1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKARYAKITTA ÇİPLİ SİSTEM
AKARYAKITTA ÇİPLİ SİSTEM

AKARYAKITTA ÇİPLİ SİSTEM

Seyrüsefer ortadan kalkacak!

A+A-

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, seyrüsefer çıkarmayı ortadan kaldıracak yasanın yürürlüğe girmesiyle, her araca, benzin istasyonlarına ve seyyar tanker pompalarına çip takılacağını, böylece ülkedeki büyük akaryakıt kaçağının önüne geçileceğini söyledi.

Ali CANSU

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Cumhuriyet Meclisi’nin gündeminde olan “Yol Kullanımının ve Emisyonun Vergilendirilmesi” yasa tasarısının yeni teknolojinin kullanımına fırsat doğuracak bir yasa olduğunu söyledi.

KIBRIS’a konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Serdar Denktaş, komiteye yollanan yasa tasarısının meclisten geçip Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ihale aşamasına geçileceğini ifade ederek, “Tüm bunların dört ile altı ay sürebileceğini öngörüyoruz. Uygulamaya girmesi yılsonunu bulabilir” dedi.

Amacın, seyrüsefer kayıtlarını ortadan kaldırmak olmadığını ifade eden Denktaş, “Yeni yasa ile yakıt kaçağı engellenirken, bürokratik işlemler de vatandaşın önünden kaldırılacaktır” dedi.

Hedefin, elektronik sistemle kayıt yapılarak, akaryakıtın ülkeye girişinden tüketimine kadarki tüm aşamalarını takip edip vergilendirilmesi olduğunu anlatan Denktaş, böylece ülkedeki büyük akaryakıt kayıp ve kaçağın önleneceğini ifade etti.

Çok büyük bir yakıt kaçağı var

Ülkede akaryakıtta çok büyük bir yakıt kaçağı olduğunu anlatan Denktaş, yasanın geçmesi ile birlikte hem devlet gelirlerinin artacağını, hem de kayıt dışılığın önleneceğini söyledi.

Yasa ile ilintili olarak yeni geçen ve şu an yürürlükte olup 90 günü kapsayan bir seyrüsefer affının bulunduğuna dikkat çeken Denktaş, seyrüseferlerin kalkması ve yeni yasanın geçmesi ile birlikte aftan yararlanmayıp seyrüsefer çıkartmamış olanların af da ortadan kalmış olacağı için esas yasadaki tüm cezayı ödemek zorunda kalacağını vurguladı.

Araçlara çip takıldığı andan itibaren bu durumdaki kişilerin araçlarına benzin veya mazot alamayacaklarını anlatan Denktaş, “Hem cezalandırılmış olacaklar, hem de akaryakıt alamayacakları için araç kullanamayacaklar. Bunların bilinmesi gerekir” dedi.

Denktaş, yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle araç sahiplerinin ödeyeceği rakamların seyrüseferlere ödedikleri miktarı geçmeyeceğini de belirterek, “Burada temel mantık yol kullanım vergisidir. Yolu çok kullanan, daha fazla zarar verenden daha fazla vergi öngörülüyor. Burada da yolu daha çok kullanandan elbette daha fazla alınacak ancak ortalama olarak seyrüsefer vergisi civarında olacak. Elbette aracınızı çok kullanırsanız, bu rakamın üstüne çıkılabilecek” dedi.

Seyrüsefer ödeyenler ödüllendirilecek

Denktaş, yasanın geçmesi ile kasım ayında seyrüsefer çıkarmış olanların ancak seyrüseferi ocak ayında bitmesi halinde geriye kalan iki aylık kısmının ilgili kişinin geri alacağını söyledi.

Son üç yıldır düzenli seyrüsefer çıkaranların ise geri kalan seyrüsefer süresinin bedelini geri almış olacaklarını da kaydeden Denktaş, hem de bir yıl önce yatırmış olduğu seyrüsefer rakamının yüzde ellisini geri alarak, bu şahısların ödüllendirileceğini belirtti.

Bunun iki türlü olacağına dikkat çeken Denktaş, birinin ödeyeceği vergi veya devletten bir alacağı var ise mahsuplaşma yasası geçtiği için mahsuplaşmak suretiyle ödenmiş olacağını kaydetti.

Devlet ile hiçbir alıp vereceği olmayan kişilerin ise müracaat ettikleri zaman çek olarak kendisine geri ödemenin yapılacağını ifade etti.

Herkes seyrüseferini çıkarmaya devam etsin

Vatandaşlara seyrüsefer çıkarmaya devam etme çağrısı da yapan Denktaş, seyrüseferlerin henüz kalkmadığına dikkat çekti.

Seyrüsefer affından herkesin faydalanıp araçlarını kayıt altına alması gerektiğine işaret eden Denktaş, bunun çıkarılmaması halinde aftan faydalanamayacakları için büyük bir ceza ödemekle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

Akaryakıta zam sadece yüzde 1 olacak

Yeni tasarıda akaryakıta yüzde bir ile sekiz arasında bir artış maddesinin yer aldığını ve Bakanlar Kurulu’na atıfta bulunulduğunu anlatan Denktaş, ilk etapta yüzde biri aşan bir zam getirme niyetleri olmadığına dikkat çekti.

