1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AF KUYRUKLARI DIŞARIYA TAŞTI!
AF KUYRUKLARI DIŞARIYA TAŞTI!

AF KUYRUKLARI DIŞARIYA TAŞTI!

90 gün süre var!

A+A-

14 Mart’ta, 90 günlük seyrüsefer affının yürürlüğe girmesinin ardından Araç Kayıt Dairesi ile Araç Muayene Şubesi’nde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Aftan yararlanmak isteyenler bu dairelere akın etti; uzun insan ve araç kuyrukları oluştu

Ali CANSU

Hükümetin 14 Mart’ta “Seyrüsefer affı” çıkarmasının ardından Araç Kayıt Dairesi ile Araç Muayene Şubesi’nde büyük yoğunluk yaşanıyor.

Affın, Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte birçok vatandaş veya öğrenci, Lefkoşa’daki Araç Kayıt Dairesi’ne akın etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren işlemlerini yaptırmak isteyenler, ilgili dairelere akın ediyor.

Araç Kayıt Dairesi’nde 12 memur da yoğun bir çalışma temposu içerisinde, vatandaşların taleplerine yetişebilmek için büyük efor sarf ediyor.

Daire yetkilileri, affın 90 gün gibi uzun bir süre olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların bu konuda acele etmemeleri gerektiği ifade etti.

Maliye Bakanlığı’na en fazla para gönderen ve adeta “Darphane” gibi çalışan dairenin hali ise hala içler acısı durumunda.

Dairede çalışanlar, en kısa zamanda, vatandaşa daha iyi hizmet verebilecekleri bir başka binaya taşınılması gerektiğini ifade etti. Bilgisayarların ve programın ise eski oluşu, başka bir sorun olarak göze çarpıyor.

Araç muayenede araç kuyrukları oluştu

Öte yandan, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Araç Muayene Şubesi’nde de araç kuyrukları oluştu.

Yeni, ikinci el veya kayıttan düşmüş araçlarını muayeneye getiren vatandaşlar, daire önünde uzun kuyrukların yaşanmasına neden oldu.

Araç muayene personeli ise işleri hızlandırarak vatandaşların daha erken daireden ayrılması için çaba gösterdi. Ancak, Araç Muayene Dairesi’nde bilgisayar olmaması ve işlemlerin elden yapılması, vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, çağımıza uygun olmayan bu işlemin de en kısa zamanda düzeltilmesini istedi.

Egzoz emisyon 20’den 30 TL’ye çıkartıldı

Bu arada araçlarını muayene ettirmek isteyenler için egzoz emisyon testi şart. Bu nedenle araçlar muayeneye girmeden önce egzoz emisyon testinden geçiyor.

Affın çıkması ile birlikte egzoz emisyon testlerini yapan işyerlerinde de büyük yoğunluk gözlemlendi. Eskiden 20 TL’ye yapılan test şimdi hükümetin aldığı kararla 30 TL’ye yükseltilmiş durumda.

90 gün süre var

90 gün süreyle geçerli olacak yasa kapsamında, seyrüsefer borcu olanlar, ruhsatlarını belli koşullarla cezasız olarak, peşin veya çek ile 12 eşit taksitle ödeyebilecek.

Kayıtları iptal edilen araçlarla, kayıtları iptal edilmeyen ancak geçmiş yıllara ait seyrüsefer borcu bulunan araçların tekrar kayıt altına alınması ve devlete olan borçlarının tahsil edilmesi amacıyla hazırlanan yasa, 14 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasadan kimler nasıl yararlanacak?

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasası şöyle:

“Kayıtları iptal edilen araçlar:

Motorlu araç sahibi, bu (değişiklik) yasanının yürürlüğe girdiği tarihten önce kaydı iptal edilen aracının,  tekrardan kaydının yapılabilmesi için aşağıda öngörülen koşulları yerine getirir:

(1) Kaydı iptal edilen motorlu aracın, yasanın 5’inci maddesine bağlı EK’in Kısım II’de, “IV. Motorlu Araç Muayene Belgesi İçin Ödenecek Harçlar” maddesinde öngörülen kıstaslar çerçevesinde muayene harcını cezalı öder.

(2) Muayene harcı ödenmiş motorlu aracın, Çevre Yasasının 31’inci maddesi tahtında çıkarılan Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Kontrolü Tüzüğü uyarınca öngörülen yükümlülüklerini yerine getirir.

(3) Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Polis Muayene Araç Şubesinde motorlu araç muayene ile ilgili işlemleri yapar.

(4) Yukarıdaki fıkralarda öngörülen koşulları yerine getiren motorlu araç sahibi, motorlu aracına ait belgelerle

birlikte, Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesinde araç değerlendirme işlemi yaptırmadan ve kayıt harcını ödemeden, son iki yıla ait seyrüsefer ruhsat harcı ve içinde bulunan yıla ait altı aylık veya bir yıllık seyrüsefer ruhsat harcını ödeyerek eski kayıt tarihleri esas alınarak aracının işlemini yaptırır.

(5) Geçmiş yıllara ait ödenecek seyrüsefer ruhsat harçları, içinde bulunulan yılın harç oranları esas alınmak kaydıyla tahsil edilir.

Geçmiş yıllara ait motorlu araç ruhsat harcı borcu olup kayıtları iptal edilmeyen araçlar:

Motorlu araç sahibi, bu (değişiklik) yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce, geçmiş yıllara ait seyrüsefer

ruhsat harcı borcu olup, kaydı iptal edilmeyen motorlu aracının geçerli muayene ve egzoz emisyon belgeleri olması halinde, bu yasanın 5’inci maddesine bağlı “II. Motorlu Araç Kayıt Ve Ruhsat Harçları” başlıklı 2’nci bölümünde yer alan kurallar uyarınca motorlu araç ruhsat harçları, geriye dönük son bir yıllık ve içinde bulunan

yıla ait altı aylık veya bir yıllık seyrüsefer ruhsat harcı toplamını ödemesi koşuluyla bu harcı gecikme zammı uygulanmadan öder.

Geçmiş yıllara ait ödenecek seyrüsefer ruhsat harçları, içinde bulunulan yılın harç oranları esas alınmak kaydıyla tahsil edilir.

Başvuru şekli, süresi ve yararlanma koşulları:

Motorlu araç sahibi, bu (değişiklik) yasanının yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak, geçmiş yıllara ait motorlu

araç ruhsat borcu olan ve/veya kaydı iptal edilen motorlu aracının, tekrardan kaydının yapılabilmesi için en geç üç ay içerisinde bir dilekçe ile Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesine başvuruda bulunur ve işlemlerini, başvuru tarihi esas alınmak suretiyle en geç bir ay içinde tamamlar.

Geçmiş yıllara ait motorlu araç ruhsat borcu olan ve/veya kaydı iptal edilen motorlu araç sahibi, aracının borçlarını peşin veya taksitli olarak Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesine öder. Motorlu araç sahibinin aracının borcunu taksitli olarak ödemeyi talep etmesi halinde, söz konusu borç tutarı için başvurunun yapıldığı tarihten başlayarak ay hesabı esas alınarak en fazla on iki eşit taksitte ödenir. Ödenmeyen borçlar, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Yasa uyarınca tahsil edilir”.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.