1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AİHM TAŞKENT-TERAZİ-TATLISU KATLİAMI DAVASI HAKKINDA RUM HÜKÜMETİ’NDEN SAVUNMA İSTEDİ
AİHM TAŞKENT-TERAZİ-TATLISU KATLİAMI DAVASI HAKKINDA RUM HÜKÜMETİ’NDEN SAVUNMA İSTEDİ

AİHM TAŞKENT-TERAZİ-TATLISU KATLİAMI DAVASI HAKKINDA RUM HÜKÜMETİ’NDEN SAVUNMA İSTEDİ

“KAN ÖRNEKLERİNİN RUM YÖNETİMİ’NİN ELİNDE OLMASI HUKUKİ DÜZENLEMELERE AYKIRIDIR “

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Komitesi (AHİM), Taşkent-Terazi-Tatlısu katliamı davası hakkında Rum Hükümeti’nden 3 Temmuz tarihine kadar savunma istedi.

Taşkent Kayıp Yakınları Komitesi, 15 Ağustos 1974 tarihinde iki otobüse bindirilerek götürülen ve kurşuna dizilen Taşkent-Terazi-Tatlısu şehitlerinin yakınları olarak AİHM’e yaptıkları başvuru neticesinde,  AİHM’in 3 Temmuz tarihine kadar Rum Hükümeti’nden savunma istemesinin “önemli bir gelişme olduğunu” duyurdu.

“SÜREÇ 2 KASIM 2011’DE BAŞLADI.....”

Açıklamada, 18 Mayıs 2011 tarihinde Rum Yüksek Mahkemesi tarafından karara bağlanan Taşkent-Terazi-Tatlısu katliamı davasının AİHM sürecinin, son kararın alındığı tarihten itibaren altı aylık zaman aşımı süresi bitmeden, 2 Kasım 2011 tarihinde Strazburg’a gönderilmesiyle başlatıldığı anımsatıldı.

“AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NİN MADDELERİ İHLAL EDİLDİ.....”

Toplam 247 kayıp yakını olarak yapılan başvuruda, Rum Yönetimi’nin olaylara ilişkin etkin soruşturma yapmadığının belirtildiği ifade edilen komite açıklamasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını koruyan 2. maddesinin ve adil yargılanma hakkını güvence altına alan 6. maddesinin ihlal edildiği ileri sürüldü. Davada ayrıca Rum tarafının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin diğer maddelerini de ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada, AİHM’in Rum Hükümeti’ne 23 Mayıs 2013 tarihinde savunmasıyla ilişkili mektubun gönderildiği kaydedildi.

AİHM’in, mektubunda Rum idaresinden 3 Temmuz 2013 tarihine kadar savunma istediği ve özellikle kayıplarla ilgili soruşturma açılıp açılmadığı, açıldıysa hangi adımların atıldığı, alınan DNA örnekleri ile ilgili hangi işlemelerin yapıldığı, bu örnekleri geri alma veya imha edilmesini talep etme olanağının bulunup bulunmadığı yolundaki soruları gönderdiğini kaydeden Komite, Rum Hükümeti’nin savunmasını 3 Temmuz 2013 tarihine kadar tamamlamasını istedi.

“KAN ÖRNEKLERİNİN RUM YÖNETİMİ’NİN ELİNDE OLMASI HUKUKİ DÜZENLEMELERE AYKIRI....”

Açıklamada, özellikle kan örneklerinin bugüne kadar sorgusuz sualsiz halen Rum Yönetimi’nin elinde olmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri başta olmak üzere Avrupa Konseyi’nin bu konudaki hukuki düzenlemelerine de aykırı olduğu kaydedildi.

 

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.