1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ADLİ YIL YOĞUN İŞ YÜKÜ İLE AÇILACAK”
“ADLİ YIL YOĞUN İŞ YÜKÜ İLE AÇILACAK”

“ADLİ YIL YOĞUN İŞ YÜKÜ İLE AÇILACAK”

Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Pazartesi günü başlayacak Adli Yıl’la ilgili açıklamalarda bulundu

A+A-

Nolan, Adli Yılının çok yoğun bir iş yükü ile başlayacağına dikkat çekerek, “Her geçen yıl mahkemelerimize intikal eden dava sayısında ciddi artışlar görülmektedir. Kişiler uyuşmazlıklarını mahkemeye gelmeden çözme alışkanlıklarını terk ettiler” dedi.

Nolan dava sayılarındaki artışı da rakamlarla ortaya koydu.  Buna göre, 10 bin 500 Hukuk Davası, 11 bin 600  Ceza Davası ve 935 dava ve istinaf Yüksek Mahkemede.

Nevvar Nolan, KKTC nüfusu dikkate alındığında ülke için davaların sayılarının yüksek olduğunu vurguladı.

Kaza, Aile ve Ağır Ceza Mahkemelerinde 28 yargıcın görev yaptığını söyleyen Nolan, dava sayılarına bakıldığında bunları sonuçlandırmanın çok kolay olmadığının görüldüğünü belirtti.

Nolan, “Biz bu sorunu sadece yargıç sayısını artırmak suretiyle çözmeyiz yani bu çok doğru değil. Bugün yapmanız gerekeni yapmıyorsanız o sorun büyüyerek karşınıza çıkar. Yarın aynı sorunla yine karşılaşacaksınız ama daha Büyük boyutlarda ve üstesinden gelme de daha da zorlaşacak. Ötelemekle sorunlar çözülmüyor” dedi.

Nevvar Nolan, yargıdaki sorunların her yıl dile getirilmesine rağmen değişen bir şey olmadığını da şu sözlerle dile getirdi.

Nolan, “Aynı şeyler tekrarlamaktan usandım. Bana hoş gelmiyor, her yıl aynı şeyleri söylemekten de mutlu değilim. Bir şeyleri ezberlemiş aynı şeyleri her yıl tekrarlıyor başka bir şey söylemiyor diye bir eleştiri de gelebilir. Üzgünüm ama gerçek bu. Her yıl söylüyoruz ama bir şey yapıldığı yok” dedi.

Yüksek Mahkeme Başkanı,  KKTC’de yargının hak ettiği yerde olmadığına da dikkati çekti.

Nolan, Anayasanın yargıya verdiği yetkiye dikkat çekerek, yargıya hiç kimsenin baskı uygulayamayacağını söyledi.

Anayasanın değişmesi gereken hükümlerinin de ciddi şekilde bilimsel olarak ele alınarak, toplumun geniş kesimiyle tartışılması gerektiğini belirten Nolan, “Anayasa değişebilir ama bunun çok bilinçli yapılmazı lazım. Değiştirmek adına değiştirmemek gerek” dedi.

Brt

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.