1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AĞAÇLARDA HASTALIK OLUŞTU
AĞAÇLARDA HASTALIK OLUŞTU

AĞAÇLARDA HASTALIK OLUŞTU

Ağaçlarda hastalık oluştu

A+A-

Çayönü köyünün güney yamaçlarına dikilen yüzlerce çam ağacı bakımsızlıktan kurudu, kalanlar da tehlike altında;

Çayönü köyüne 2007 yılında dikilen yaklaşık 5 bin adet çam ağacının büyük bir kısmı bakımsızlık nedeniyle kururken, geriye kalanlar da üzerlerinde hastalık oluşmasından dolayı kuruma tehlikesi yaşıyor.

Konuyla ilgili olarak konuşan köy muhtarı Bünyamin Arkoy ile eski muhtar Hatay Bolat, Beyarmudu Belediyesi’nin ağaçların bakımıyla hiçbir şekilde ilgilenmediğini iddia ederek, ağaçların kuruma tehlikesi yaşadığını söyledi.

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ise, ağaçlarda çam köse böceği hastalığı olduğunu doğrularken, ilaçlanma yapılması için Orman Dairesi’ne bilgi verdiklerini kaydetti. Edip, Orman Dairesi’ne yeniden bir bilgilendirme yapacaklarını savundu.
 
Sadece fidan dağıtımı yapılıyor

Çayönü köyü muhtarı Bünyamin Arkoy, Beyarmudu Belediyesi’nin bölgede hiç ağaçlandırma yapmadığını, sadece bazen bazı kişilere fidan dağıtımında bulunduğunu iddia etti.

2007 yılında köyün güney yamaçlarına yaklaşık 5 bin ağaç dikildiğini kaydeden Arkoy, bu ağaçların genellikle çam ağaçları olduklarını ancak başka çeşit ağaçlara da rastlandığını belirtti.

Köy muhtarı, ağaçların bakımlarının yapılmadığını, bu nedenle hastalık kaptıklarını ve birçoğunun kuruduğunu, kalanların da kurumak üzere olduğunu söyledi.

Köy muhtarlığına 2010 yılında seçildiğini anlatan Arkoy, köy sorunlarını Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’in talebi üzerine belediyeye bildirdiklerini anlattı.

Arkoy, öncelikle köyün güney yamacına ekilen ağaçların bakımı konusunu belediyeye aktardıklarını ifade ederek, belediyenin bu konuda topu Orman Dairesi’ne attığını savundu.

Bünyamin Arkoy, belediyeden bu ağaçlar konusunda her dönem yardım istediklerini belirtirken, ağaçların ilk ekildikleri dönemde köylerinden bir kişinin ağaçların sulamasını yapabilmek için belediyeden yardım talep ettiğini ancak bu talebin, “kim ektiyse o sulasın” cevabıyla geri çevrildiğini öne sürdü.

Arkoy, “ belediye bu ağaçlara bakım yapsın. İlgilensin. Belediye bu ağaçların kendilerinin sorumluluğunda olmadığını söylemesin. O ağaçlar köyümüzün güzelliğidir. Ağaç geleceğe yatırımdır” dedi.

Eski muhtar da belediyeyi suçladı

Çayönü köyü eski muhtarı Hatay Bolat da 2007 yılında köylerine 5 bin adet fidan dikildiğini söyledi. Bu ağaçların ekilmelerinin ardından köy muhtarlığının denetimine ve sorumluluğuna bırakıldığını dile getirdi.

Bağlı oldukları Beyarmudu Belediyesi’nin bu ağaçları hiç sahiplenmediğini öne süren Bolat, bu ağaçların bir kısmının kuruduğunu bir kısmının da kurumaya terk edildiğini belirtti.

Ağaçların bakımsızlıktan üzerlerinde hastalıklar ürediğini söyleyen Hatay Bolat, belediyenin bu ağaçların bakımlarını yapmak zorunda olduğuna vurgu yaptı.

Hatay Bolat, “Beyarmudu Belediyesi bizim köyümüzden de vergisini alıyor. Devlet katkısını alıyor. Ama belediye bizim sorunlarımıza ilgi göstermiyor” dedi.

Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, çamlarda kese böceği hastalığı olduğunu doğruladı. İlker Edip, konu ile ilgili olarak Orman Dairesi’ne bilgi verdiklerini ancak tekrardan bilgilendirme yapacaklarını kaydetti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.