1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKANSOY'DAN CANLI YAYINDA ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA
AKANSOY'DAN CANLI YAYINDA ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

AKANSOY'DAN CANLI YAYINDA ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

CTP – BG Genel Sekreteri ve başkan adayı parti seçmenine mesaj gönderdi.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 24’üncü olağan genel kurultayında parti başkanlığına aday olan CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, partililerine yeni bir sistem sözü veriyor.

“Başkan farklı, hükümetin başı farklı kişilerden oluşmalı” yaklaşımını ortaya koyan Akansoy, CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nu sorunlara müdahale etmemekle suçluyor. 

Başkanlık koltuğuna oturduğu zaman ilk iş olarak, parti içerisindeki kavgaları bitireceğinin sözünü veren Akansoy, “Seçilmezsem parti içindeki kavga ayyuka çıkacak” şeklinde bir yaklaşıma sahip.

Akansoy, KIBRIS TV’de Aytuğ Türkkan’ın hazırlayıp sunduğu Detay programına katılarak, adaylığına ve kurultaya yönelik konularda bilgi verdi.

“Sayın Yorgancıoğlu partinin tümüyle çalışmalıydı”

A. TÜRKKAN: Başkan Özkan Yorgancıoğlu ile birlikte çalıştınız, icraatlara birlikte imza attınız, ona karşı neden aday oluyorsunuz? 

AKANSOY:
 Bu bir vizyon, yönetsel farklılık ve çalışma biçimi meselesidir. Bir hareketin en önemli unsuru partinin başkanıdır. Kararlılık, cesaret, değişim arzusunda sizlerle birlikteyse problem yok. Ancak ben iki buçuk yıldır partinin genel sekreteriyim ve bu görevde olmaktan mutluydum, ‘parti başkanı olayım’ diye bir tutkum olmadı. İki ay önce KIBRIS Gazetesi’ndeki demecimde dedim ki, “Kurultayın tek adaylı mı çok adaylı mı olacağının kararını Sayın Özkan Yorgancıoğlu verecek”. Sayın başkanın tutum ve davranışları ve partiyi yönetme biçimi iki adaylılığı ortaya çıkarmıştır. İki buçuk yıldır ortaya koyduğumuz çaba bizi istediğimiz yere götürmedi. CTP sahip olduğu birikim ve gücü hayata geçiremedi. Partimiz, karşısında rakip olmayan bir süreçte tek başına iktidar hedefini yakalayamamıştır. Gönül şunu isterdi; Sayın Yorgancıoğlu partinin sadece bir kısmıyla değil, tümüyle çalışmalıydı. Bunlar olsa adaylık noktasında bir ihtiyaç doğmayacaktı.”

“Başkan sorunları hasır altı etti”

A. TÜRKKAN: Bu bir başarısızlıksa eğer, size göre bunun sebebi nedir? 

A. AKANSOY:
 Bunun sebebi partimizin içindeki sıkıntı ve sorunlardır. Bu sorunların aşılabilmesi için başkanın sorunları hasıraltı etmemesi ve sorunların üzerine gitmesi gerekliydi. Biz Mağusa, Lefkoşa ve Girne’de milletvekili kaybettik. Bunun sebebi parti içi sıkıntı ve sorunlardı.”

A. TÜRKKAN: Siz başkan olsanız ne yapacaksınız bu konuyla ilgili?

A. AKANSOY: 
“Parti içerisindeki sorunları tespit edeceğiz. Kişisel sorunlar vardır. Bunları aşmak adına partiyi yeni bir modele kavuşturacağız. Parti yeniden yapılandırılacaktır. Yeni bir parti ile karşı karşıya kalacak CTP kadroları, daha fazla üretecekleri, daha fazla çalışabilecekleri, daha fazla kadronun kendisi inisiyatif olarak görebileceği, gölge kabinesinden, başkan yardımcılarına kadar tabanın siyasal süreçte karar vereceği bir yapıdan söz ediyoruz. Bizim parti yapılanmamız yüzde 15’lere göre yapılanmıştır oysa oyumuz yüzde 35-40’lara dayanmıştır. Partinin yeniden kurgulanması gerekiyor.”

“Her hükümet dönemi sonrası kan kaybettik”

A. TÜRKKAN: Farklı bir söylem ortaya koyuyorsunuz. Parti başkanı ile başbakan farklı olsun. Size oy verenler bu mantığa oy verecekler demek ki? 

A. AKANSOY:
 Tabii ki. Artık günümüzde bir siyasi parti başkanı hükümet başkanı olarak faaliyet yürütemez. 1993’te, 2003’te ve 2013’te hükümet olduk. Her hükümet sürecinde süremizi tamamlayamadık ve parti ciddi anlamda kan kaybetti. Bunun önüne bu yeni modelle önüne geçebiliriz.

A. TÜRKKAN: Bu modele yönelik olarak, ‘hükümet ile parti koordineli çalışamayacak’ şeklinde eleştiriler var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

A. AKANSOY:
 Bu bana biraz eski bir yaklaşım olarak geliyor. Dünyada artık partiler eş başkanlarla yetki paylaşıyorlar. Yetkiler paylaşılarak çoğalmalıdır. Bakın Alman Sosyal Demokratların parti başkanı, başbakan adayını tanıttı. Bu dünyanın her yerinde var artık. Çağdaş bir toplumuz ve siyasette yeni bir zihniyet arayan bir toplumuz. Biz bunu hayata geçireceğiz. Bu modele en güzel örnek Sibel Siber hükümetidir. Sayın Siber’e parti hiçbir şekilde karışmamıştır. Sayın Siber inisiyatif almış, çalışma yapmıştır. Biz sadece hükümet programına bakmıştık ve bunu denetlemiştik.

“ ‘Sen başkan ol’ da denebilir”

A. TÜRKKAN: Kafanızda bir başbakan adayı var mı?

A. AKANSOY:
 Ben Sayın Yorgancıoğlu’na öneride bulundum. ‘Ben yada bir başka arkadaş başkan olsun siz de başbakan olun’ dedim. Ancak bu teklife yanıt alamadım. Sayın başkan daha sonra, ‘kaybedersem başbakanlığı iade ederim’ açıklaması yaptı. Bu tabi doğru bir yaklaşımdır. Bu konuda en büyük iddiam parti organlarının kolektif çalıştırılmasıdır. Benim aklımda başbakanlığa uygun isimler vardır. Ama bunu ben kendi başıma ifade etmem. Organlara saygısızlık etmem. Ama üç gün içerisinde sistem kendi kendine oturur. İlgili arkadaşlar bana “sen başkan ol” da diyebilir. Tüm bunları değerlendireceğiz. ”

A. TÜRKKAN: “Bakan isimlerini gazeteden okudum” diye bir açıklama yapmıştınız…

A. AKANSOY:
 İki buçuk yılda üç kez Merkez Yönetim Kurulu (MYK) değişti. Başkan kendi MYK’sı ve parti meclisiyle takım olamadı. Daha etkin bir yönetim lazım. ‘Bakanları gazeteden okudum’ diye daha önce bir açıklama yapmıştım zaten. Bunlar gerçeklerdir. CTP tarihinde böyle bir şey olmadı. 2003 yılında başkanımız Mehmet Ali Talat, Genel Sekreter Ferdi Sabit Soyer’di ve yetkili organda bakanları belirlerken her bir aday için Sayın Talat oybirliği istemişti. Ve bu şekilde belirlenmişti bakanlar. Oysa şimdi dediğim gibi ben genel sekreter olarak bakanlarımızın ismini basından öğrendim.

“Aday olurken kimseden icazet almadım”

A. TÜRKKAN: Parti sanki Özkancılar ve Asımcılar diye ikiye bölünmüş gibi…

A. AKANSOY: 
Keskin bir ayrım yok. Ben yola çıkarken kimseden icazet almadım. Pek çok kişiyle görüştüm aday olurken. Kimseyi dışlamayacağız. Bazı insanlar beni bazıları Özkan beyi destekleyebilir. Bu keskin bir ayrım değildir. Benim başkanlığım döneminde parti içerisindeki bu hizipçilik, bu kişisellik, bireycilik ortadan kalkacak. Buna izin vermeyeceğim. İnsanların kafalarını almak peşinde değil, uzlaşma ve uyum peşindeyiz. CTP budur aslında CTP gibi CTP olacak partimiz. En ufak bir bölünmeye tahammülüm yoktur, herkesi kucaklayacağım.

“CTP yıllardır sorunlarını halı altına süpürdü”

A. TÜRKKAN: Parti içerisindeki kişisel kavgalar haziran ayındaki yerel seçimler için tehlikeli. Sanki genel seçimlerin bir rövanşı alınacak gibi yerel seçimlerde. Bu barıştırma süreci nasıl olacak?

A. AKANSOY: 
CTP’de çok güç dengesi var. CTP 3-5 kişiden oluşmuyor. CTP değişiyor, gelişiyor. Her üyenin kendine göre etkin rolü vardır. Çok kolay değildir birkaç kişi ile parti yönetimi. Herkes ortak akıl arayışındadır. Haziran 2014 yerel seçimleri partimiz için çok önemlidir. Eğer ben kazanmazsam seçim Haziran 2014’te iç çatışmalar ayyuka çıkacaktır. Ben kazanırsam, bu sorunu çözeceğim. Çözüm modeli var, bugüne kadar yaptığımı girişimler var. Karşılıklı sorunlarla var olan sorunları aşacağız. Sorunlara taraflar üzerinden pozisyon alarak olaylara yaklaşmayacağım. İlk işim benim bu sorunları çözmek olacak. CTP’de yıllardır var olan bu sorunlar halı altına süpürüldü. Bu halı altına süpürülen sorunlar partinin yönetsel olarak ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bu sorunları çözeceğiz.

A. TÜRKKAN: Özkan Bey kazanırsa sorunlar ayyuka çıkacak diyorsunuz. Yani haziran ayında olağanüstü genel kurul olabilir mi?

A. AKANSOY: 
Haziran bir noktadır elbette ama haziran öncesinde de sorunlar yaşanabilir. Hükümette olunca bir yanda halka karşı bir sorumluluğunuz vardır, öte yanda da parti tabanının politika bağlamında beklentileri vardır. Bir kıskaç altındasınız. Başbakanın tamamen hükümete yönelmesi gerekir. Yetki paylaşımıyla sorunlar çözülürdü. Ben Pazar günü yeni bir dönemin başlayacağına inanıyorum. Özkan Bey başkan seçilirse şu an ki mevcut durum devam eder, ben seçilirsem tamamen yeni değişiklikler olur.

“Sayın Talat’tan olumsuz bir görüş almadım”

A. TÜRKKAN: Sayın Talat ile görüştünüz mü, adaylığınıza nasıl bakıyor?

A. AKANSOY: 
Ferdi beyi, Oktay beyi, Sonay beyi ya da Ömer beyi ziyaret ettiğim gibi Sayın Talat’ı da diğer pek çok arkadaşı da ziyaret ettim. Bu insanların parti deneyimleri çok yüksektir. Bundan yararlanmayı bilmek lazım. Onların kaygılarını, hassasiyetini bilmek lazım. Tabii Sayın Talat biraz partinin dışındadır.

A. TÜRKKAN: Sayın Talat destek verdi mi?

A. AKANSOY: 
Her hangi bir olumsuz görüş almadım.

A. TÜRKKAN: Ömer bey (Kalyoncu) destek verdi mi?

A. AKANSOY:
 Ömer beyden de olumsuz bir görüş almadım.

A. TÜRKKAN: Kaybederseniz ne yapacaksınız?

A. AKANSOY: 
Kaybedersem genel sekreterliğe devam etmem. Zaten Sayın Yorgancıoğlu’na muhalif olduğum için aday oldum. Görüşlerimden taviz vermeden siyasi hayatım devam edecek.

“Koalisyon hükümeti devam edecek”

A. TÜRKKAN: Seçilirseniz hükümetin durumu ne olur?

A. AKANSOY:
 Parti olarak bizim halkımıza karşı sorumluluklarımız vardır. Şu anki koalisyon hükümeti yürürlüktedir ve çalışmalarını elbette sürdürmeye devam edecektir. Hükümet programındaki sözlerimizin hayata geçmesi için yetkili arkadaşlarımızın çalışmaları devam edecektir. Bu süreçte en küçük bir kriz yaratma gibi bir durumum yoktur. Neden kriz yaratayım ki? Parti içerisinde yaşanan huzursuzlukların hem partiyi hem hükümeti boğacağını düşündüğüm için bir iddia ortaya koydum.

A.TÜRKKAN: Ekonomik programın devamından yana mısınız?

A. AKANSOY: 
CTP olarak görüşümüz değişmeyecek. Programda kabul edemediğimiz özelleştirme konularının yeniden düzenlenmesinden bahsediyoruz. 

Son sözlerinde kurultay sürecine değinen Asım Akansoy, “UBP’nin yarattığı tahribattan sonra CTP kurultayı insanımızı rahatlatacak. Kontrollü bir eleştiri düzeyiyle giden kurultay süreci ülke demokrasisine ciddi katkıda bulunacaktır” dedi. 

Kıbrıs gazetesi

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.