1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKARYAKIT KKTC'DE NEDEN YÜKSELİYOR?
AKARYAKIT KKTC'DE NEDEN YÜKSELİYOR?

AKARYAKIT KKTC'DE NEDEN YÜKSELİYOR?

Akaryakıt, Türkiye’de düşerken, KKTC’de neden yükseliyor?

A+A-

KKTC’de yapılan geçtiğimiz haftalarda yapılan son 9 kuruşluk zamma karşın Türkiye’de akaryakıt dağıtım şirketlerince, benzin satış fiyatlarına litrede 6 kuruş indirim yapılması, vatandaşın kafasını kurcaladı.

Fehime Alasya

Ülkemizde geçtiğimiz haftalarda akaryakıt ürünlerine zam yapılırken, ayni gün Türkiye’de indirime gidilmesinin nedeninin uygulanan sistem farklılığı olduğunu belirten Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal “Bizde 15 iş gününde bir değişim olurken, Türkiye’deki sisteme göre % 3 aralığındaki değişim olması durumunda hemen pompaya yansımakta” dedi

KKTC’de yapılan geçtiğimiz haftalarda yapılan son 9 kuruşluk zamma karşın Türkiye’de akaryakıt dağıtım şirketlerince, benzin satış fiyatlarına litrede 6 kuruş indirim yapılması, vatandaşın kafasını kurcaladı. Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal bu duruma açıklık getirdi. Türkiye ile KKTC arasında sistem farkı bulunduğuna dikkat çeken Çağdal, bazı dünya ülkelerinden de akaryakıt fiyat örnekleri gösterdi.

Belirli aralıklarla akaryakıta yapılan zamlar vatandaşın bütçesini zora sokuyor. Kısa vadede yapılan küçük zamlar, uzun vadede vatandaşın cebinden çıkan miktarın küçümsenmeyecek boyutta olduğunu gözler önüne seriyor. 2015 yılında ocak ayından mayıs ayına kadar dört kez yapılan zamlardan toplamda 41 kuruş fark görülüyor. Tüketici son olarak 4 Şubat’ta yapılan dört kuruşluk indirime sevinemeden, bu indirimin hemen ardından 25 Şubat’ta gelen 9 kuruşluk zam ile karşılaştı.

AKARYAKIT, TÜRKİYE’DE DÜŞTÜ, KKTC’DE YÜKSELDİ

22 Mayıs tarihinde KKTC’de benzine yapılan zam konuşulurken, Türkiye’de ayni gece yapılan 6 kuruşluk indirim ise bir başka dikkat çekici konu oldu. Türkiye’deki 6 kuruşluk indirim sonrası Ankara'da 4,74 liradan satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4,68 liraya gerilerken KKTC’de ise bu rakamlar 3,31 liradan satılan benzin 3,40’a yükselerek 9 kuruşluk artış gösterdi.

HAKIN SESİ’ne konuşan Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal bu duruma açıklık getirdi. Türkiye ile KKTC arasında sistem farkı bulunduğuna dikkat çeken Çağdal, “Yarın sabah %3’lük bir fark olursa fiyatta Türkiye bunu hemen yansıtır ama bizler üç hafta bekleyip toplam değişiklikleri değerlendirip yansıtacağız.” dedi. Sistem farklılıklarına değinen Çağdal, açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye’de bir koridor belirlediler, fiyat değişimi %3’ü geçtiği anda bu değişiklik anında pompaya, yani vatandaşa yansıtılıyor. Yani petrolün fiyatı değişirse, petrol fiyatı dolar ile ilgili olduğu için döviz kuru yükselirse, bu fiyatlar yükselir. Örnek vermemiz gerekirse, farz edin ki petrolün fiyatı yükselir, Türk Lirası’nın değeri dolara karşı düştü, ikisi dengelerse fiyat değişmez. Ama ikisi de dengelemeseydi fiyat yükselir ve %3 koridorun üzerine çıkarsa bu değişiklik hemen pompaya yansıtılır.

Türkiye’de %3’ün üzerinde bir değişiklik olursa fiyat, iki günde bir değişebilir. Bizdeki farklılık, 15 iş günü hiçbir değişiklik yapmıyor olmamızdır. 15 iş gününden sonra yani üç haftalık bir sürece denk geliyor, bu verileri geriye dönük alıyor devlet ve son üç haftada olan değişim yansır. Bazen Türkiye’de düşerken, bizde artabilir çünkü Türkiye %3 koridor ile fiyat belirliyor, biz ise üç haftalık süre ile fiyat belirliyoruz. Sistemimiz biraz farklı. Yani yarın sabah %3’lük bir fark olursa fiyatta Türkiye bunu hemen yansıtır ama bizler üç hafta bekleyip toplam değişiklikleri değerlendirip yansıtacağız.”

REKABET ORTADAN KALKIYOR

Ocak ve Mayıs ayları içerisinde yapılan en büyük artışın 18 Mart tarihinde olan 0,18 kuruşluk artış olduğu görülüyor. Geçtiğimiz beş ayda akaryakıt ürünlerinden kurşunsuz 97 ve 95 oktan benzinin 41 kuruş, motorin ve gaz yağının ise toplamda 35 kuruş zamlandığını dile getiren vatandaşlar, bu durumda toplu taşıma sektörünün bireysel taşıtlarla rekabet etmesinin de olanaksız olduğunu kaydetti. İnsanları toplu taşımaya itmesi gereken en önemli unsurlardan birinin de benzin ve mazot fiyatları arasındaki farkın olduğunun altını çizen bazı toplu taşıma sektörü çalışanları da, bu durumun rekabeti ortadan kaldırdığını dile getiriyor. KKTC’de motorin akaryakıt kullananların benzin kullananlardan daha karlı olduğuna dikkat çeken Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, Avrupa’da motorin fiyatlarının benzin fiyatlarından daha pahalı olduğunu kaydetti. Çağdal, fiyatların arz ve talebe göre belirlendiğine dikkat çekti. Çağdal: “Yurt dışında çevreci bir yakıt olduğu için Euro Diesel kullanılıyor, bizde ise maalesef tam tersi, kükürtü yüksek ve çevreye zarar veren benzin türü kullanılıyor.”   

ÇAĞDAL; “EN UYGUN FİYATLAR BİZDE”

Üç haftalık periyot halinde fiyatlara yansıyan bu sistemin, halka daha az değişim yansıması için olduğuna dikkat çeken Çağdal, bu süreç içerisinde birikmiş değişimlerin yansımasının yüksek boyutlarda görülmesine neden olduğunu dile getirdi. Sistem farklılıklarından dolayı Türkiye ve KKTC arasında bu tarsa düşüş ve yükseliş farklılıkları görüldüğüne dikkat çeken Çağdal, genel olarak Türkiye, KKTC ve Güney Kıbrıs arasındaki akaryakıt fiyatlarına da değindi. Çağdal: “Çok ciddi ve önemli bir fark görülüyor. Görüyoruz ki en uygun fiyatlar bizde. Özellikle Türkiye ile çok ciddi fiyat farkımız var. Bu önemli bir ayrıntı.” şeklinde konuştu.

Ülkeler arası akaryakıt fiyatları incelendiği zaman Birleşik Krallık ve İtalya’nın en pahalı ülkeler arasında öncü olduğunu görüyoruz. Akaryakıt fiyatlarının en düşük görüldüğü ülke ise Letonya. KKTC, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye arasındaki fiyat farkları incelendiğinde ise en uygun fiyatın KKTC’de olduğu gözlemleniyor.  

Halkın Sesi

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.