1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AİLELERDEN SINAV SİSTEMİNE ELEŞTİRİ
AİLELERDEN SINAV SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

AİLELERDEN SINAV SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Ailelerden sınav sistemine eleştiri

A+A-

Koleje Giriş Sınavları’nın 1. basamağında çocuklar sınıflarda ter dökerken, veliler de okul avlusunda stres yaşadı
 
Emine UYSAL

Koleje Giriş Sınavları’nın 1. basamağı (KGS-1), dün yapıldı. Çocuklar uzun süredir hazırlandıkları sınav için saatlerce ter döktü. Okul avlusunda çocuklarını bekleyen aileler ise, ayrı stres yaşadı.

Aileler, sınav sistemini eleştirerek çocukların yarıştırılmasına tepki gösterdi.

Koleje girme çabası için çocuklarının sosyal hayattan uzaklaşarak sürekli ders odaklı çalıştıklarını ifade eden aileler, sistemin değişmesinin şart olduğunu vurguladı.

Aileler, “Çocuklarımızı yarış atına döndürdüler. Eğitim sisteminin sınava dayalı olması çok yanlış” dedi.

2 bin öğrenci ter döktü

Kolej Giriş Sınavı’nın (KGS) 1. Basamağı dün yapıldı.

Türk Maarif Koleji, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji olmak üzere 7 sınav merkezinde, iki oturumda gerçekleştirilen sınavın birinci oturumu 09.00-10.30, ikinci oturumu ise 11.00-12.30 saatleri arasında yapıldı.

Sınava, kayıt işlemlerini tamamlamış yaklaşık 2 bin öğrenci katıldı. Cevap kağıtlarının optik okuyucu işlemi ile değerlendirilmesinin ardından sınav sonuçları dün akşam açıklandı.

Kolej Giriş Sınavı’nın ikinci basamağı 7 Mayıs Cumartesi, üçüncü basamağı 11 Haziran Cumartesi yapılacak.

Öğrenciler; bu sınavlardan elde ettikleri puanlar sonucunda hesaplanacak (%25 KGS-1 + %25 KGS-2 + %50 KGS-Final) Kolej Giriş Puanına göre oluşturulacak sıralama listeleri ile kolejlerin kontenjan sayılarına göre 2016-2017 öğretim yılı için kayıt hakkı elde edebilecek.

Kolejlerin ayrılan kontenjanlarla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı yeni değerlendirmeler sonucunda Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı kontenjanı 5 kişi artırılarak 30 olarak belirlendi. Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne 130, Gazimağusa Türk Maarif Koleji’ne 80, Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ne 75, Güzelyurt Türk Maarif Koleji’ne 60, Bekirpaşa Lisesi Kolej sınıfına 30 ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne 120 öğrenci olmak üzere toplam 495 öğrenci 2016-2017 Öğretim Yılı için kolejlere kayıt hakkı elde etmiş olacak.

Aileler ne dedi? Aileler ne dedi? Aileler ne dedi?

Julia Özerce: Çocuğumuz kolej sınavını geçebilmek için sıkı bir hazırlık dönemi geçirdi. Dershane desteği aldı. Oğlumuzun sosyal hayatı da var. Sınavda başarılı olmasını umut ediyoruz. Sınav sisteminden memnun değiliz. Çocukların iki okul seçeneği olmasını istiyoruz. Sistemde çarpıklıklar var. Bazı başarılı öğrenciler, tek okul seçeneği nedeniyle dışta kalıyor.

Nalan Serbülent: Çok stresli bir dönem geçiriyoruz. Çocuklarımızı yarış atına döndürdüler. Sistem bu ama değişmesi de şart. Çocuklarımız okulda başarılı ancak sınavda heyecanlanıp, başarısız olabilir. Endişeliyiz. Çocuklarımız çok stresli.

Bahar İyem: Çocuğumuzla birlikte çok yoğun bir dönem geçirdik. Sınava hazırlık sürecinde çocuklar, çok yoruluyor, yıpranıyor ve düşündüğümüzden çok daha fazla efor sarf ediyor. Çocukların geleceğinin tek bir sınavla değerlendirilmesi doğru değil. Mesela biz Lefkoşa’yı tercih ettik. Çocuklara tek okul tercihi şansı tanımaları da sıkıntı yaratacak.

Hüseyin Çavuşoğlu: Çocuğumuz çok çalıştı. Özel ders desteği de aldı. Çok ağır bir stres yaşamadı. Sınav sistemini yanlış buluyorum. Bu düzen böyle kuruldu, böyle devam ediyor. Biz de bu düzene alıştık. Çocuklarımız içerde büyük bir stres yaşadı biz de okul avlusunda ter döktük.

Ayşe Çırakoğlu: Çocuğum okulda aldığı eğitim ve dershanelerin hazırladığı soru kitapçıklarını çözerek sınava hazırlandı. Dershaneye gitmedi. Çocuğum diğer çocuklara oranla daha rahat bir dönem geçirdi. Onu bir yarışa sokmadık. Üzerinde baskı kurmadık. Çok rahat hazırlandı. Ortaokula geçişte çocukların temel konuları iyi aldıklarını düşünüyorum. Sınava elbette heyecan içinde girdi. Merakla onu bekliyorum.

Mutlu Özkoraltay: Çocuğum diğer çocuklara oranla sınava daha rahat girdi. Bunun sebebi ise ortaokula özel bir okulda devam edecek olmasıdır. Kendini ölçmek için bu sınava girdi. Özel okulun burs sınavında daha fazla heyecan ve stres yaşadı. Çocuğumuzun hedefi özel okula devam etmek olduğu için sınava rahat girdi. Sonucu merakla bekliyoruz. Sınava dayalı olan bu eğitim sistemini doğru bulmuyorum. Çocuklar için büyük bir stres ve çok ağır bir süreç. 5’inci sınıfa başladığından beri kendimizi ister istemez, bu zor sürecin içinde bulduk.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.