1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKARYAKITTAKİ FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN DEĞİL
AKARYAKITTAKİ FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

AKARYAKITTAKİ FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Asgari ücret, ekonomik konular, vatandaşlıklar, geçici istihdamlar

A+A-

“HÜKÜMET, İYİ NİYET OLDUĞU SÜRECE DEVAM EDECEK”

“BİZ İKİ AYRI PARTİYİZ, HER ŞEYİ AYNI ALGILAMA ZORUNLULUĞUMUZ YOK”

“POLİS GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN ŞENAY KEBAPÇI İSMİNİ CUMHURBAŞKANI’NA GEREKÇELERİYLE BİRLİKTE TEKRAR GÖNDERECEĞİM”

“EKONOMİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNDE KIBRIS TÜRKÜ’NE UYMAYAN UNSURLAR VAR. ANCAK PROTOKOLÜ BÜTÜNÜYLE REDDETMİYORUZ”

“KIB-TEK’TE SADECE DAĞITIM VE TAHSİLATIN ÖZELLEŞMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, CP/BG-DP/UG hükümetinin; iyi niyet olduğu sürece devam edeceğini vurgulayarak, “Topluma hizmet etme niyeti olduğu sürece hükümet devam eder” dedi.

Koalisyon hükümetinin uyumunun bakış açısına göre değişeceğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, “Bir hükümette bir Başbakan vardır. Bu, çocukların hatırına katlanılan bir durum değildir. Ben sonuca bakarım. Biz iki ayrı partiyiz ve her şeyi aynı algılama zorunluluğumuz yok” şeklinde konuştu.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Polis Genel Müdürü’nü atama sorumluluğunun Anayasa’da, Başbakan ve ilgili bakana verildiğini belirterek, kendisiyle en uyumlu çalışacak kişiyi atama yetkisine sahip olduğunu söyledi.

Şenay Kebapçı ismini Cumhurbaşkanı’na, yasaların ve Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak gönderdiğini belirten Başbakan Yorgancıoğlu,  gerekçeleri ile talebini bir kez daha Cumhurbaşkanı’na göndereceğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, demokratikleşme ve sivilleşme sürecinin bir an önce tamamlanması gerektiğini de kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, ülkenin bugünlere gelmesindeki en önemli etkenlerden birinin de ihtiyaçlar belirlenmeden istihdam yapılması olduğunu belirterek, geçici istihdamlar yapmayacaklarını vurguladı

Yorgancıoğlu, Türkiye ile imzalanan ekonomik işbirliği protokolündeki bazı unsurların Kıbrıs Türkü tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını, ancak bütünüyle reddetmediklerini vurgulayarak, protokolün hem pozitif hem de negatif yanları bulunduğunu söyledi.

BAŞBAKAN, BRT 1 TV’DE SİYASET ARENASI’NA KATILDI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu; BRT1 televizyonunda Siyaset Arenası isimli programa katılarak hükümetin icraatlarını değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ELEKTRİK, AKARYAKIT VE GAZ FİYATLARI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) tüm alacaklarını tahsil etmesi durumunda dahi sorununun çözülmeyeceğini, Kurum tarafından belirlenen fiyat artışının  açığın kapatılmasına yönelik olduğunu, enerji sektörünü yeniden düzenlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yorgancıoğlu, akaryakıttaki fiyat artışlarının değişken olan döviz kurlarıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Sektörün bütünündeki kaçakları önlemek ve renklendirilmiş mazotun kontrolü için Maliye Bakanlığı’nın bir çalışma başlattığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, “Kabul etmeliyiz ki, benzin fiyatı uluslararası borsaya bağlı. 10 günde bir olan oynamayı biz Bakanlar Kurulu kararı ile 15 güne çıkardık” dedi.

Tüp gaz fiyatının 2008’den bu yana hükümetler tarafından değil, özel şirketlerce belirlendiğini de hatırlatan Yorgancıoğlu, bu alandaki rahatlamanın doğal gazın çıkarılması ve Kıbrıs konusunda bir çözümle sağlanabileceğini söyledi.

“ELEKTRİK KURUMU’NDA DAĞITIM VE TAHSİLAT ÖZELLEŞECEK”

Başbakan Yorgancıoğlu, Kıb-Tek’in maliyetinin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayarak kurumun üretim ve iletim ünitesinin devlet elinde kalması, dağıtım ve tahsilatın özelleştirilmesinin öngörüldüğünü anlattı.

