1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AFRODİT”
“AFRODİT”

“AFRODİT”

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, “Afrodit” olarak bilinen 12’inci parselde yapılan doğrulama sondajının ilk resmi sonuçlarının, Ekim ayının ilk haftasında açıklanmasının beklendiğini söyledi.

A+A-

HARALAMBOS ELLİNAS: “SONUÇLAR OLUMLU”

SIVILAŞTIRMA TERMİNALİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KESİN

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, “Afrodit” olarak bilinen 12’inci parselde yapılan doğrulama sondajının ilk resmi sonuçlarının, Ekim ayının ilk haftasında açıklanmasının beklendiğini söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Enerji Bakanlığının, sonuçların kamuoyuna açıklanacağı kesin tarihi incelemekte olduğunu dile getiren Lakkotripis, Rum Meclisi Ticaret Komitesi toplantısının tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, hükümetin, yatakların kalitesi ve miktarıyla ilgili olarak şu an ne söylediğine çok dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Lakkotripis, ilk resmi sonuçları teslim almalarına kadar, birkaç gün daha sabretmeleri gerektiğini de söyledi.

Lakkotripis, bunun hassas bir konu olduğunu ve konunun kendi ülkelerinin borsalarında olan iki şirketi (Noble ve Delek) de kapsadığını sözlerine ekledi.

Elindeki bilgilere dayanarak, bakanın ifadesinin, Hükümet ile Noble ve Delek şirketleri arasındaki koordinasyonla alakalı olduğunu da kaydeden gazete, hükümetin iki ortağının New York ve Tel Aviv borsalarında olmasından dolayı, açıklamanın aynı anda yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Yine aynı bilgilere dayanarak, doğrulama sondajının ilk sonuçlarının açıklanmasının tarihinin 2 Ekim olduğunu ifade eden gazete, devamla yine Lakkotripis’in açıklamalarına yer ayırdı.

Diğer lisanslı parsellerle ilgili bir soru üzerine ise, iki şirket tarafından (ENİ ve TOTAL) sismografik araştırmalara başlandığını ifade eden Lakkotripis, bunların yılsonuna kadar tamamlanması gerektiğini dile getirdi.

Enerji bakanlığının şu anki planlamasıyla ilgili olarak ise Lakkotripis, bunu araştırma sondajlarının izleyeceğini sözlerine ekledi.

Lakkotripis şirketlerden birinin araştırma sondajına 2014 yılının 3’üncü veya 4’üncü çeyreğinde, diğerinin de 2015 yılının ilk çeyreğinde başlayacağını sözlerine ekledi.

HARALAMBOS ELLİNAS: “SONUÇLAR OLUMLU”

Simerini gazetesinin haberine göre ise, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı Haralambos Ellinas, 12’inci parseldeki deneme üretiminin tamamlandığını ve sonuçların olumlu olduğunu söyledi.

Sigma Live’e yaptığı açıklamada, sondajın mühürlendiğini ve ENSCO 5006 isimli platformun bölgeden ayrılmaya hazırlandığını ifade eden Ellinas, sondajın resmi sonuçlarının, Ekim ayı başında açıklanmasının beklendiğini yineledi.

Sonuçların yatakta 5 trilyon ayak küp doğal gaza yakın olması durumunda, bunun doğal gaz sıvılaştırma terminaline ilişkin planlamalarıyla ilgili bir şey değiştiği anlamına gelmediğini kaydeden Ellinas, 12’inci parselde başka yataklar bulunduğuna dair kanıtların da güçlü olduğunu anımsattı.

Haberde, Noble Energy şirketinin, bu amaca yönelik olarak, 2014 yılının sonunda yeni bir araştırma sondajı yapmasının beklendiği de izah edildi.

SIVILAŞTIRMA TERMİNALİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KESİN

İlgili bir soru üzerine ise, İsrailliler en nihayetinde Rum tarafındaki terminali kullanmayacaklarına karar verseler bile, doğal gaz sıvılaştırma terminalinin sürdürülebilirliğinin kesin olduğunu söyleyen Ellinas, konunun, Ekim ayı sonlarında, İsrail Yüksek Mahkemesi’nde yaşanacak süreçte netleşmesinin beklendiğini ifade etti.

Her duruma hazır olmaları gerektiğini ifade eden Ellinas, ikinci bir doğrulama sondajı gerekip gerekmeyeceği sorusu üzerine ise, bunun birçok olasılığa sahip olan bir şey olduğunu dile getirdi.

Bunun, uluslar arası yönetmelikler temelinde teknik bir konu olduğunu dile getiren Ellinas, aynı şeyin İsrail’in Tamar ve Leviathan parsellerinde de gerçekleştiğini ve 2–3 doğrulama sondajı yapılması gerektiğini anlattı.

RAEK AİK’İ DURDURDU

Rum Elektrik İdaresi AİK’in, bugünden itibaren, 200 yoksul müşterisine, güneş paneli sistemleri yerleştirmeleri konusunda ödeme kolaylığı sağlamak için başvuru kabul etmeye başlayacağı, ancak AİK’in, Rum Enerji Düzenleme Kurumu (RAEK) tarafından durdurulduğu haber verildi.

RAEK’in AİK’ten dün bu konuya müdahil olmamasını istediğini kaydeden Politis gazetesi, RAEK’in ilgili açıklamasından, AİK’in enerji sistemleri satışı ve kurulumuna müdahil olma niyetinin enerji düzenleme kurumu ve yetkilileri tarafından incelenmekte olduğu ve onay verilene kadar, AİK’e konuya müdahil olmaması direktifi verildiği sonucunun çıktığını iletti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.