1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. AĞRI KESİCİLER MİDE AĞRITIYOR
AĞRI KESİCİLER MİDE AĞRITIYOR

AĞRI KESİCİLER MİDE AĞRITIYOR

Ağrı kesiciler mide ağrıtıyor

A+A-

 Gastroenteroloji Profesörü Dr. Ethem Tankurt, toplumda “ilaçların enjeksiyon ya da başka yolla alınması halinde mide üzerinde yan etki oluşturmayacağı” inanışının hakim olduğunu söyledi. Bu bilginin yanlış olduğunu belirten Tankurt, “Bu ilaçlar zaten ağız yoluyla alındıklarında  kan dolaşımına karıştıktan sonra mideye ulaşarak mukozada hasar yapıcı etkilerini gösterir. Dolayısıyla enjeksiyon yoluyla almakla yan etkiden korunulmaz, mukozada yine aynı hasar oluşur” dedi.  
  Dünyada ve ülkemizde en yaygın tüketilen ağrı kesici ilaçların NSAİ (non-steroid anti inflamatuvar) grubu ilaçlar olduğunu belirten Prof. Dr. Ethem Tankurt, bunların mideye olan yan etkilerine dikkat çekti. NSAİ grubu ilaçların tablet, fitil ya da enjeksiyon formlarında sunulduğunu, ağrı  üzerinde oldukça etkili olmalarına karşın yan etki yönünden de önemli bir ilaç grubu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tankurt, şöyle konuştu:
 
  “Bu yan etki özellikle yaşlı hastalarda görülüyor. Bel ve eklem sorunları nedeniyle bu ilaçları en yaygın olarak yaşlı bireylerin kullandığı düşünülürse konunun önemi ortaya çıkar. NSAİ grubu ağrı kesici ilaçlar öncelikle mide üzerinde önemli hasar verici etkiye sahip. Bu hasar basit zedelenme yani erozyondan başlar, derin ülserlere kadar değişebilir. Erozyon sıyrık şeklinde yaralardır."
  Ağrı kesicilerin bazen şiddetli mide ağrısına neden olduğunu anlatan Tankurt, şunları söyledi: "Daha seyrek olarak kanamaya yol açar. Mideden gelen kanama dışkıda siyah renkte görülür ve mutlaka hastaneye başvurmayı gerektir. NSAİ grubu ağrı kesici ilaca bağlı ülser ise daha büyük ve derin olan mide yaralarıdır. Ciddi şekilde kanama yapabilir; bu da hayati tehlikeye yol açar. Nadiren de midede delinmeye (perforasyon) neden olabilir. Bu da hayati tehlike oluşturan ve acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Toplumda çok yanlış bilinen bir konu bu ilaçların sadece ağızdan alınırsa bu etkilerinin olacağı, enjeksiyon ya da başka yolla alınırsa mide üzerine yan etki oluşmayacağı bilgisidir. Halbuki bu tamamen yanlış bilgidir. Bu ilaçlar zaten ağız yoluyla alındıklarında da kan dolaşımına karıştıktan sonra mideye ulaşarak mukozada hasar yapıcı etkilerini gösterir. Dolayısıyla enjeksiyon yoluyla almakla yan etkiden korunulmaz, mukozada yine aynı hasar oluşur. Mide yan etkilerinden korunmanın en etkili yolu birlikte mide koruyucu tabir edilen proton pompa inhibitörü (PPİ)  ilaçların alınmasıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.