerini, ödemelerin gecikmesinden dolayı sorunların yaşandığını söylediklerini ve son alınan kararla direkt ödemelerin başladığını ifade etti. Tolun, yardım heyetinin ülkeye turist getiren tur operatörlerine uçuş teşviki sağlaması ile ucuz charter seferleri imkânı doğduğunu açıkladı.

GELENLER EĞLENCE AMAÇLI GELİYOR
Charter seferleri ile ülkeye gelen turist sayısında büyük bir artış olduğunu kaydeden Tolun, genellikle charter uçuşları ile ülkeye eğlence amaçlı turistin geldiğini belirtti. Tolun, ülkeye gelen turist sayısındaki artışın memnuniyet verici olduğunu ancak özel ilgili turizmi, eko turizm gibi kavramların unutulduğunu söyledi. Eğlence amaçlı turların sık sık yapıldığını ancak alternatif turizm için çaba harcanmadığını kaydeden Tolun, teşvik primlerinin tur operatörlerini sadece charter uçuşlar düzenlemeye yönelttiğini ifade etti.

KALİTEMİZ DÜŞTÜ
Charter uçuşları ile fiyatların Güney Kıbrıs ve Antalya fiyatlarının altına indiğini kaydeden Tolun, daha önce Kuzey Kıbrıs’ta bir kalite olduğunu, İngiltere’den Almanya’dan Türk Havayolları uçuşları ile kaliteli turistin geldiğini ifade ederek, “Ülkemizi gezmeye gelen bu turistler küçük otellerde kalıyordu. Ancak tur operatörleri sadece charter seferlerine ağırlık verdiği için eğlence amaçlı ülkeye gelen turist sayısı çoğaldı, Kıbrıs’ın güzelliklerini görmeye gelenler ise azaldı.Grup halinde getirilen bu turistler anlaşmalı beş ve dört yıldızlı otellere götürüldü. Her şeydâhil paketi uygulayan bu büyük otellerde kalan turistler, ülkeyi gezmekyerine gününü otel içerisinde geçirdi. Böylelikle ülke esnafı gelen turistlerden faydalanamadı” şeklinde konuştu.

GECE KULÜPLERİ ÜLKESİ OLARAK ANILMAYA BAŞLANDIK
Tur operatörlerinin büyük otellerle anlaşmalı çalışması yüzünden küçük otellerin boş kaldığını dile getiren Tolun, ayrıca imkânları bol olan büyük acenteler ile yarışamayan küçük acentelerin de zor duruma düştüğünü söyledi. Tolun, turizm sektöründe büyük firmaların daha da büyüdüğünü, küçüklerin yok olduğunu ve tekelleşmeye doğru gidildiğini söyledi. Tolun turizm master planında öngörülen özel ilgi turizmi kavramının ortadan kalktığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Son on yıldan beridir turizm bütçesi gün geçtikçe azaltılıyor. Bizim ülkemiz yedi yıldır tanıtılmıyor. Bizi tanıtacak reklamlar yapılmıyor. Devlet‘nasıl olsa turist geliyor’ diye tanıtım yapmazken yurt dışındaki imajımız gün geçtikçe zedeleniyor.KKTC Türkiye’de kumarhaneler ve gece kulüpleri ülkesi olarak tanınıyor. İngiltere’de ise kaçakların saklandığı bir yer olarak anılıyor.Ancak bunu düzeltmek adına bir şey yapılmıyor.Biz kaliteyi artırıp ileriye gitmeyi hedeflerken, işportacılığabaşladık. Bu tur operatörlerinin hatası değil. Onlarkar edecekleri şekilde davranıyor. Zedelenen imajımızı düzeltecek olan devletimizdir.”

SÜREKLİLİK ŞART
Devletin turizmi geliştireceği yerde tur operatörlerinin istediği şekilde hareket ettiğini, çarpık yapılaşamaya neden olduğunu kaydeden Tolun, teşvikler kaldırıldığı zaman charter seferlerinin duracağını, bu nedenle süreklilik arz edecek bir sistem kurulması gerektiğini söyledi. Tolun, “Düzenli seferlerle turistlerin gelmesini teşvik etmeliyiz. Düzenli uçuş yapan firmalarla anlaşmalar yapılmalı ve turistlerin istediği zaman ülkeye gelmesini sağlamalıyız. Teşvikler kesilip charter seferleri durduğunda turist akışı kesilmemiş olur. Biz charter seferleri olmasın demiyoruz sadece bir denge oluşturulmasını istiyoruz” dedi.

DOĞRU YERE EKO TURİZM
Eko turizmi ile ilgili atılan adımlara da değinen Tolun,Karpaz bölgesinde yapılan eko turizmin köy turizmi olduğunu söyledi.Tolun,Bağlı köyde askeri barikata yakın kurulan eko turizme devletin teşvik verdiğini belirterek, Kayalar köyü varken, eko turizm tesisin Bağlıköy’de askeri barikatın yanında yapılmasının doğru olmadığını vurguladı.Tolun, turist akışının olduğu yerlere eko tesislerin kurulmasının daha mantıklı olacağını ancak bu konuda da gerekenin yapılmadığını söyledi.

DÜNYA BUNU BİLMELİ
Tolun, devletin turizm politikalarını gözden geçirip, KKTC’nin kumarhaneler, gece kulüpleri ülkesi değil, medeniyetlerin buluştuğu ve güzelliklerin olduğu bir ülke olduğunu dünyaya anlatması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum