1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. AIDS TESTİ YAPTIRIN!
AIDS TESTİ YAPTIRIN!

AIDS TESTİ YAPTIRIN!

'test yaptırın!'

A+A-

“AIDS İÇİN TÜM DEVLET HASTANELERİNDE ÜCRETSİZ TEST İMKANI VAR... TEST YAPTIRIN...”

“ÜLKEYE GELEN ÖĞRENCİLERE SAĞLIK TARAMASI YAPILMIYOR, BU CİDDİ BİR RİSK...”

 Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, önlenebilir bir hastalık olan AIDS için tüm devlet hastanelerinde ücretsiz test imkanı olduğunu kaydederek, 1 Aralık Dünya AIDS gününde topluma “test yaptırın” çağrısında bulundu.

Eğitim için KKTC’ye gelen öğrencilere sağlık taraması yapılmadığını ve bunun önemli bir risk olduğunu vurgulayan Tabipler Odası, “Ne yazık ki gece kulüplerinin ve kayıt dışı seks işçiliğinin yaygın olduğu ülkemizde ne eğitim ne de sağlık anlamında yeterli önlem alma çabası söz konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.

Halen eğitim müfredatlarında cinsel sağlık eğitimi olmadığını da belirten Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, koruyucu sağlık hizmetlerinde sağlık taramalarının yetersiz olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası ülkede takip edilen HIV pozitif kişi sayısının 54 olduğunu açıkladı.

Kayıtlı vaka sayısının gerçek sayıları yansıtmadığı görüşünde olduğunu aktaran ve 1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle açıklama yapan Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, “Sahra Altı Afrika ülkesinden gelen 8 bini aşkın öğrencimiz mevcut. Dünyadaki HİV pozitif kişilerin yüzde 70’i bu ülkelerde yaşıyor” bilgisine dikkat çekti.

“AIDS’E BAĞLI ÖLÜMLER ERKEN TANI VE TEDAVİLERLE YÜZDE 45 AZALIYOR”

Odası Başkanı Dr. Mustafa Taşçıoğlu ile Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nesil Bayraktar imzasını taşıyan açıklama özetle şöyle:

“Önlenebilir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu korunma önlemlerini uygulamak. Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. Hastalığın tam anlamıyla tedavisi yoktur ancak uygulanan ilaç tedavileriyle ölümler azalmakta, kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Uygulanan ilaç tedavisiyle bulaşıcılık azalmakta, gebelik sırasında uygulanan tedaviyle birlikte anneden hastalık bulaşması engellenmektedir. Hastalıktan korunmak için henüz aşı bulunmamaktadır. HIV infeksiyonu halen ciddi ve tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir hastalıktır. Virüs kan ve cinsel yolla bulaşabilmektedir. HIV’in neden olduğu AIDS’e bağlı ölümler erken tanı ve tedavilerle yüzde 45 azalmış bulunmaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.