EKONOMİK PROTOKOL

Kıb-Tek’le ilgili olarak, Ekonomik İşbirliği Protokolü’ne değinen Yorgancıoğlu, şunları söyledi:

“Biz protokolü reddettiğimizi hiçbir zaman söylemedik. Eğer bu ülkeyi yönetenler isterlerse bazı şeyleri elde ederler. Kendi alternatif politikalarını iyi anlatırlarsa elde ederler. Bu ülkedeki farklı hükümetlerin farklı ekonomik politika ve projeleri olabileceğini teyit ettik. Görüşmeler sonucunda yeni hükümetin kendi projeler üretip, istişare edebileceğini, kaynak isteyip hayata geçirebileceğini, zaman yetmezse 2015’ten sonra yapılacak protokolle bunu yapacağımızı teyit ettik” dedi.

2014 sonuna kadar hükümetin enerji politikalarını istediği şekilde uygulaması durumunda sonuçların da görülmeye başlanacağını ifade eden Başbakan, çıkan sonuçları da 2015 yılı Mayıs ayına kadar Türkiye ile değerlendireceklerini anlattı.

Günlük enerji ihtiyacının 180 ile 280 megavat arasında değiştiğini, bunun akıllı sayaçlarla azaltılması durumunda ise fuel oil tüketiminin de azalacağını kaydeden Yorgancıoğlu, maliyetlerin de böylece düşeceğini belirtti.

GEÇİCİ İSTİHDAMLAR

Başbakan Yorgancıoğlu, “kurultay istihdamı” olarak anılan 359 geçiciyle ilgili olarak da, katılmak isteyen herkese açık yeterlik sınavı yapılması ve kamuda ihtiyaç duyulan alanlar için alım yapılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Yorgancıoğlu,  DP/UG’nin kendilerinden habersiz geçici istihdamını yasaklayan iki öneri hazırladığını anlattı.

“Bu insanları UBP istihdam etti. Bizim için esas olan sistemin düzelmesi. Kaç kişi olduğu önemli değil, bu ülkenin bu günlere gelmesinin sebebi ihtiyaçlar belirlenmeden istihdam yapılmasıdır” diyen Yorgancıoğlu, ehil kişilerin istihdamıyla sorunların aşılacağını söyledi.

Tekrar geçici istihdamı yapmayacaklarını birçok kez dile getirdiklerini de hatırlatan Başbakan, bu konuda Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile görüştüğünü, Kıbrıs Türk halkına hizmet için başka çareleri olmadığını anlattı.

UBP HÜKÜMETİNİN İCRATLARINA ARAŞTIRMA

Başbakan Yorgancıoğlu, kendilerinden önceki UBP  hükümetinin icraatlarıyla ilgili teftiş, sorgulama ve araştırma sürecinin sürdüğünü belirtti.

Yorgancıoğlu, geçmiş UBP hükümetinin Başbakanı İrsen Küçük’e ilişkin herhangi bir bulgu olması durumunda dava açılmasının da söz konusu olabileceğini anlattı.

VATANDAŞLIKLAR

Başbakan Yorgancıoğlu, hükümet olarak evlilik dışında herhangi bir vatandaşlık vermediklerini açıkladı.

Kurallara uyan kişilerin vatandaş olabileceğini dile getiren Başbakan Yorgancıoğlu,  yapılacak yasada insanların özel bir kimlikle oy kullanma dışında haklara sahip olabileceklerini, çalışma izni, sağlık kontrolüne de gerek duyulmayacağını anlattı.

Başbakan Yorgancıoğlu, KKTC’de doğan ve büyüyen çocukların doğal hakka sahip olabileceğini de vurguladı.

KIBRIS SORUNU: “EROĞLU ALTERNATİFLER ÜZERİNDE KAFA YORMUYOR”

Kıbrıs konusunu da değerlendiren Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, müzakere sürecine hükümetin müdahil olduğunu, bazı kesimlerin Dışişleri Bakanı’nın müdahil olmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Rum tarafının da eksik ve yanlışları bulunduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun alternatifler üzerinde yeterince kafa yormadığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, BM Genel Sekreteri Ban’a 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın bıraktığı yerden devam edeceğini taahhüt ettiğini anımsatarak, Kıbrıs Türk halkının geleceği, güvenliği ve cumhuriyetin iki eşit halktan oluşmasında kendilerinin de hemfikir olduğunu, ancak buna takılıp kalmamak gerektiğini söyledi.

EKONOMİK KONULAR

Yorgancıoğlu, bakanlıklar ve akademisyenlerin katkılarıyla sektörlerin hareketlenmesi yönünde toplantı yaptıklarını, inşaat sektörünü canlandırmak için de çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Yorgancıoğlu, lüks tüketim maddeleriyle ilgili gelecek hafta bazı çalışmalar yapacaklarını yineleyerek, devletin bazı gelirlerinden feragat etmesinin de söz konusu olabileceğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, hükümetin kendine göre ekonomi politikaları ve anlayışları olduğunu kaydederek, bu projelerin sunulup onaylanmasının finansal destek ve sonraki protokoller için temel oluşturacağını belirtti.

Türkiye hükümetinin KKTC’ye yardımlarını ve işbirliğini sürdürdüğünü dile getiren Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk halkının da sürekli projeler üreten taraf olması gerektiğini kaydetti.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücretin gerekmesi durumunda yeniden değerlendirilebileceğini söylediğini  ancak, itiraz üzerine bunu yeniden değerlendireceklerini kesinlikle söylemediğini anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, UBP’nin  asgari ücreti 3,5 yılda 170 lira artırdığını, kendilerinin ise bir defada 140 lira artırdıklarını söyledi.

Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 1,5-2 oranında KDV iadesi almasını sağlamayı düşündüklerini kaydeden Yorgancıoğlu, devir harçlarının düşürülmesini de hedeflediklerini ifade etti.

Başbakan Yorgancıoğlu, ihracatı teşvik etmek adına Bakanlar Kurulu’nun navlun teşviği öngördüğünü, yerel istihdamın teşvik edilmesi içinse, ilk işe girenlere, kadınlara, engellilere Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin devlet tarafından yatırılmasının öngörüldüğünü anlattı.

Finansal sorunların aşılması için Merkez Bankası ile çalışmalar yapılacağını belirten Yorgancıoğlu, kırsal kesim arazileriyle herkese bir arsa vermek yerine, toplu konutların teşvik edilebileceğini, tüm bunların ekonomiyi canlandırmaya yönelik girişimler olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, Türkiye’den gelecek su ile hangi bitkilerin ülke ekonomisine katkı sağlayabileceğinin de değerlendirilmekte olduğunu, gelecek hafta bu konuların daha somut bir şekilde masaya yatırılacağını belirtti.

Başbakan, İskele bölgesinde, 350-400 kişiye istihdam sağlayacak bin yataklı bir otelin de gündemde olduğunu anlattı.

CTP/BG’DE KURULTAY SONRASI…

Yorgancıoğlu, kurultay sonrası CTP-BG içindeki ilişkilere de değinerek, kimsenin kimseye kırılmadığını, kırıcı olmadığını ve kurultayın ertesinde konunun tamamen kapandığını kaydetti.

Sonuçlardan herkesin bir çıkarsama yapması gerektiğini dile getiren Yorgancıoğlu, amacın Kıbrıs Türk halkına hizmet etmek olduğunu anımsattı.

ÖĞRENCİ BURSLARI

Yorgancıoğlu, bursların ödenememesine ilişkin olarak da UBP hükümetinin, burs ödeneklerini tükettiğini, hak eden etmeyen herkese ödeme yaptığını, bu nedenle öğrencilerin mağdur olduğunu söyledi ve bütçede başka kalemlerden aktarma yaparak ödemeler yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

GENEL KONULAR

Yorgancıoğlu, Onkoloji Servisi’ndeki doktor ve ekipman sıkıntısının aşılacağını; Günay Kibrit’in Lefkoşa Kaymakamı olarak atanamamasının bütün engellilere yönelik olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Müşavirlerden bir şekilde yararlanılması gerektiğini anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, danışman olarak müşavirlerin bilgilerinden yararlanılması ve “evde oturup para alan kişiler” olmaktan kurtarılmaları gerektiğini belirtti.

Yorgancıoğlu, Siyasi Partiler Yasası’nın değişeceğini, kadın kotasının da yasada yer alması gerektiğini vurgulayarak, DP ve UBP’de yeterince kadın bulma endişesi olabileceğini söyledi.

KTHY mağdurlarına ödenecek parada bir sıkıntı olmadığını, okul otobüslerinin ödenmesinde ise denetim olmadığı için kaynağın erken tükendiğini anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, kime satıldığı belli olmayan narenciyenin parasını ise üreticilere devletin ödediğini ifade etti.

Yerel bankaların rekabet edebilirliğini artırmak için gerekirse birleşebilmesi gerektiğinin de altını çizen Başbakan Yorgancıoğlu, faiz oranlarının düşürülmesi için bankalara katkı gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alınmadan hiçbir okula izin verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Yorgancıoğlu, herkesin yasalar karşısında eşit olduğunu hatırlattı.

Özkan Yorgancıoğlu, ödeme kabiliyeti olmayan insanların hapse düşmesini engelleyecek birçok yasa çalışması yapıldığını da sözlerine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.