1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AİLELERİN SORUNLARI KÖRDÜĞÜME DÖNÜŞÜYOR...”
“AİLELERİN SORUNLARI KÖRDÜĞÜME DÖNÜŞÜYOR...”

“AİLELERİN SORUNLARI KÖRDÜĞÜME DÖNÜŞÜYOR...”

EngelSiz İnisiyatifi’nin, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Yeşilyurt’ta bulunan 4 özel eğitim merkezinde yaptığı araştırmada, çocukları engelli olan ailelerin sorunlarının toplumdan dışlanmışlıkla birlikte adeta kördüğüme dönüştüğü; bu durumdan etkilenenleri

A+A-

GEÇTİĞİMİZ MART AYINDAN HAZİRAN AYINA KADAR SÜREN ARAŞTIRMADA ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN 27 VELİ İLE SÖYLEŞİ YAPILDI

UZMAN PSİKOLOG PEHLİVAN, ARAŞTIRMADA YILLARDIR BİRİKEN VE HİÇBİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMEYEN SIKINTILARLA KARŞILAŞTIKLARINI SÖYLEDİ

“ÖZEL EĞİTİM MERKEZLERİNDEKİ PERSONEL EKSİKLİĞİ ARAŞTIRMANIN EN ÜZÜCÜ BULGULARINDAN BİRİ”

“ARAŞTIRMANIN BİR DİĞER ÖNEMLİ BULGUSU ÖZEL BAKIM VE EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİNİN YAŞADIĞI GELECEK KAYGISIDIR”

EngelSiz İnisiyatifi’nin, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Yeşilyurt’ta bulunan 4 özel eğitim merkezinde yaptığı araştırmada, çocukları engelli olan ailelerin sorunlarının toplumdan dışlanmışlıkla birlikte adeta kördüğüme dönüştüğü; bu durumdan etkilenenlerin genellikle anneler olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

Geçtiğimiz Mart ayından Haziran ayına kadar süren  ve Kuzey Kıbrıs’ta çocukları engelli olan ailelerin yaşadığı zorlukların ele alındığı  araştırmada, engelli çocuğu olan 27 veli ile söyleşi yapıldı.Özellikle engelli çocuğa sahip annelerle  de söyleşiler gerçekleştirildi.

Araştırmanın sonuçları bugün Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. EngelSiz İnisiyatif Aktivisti, Uzman Psikolog Gözde Pehlivan basın toplantısında, elde ettikleri sonuçları paylaştı.

Basın toplantısının sonunda engelli bir çocuğu olan Gülseren Özel yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

“YILLARDIR BİRİKEN VE HİÇBİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR....”

EngelSiz İnisiyatif Aktivisti, Uzman Psikolog Gözde Pehlivan, araştırmada yıllardır biriken ve hiçbir şekilde çözülmeyen sıkıntılarla karşılaştıklarını söyleyerek, “Engelli çocuğu olan ailelerin sorunları giderek büyüyor” dedi.

“AİLELERİN SORUNLARI KÖRDÜĞÜME DÖNÜŞÜYOR...”

“Ailelerin sorunları toplumdan dışlanmışlıkla birlikte adeta kördüğüme dönüşüyor” diyen Pehlivan, bu durumdan etkilenenlerin genellikle ‘anneler’ olduğunu vurguladı.

“ÇOCUKLARI ENGELLİ OLAN ANNELER İŞ HAYATINA ATILAMIYOR”

Gözde Pehlivan şunları kaydetti:

“Yapılan araştırma, çocukları engelli olan annelerin iş hayatına atılamama sorununun özel eğitim merkezlerindeki eğitimin tam gün olmaması ile merkezlerdeki personel eksikliği nedeniyle yaşandığını gösterdi.

Anneler çocuklarının özel ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli okulda beklemek zorunda kalıyor. 

Okul sonrası saatlerdeyse anneler engelli çocuğuyla birlikte evde ve tamamen ona bağımlı şekilde yaşıyor.

Maddi sıkıntılar ve gelecek kaygısıyla psikolojik olarak oldukça yıpranan anneler, hiçbir sosyal hayatı olmayan ve toplumdan kopuk şekilde yaşam süren bir zümre haline geliyor.”

ÖZEL EĞİTİM MERKEZLERİNDEKİ PERSONEL EKSİKLİĞİ

“Özel Eğitim merkezlerindeki personel eksikliği araştırmanın en üzücü bulgularından biridir” diyen Gözde Pehlivan şunları ekledi:

“Bu merkezlerdeki çocuklara gerek bilişsel, gerek fiziksel, gerekse duygusal gelişimleri için uzmanlar tarafından çeşitli bilgi ve becerilerin öğretilmesi gerekiyor.

Sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, psikolog ve dil terapisti gibi uzmanlar özel eğitim merkezinde olması gereken uzmanlardan sadece bir kaçıdır.

Ancak Kuzey Kıbrıs’ta devlete bağlı özel eğitim merkezlerinin hiçbirinde bu uzmanlar görev almıyor.”

EBEVEYNLERİNİN YAŞADIĞI GELECEK KAYGISI

“Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise özel bakım ve eğitime gereksinim duyan çocukların ebeveynlerinin yaşadığı gelecek kaygısıdır” diyen Gözde Pehlivan şunları dile getirdi:

“Araştırmaya katılan ailelerin en büyük ortak endişesi “çocuğum benden sonra ne olacak? Ona kim bakacak?” sorusu etrafında şekillenmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta engellilere yönelik ‘bakımevi ya da yaşam evi’ gibi kurumların bulunmaması büyük bir eksikliktir.”

ARABACIOĞLU’NA ÇAĞRI

Pehlivan, yaptıkları söz konusu araştırmanın bulgularını ve çeşitli çözüm önerilerini Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’na sunmak üzere rapor haline getirdiklerini ifade ederek, Arabacıoğlu’dan bir türlü randevu alamadıklarını söyledi, bu durumu eleştirdi.

Gözde Pehlivan şunları ekledi:

“Yaklaşık bir aydır yoğun şekilde randevu talebinde bulunmamıza rağmen Arabacıoğlu talebimizi sürüncemede bırakmış, bize olumlu bir yanıtla geri dönmemiştir.

Biz de yapılan araştırmayı tanıtmak, başta anneler olmak üzere engelli çocuğu olan ailelerin sorunlarını duyurmak, hem toplumun hem de siyasilerin bu konuya dikkatini çekmek üzer bugünkü basın toplantısı düzenledik.”

“UMUYORUZ Kİ BU ARAŞTIRMA....”

Gözde Pehlivan, “Umuyoruz ki bu araştırma bulgularını başta Eğitim Bakanı Arabacıoğlu’na ve diğer ilgili mercilere sunmamıza fırsat tanınır, bu çalışma, engelli ailelerin yaşadığı birçok sorunun farklı açılardan ivedilikle ele alınmasının yolunu açar” temennisinde bulundu.

“YÜREKLERİNİ BİZE AÇAN GÜÇLÜ VE DAYANIKLI KADINLARA, ANNELERE TEŞEKÜR EDERİZ”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olduğunu anımsatan Gözde Pehlivan, “EngelSiz İnisiyatifi olarak bu haftanın anlam ve önemini fırsat bilerek, bu çalışmayı yaparken büyük bir samimiyetle yüreklerini bize açan, güçlü ve dayanıklı kadınlara, annelere teşekkür ederiz” ifadesine yer verdi.

“KIBRIS TÜRK ORTOPEDİK ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ YANIMIZDAYDI”

Araştırmayı yaptıkları sürede Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin yanlarında olduğunu ifade eden Pehlivan, derneğe teşekkürlerini belirtti. “EngelSiz İnisiyatifi olarak Kuzey Kıbrıs’ta engelliler adına yapılacak her türlü girişime destek vermeye hazırız” dedi.

YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORLAR

Gözde Pehlivan’dan sonra söz alan ve 11 yaşında engelli bir oğlu olduğunu anlatan Gülseren Özel, oğlunun Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’ne gittiğini ifade etti, buradaki eksikliklere dikkat çekti.

Gülseren Özel, “Özel eğitim merkezinde dil terapisti ve psikolog yok, fizyoterapist ve bakıcı sayısı da yeterli değildir” diyerek, yetkilerden destek beklediklerini söyledi.

Özel, toplu taşımacılık konusunda da ciddi sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.