Yüzde bir zammın, takılacak çip ve istasyonlara konulacak aparatlar için gerekli ödemenin yapılmasına yönelik olduğunu ifade eden Denktaş, “Peşin ödeme ile değil, çipler ve aparat parası zaman içerisinde ilgili şirkete ödenmesi içindir” dedi.

Büyük bir mükellefiyet getirmeyecek

Yeni yasanın vatandaşlara büyük bir mükellefiyet getirmeyeceğini de söyleyen Denktaş, “Herkes, yolun kullandığı kadarını ödeyecektir. Lüks veya büyük araçlar arasındaki farklar, gümrüklendirme ve muayene esnasında peşin olarak alınan rakamlardır” şeklinde konuştu.

Sistem nasıl işleyecek?

Denktaş, yasanın geçmesi ile sistemin nasıl işleyeceğine yönelik de şu bilgileri verdi.

“Her aracın akaryakıt girişine ve akaryakıt istasyonlarındaki pompalara bir çip takılacak. Araçlar akaryakıt istasyona gidince, akaryakıt girişindeki çip ile istasyonundaki pompalar arasında çip karşı karşıya geldiğinde bilgiler anında sisteme düşecek. Aracın muayenesi, sigortasını ödeyip ödemediği belli olacak.

Ayrıca, herkesin cep telefonlarına ‘gelecek ay muayene tarihinizdir veya sigortanız bitmek üzeridir’ diye bilgilendirme yapılabilecek.

Akaryakıtı eskiden tamamen vergisiz alanlar, şimdi bu vergileri ödeyecekler. Ancak, sanayi, tarım, turizm, toplu taşımacılık, kiralık araçlar, engelliler geri iade alacaklar. Geri iade, bir ay içerisinde kullandıkları mazotu, ikinci ay almaya başladıklarında ödedikleri vergi o rakamdan düşülecek.

Kendi içinde dönen bir sistem ile ilk zamanlar bir kuruluş var iken, şimdi altı ve yediye ulaştı. Biz bunların bütününü idare ve teknik ihale şartnamesi içerisine koyup en iyi teklifi veren kimse onun ile bu işi yapacağız” dedi.

Mükellefiyetlerini yerine getirmeyen akaryakıt alamayacak

Vatandaşların muayene ve sigortasını ödemedikleri zaman bir müddet sonra akaryakıt alamayacaklarına da dikkat çeken Denktaş, “Belli bir süre vatandaşlara ikazlar gidecek ve çıkarması için süre verilecek. Ancak, yine de ödeme olmazsa, o süre dolduğunda artık benzin alamayacak. Daha pahalı benzin isterlerse güneye geçip oradan benzin alacaklar. Ancak, kaç araba geçecek ki benzin alması için?” diye sordu.

Güneyden kuzeye geçecek olanlar veya Türkiye’den gelen araçların ülkemizde nasıl benzin alacakları konusunda da açıklama yapan Denktaş, “Ülkemize girişte belli bir ücret ile kendilerine kredi kartı gibi bir kart verilecek. Bu kart ile benzinciye gittiği zaman kartı pompaya okutulacak. Akaryakıtını alacak ve ülkeden ayrılacak” şeklinde konuştu.

Denktaş, seyrüseferden muaf olan araçların veya evinde ısınmasını akaryakıt ile yapanların bu sistemde her şeyi ödeyeceğini ancak bir sonraki ayın ödedikleri vergi hakkını akaryakıt olarak alacaklarını da belitti.

Ülkede akaryakıt ile işleyen her şeye çip takılacağını da kaydeden Denktaş, sanayiden evlerde kullanılan depolara kadar, her şeyin çipli olacağını, hatta tarlalara mobil çipli akaryakıt depolarının kurulacağını söyledi.

Denktaş, bir aracın akaryakıt istasyonuna gelmeden benzininin bitmesi durumunda ise uygulanacak işlemi şöyle aktardı:

“Eskiden benzin bittiği zaman bidon ile benzinciden benzin alıp araca koyup devam edilirdi. Ancak, şimdi bidonda çip yok. Her benzincide bir kart olacak ve benzinciye gidecek kadar, benzincinin kartından yaklaşık 15 kilometrelik bidona benzin doldurabilecek. Ardından benzini arabasına doldurduktan sonra ilk istasyonda durup deposunu doldurabilecek” dedi.

Denktaş, araçlara takılacak çipin sökülmesi durumunda ve yeni uygulamadan kurtulmaya çalışması halinde hemen sisteme sinyal geleceğini, cezasının ise büyük olacağını söyledi.

Her şey otomasyona bağlı olacak

Denktaş, yasanın en güzel tarafının, akaryakıtın ana depoya düşüşten son noktaya kadar, arada hiçbir insan faktörü olmadan, her şeyin otomasyona bağlanacak olması olduğunu belirti.

Tek merkezden kimin ne yapıp ne ödediğinin görülüp bilgilendirmenin de yapılabileceğini kaydeden Denktaş, “Artık herkesin ne kadar akaryakıtı, nereden aldığı görülecek” ifadesini kullandı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.