1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. AKÇA: “KKTC’DE HASTA ODAKLI SİSTEME İHTİYAÇ VAR”
AKÇA: “KKTC’DE HASTA ODAKLI SİSTEME İHTİYAÇ VAR”

AKÇA: “KKTC’DE HASTA ODAKLI SİSTEME İHTİYAÇ VAR”

“8’inci Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi”

A+A-

AKÇA: “KKTC’DE HASTA ODAKLI ADIMLARA İHTİYAÇ VAR”

GÜLLE “SAĞLIKTA KOORDİNASYON BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin düzenlediği “8’inci Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi” Acapulco Otel’de bugün başladı.

“Daha İyi Sağlık Sistemleri İçin Daha İyi Sağlık Yöneticileri” ana temasıyla düzenlenen kongre 3 gün sürecek.

KKTC, Türkiye, İngiltere, Hollanda ve Rusya’dan bilim insanları, yazar ve panelistlerin katılımıyla  182 sözlü bildiri ve 97 poster sunumunun yapılacağı kongrede, “Sağlık Kurumlarında; Yönetim ve Organizasyon, Muhasebe ve Finansman, Stratejik Yönetim, Üretim Yönetimi, Sağlık Hizmetleri Yönetimi ve Temel Sağlık Hizmetleri, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Politikası ve Planlaması, Hastane Organizasyonu ve Yönetimi, Sağlık Hizmetlerinde Pazarlama, Yönetim Muhasebesi, Bütçeleme, İnsan Kaynakları Yönetimi, Sağlık Hizmetleri Mevzuatı ve Etik, Sağlık Enformasyon Sistemi, Sağlık Reformları ve Sağlık Hizmetlerinde Afet Yönetimi” konuları irdelenecek.

“SAĞLIK YÖNETİMİ AVRUPA’DA İLK 5’TE”

LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Nilgün Sarp kongredeki açılış konuşmasında, sağlık yönetiminin son 10 yılda Avrupa’da ilk 5’te yer alan branş olduğuna, ülkelerin artık sağlıkta gelecekle ilgili planlamalarını  sağlık yöneticileri aracılığıyla yaptığına dikkat çekti.

“SEKTÖRÜN ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR”

LAÜ  Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen de, dünyada sağlık sektörüne verilen  önemin giderek arttığını ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun 2010 verilerine göre sağlığa harcanan rakamın 6.5  trilyon dolar olduğunu kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde gayri safi milli hasıladan sağlığa ayrılan payın yüzde 18’lere ulaştığını, 2010’da bu oranın Türkiye’de yüzde 5.6,  KKTC’de ise  3.4 olduğunu belirten Prof. Yükselen, sağlık ve alt sektörlerde yaşanan gelişmelerin ciddi  bir sağlık yönetimi ihtiyacı doğurduğunu vurguladı.

LAÜ’nün sağlık alanındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Yükselen, üniversitenin sağlık alanında eğitim gören öğrencilerine staj olanağı sağlayan Sağlık Bakanlığı ve üniversite altyapısını geliştirmede büyük destek veren Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’ne teşekkür etti.

GÜLLE “SAĞLIKTA KOORDİNASYON BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sağlık sektörünün dünya genelinde ilerlemeler yaşanmakta olduğunu belirterek, “İnsanın her tür organı ve  dokusuna üstün teknolojiler ve tecrübeli ellerle müdahaleler yapılırken, tüm bu sistemi iyi bir şekilde organize edebilme, insanların sağlıkla ilgili her geçen gün  artan beklentilerine  paralel  koordinasyon ve düzenlemeyi yapma çok önemlidir” diye konuştu.

Sağlıkla ilgili kalite, nitelik ve beklentiler artarken, etik değerler, hasta hakları ve sağlık çalışanlarının memnuniyeti konularının da önem kazandığını ifade eden Gülle, gelişmiş bir sağlık sisteminin toplumların özgüvenini de arttırdığına vurgu yaptı.

Çok pahalı bir sistem olan sağlıkta koordinasyon ve yönetimin büyük önem taşıdığını belirten Gülle, kongrenin bu yönde büyük ihtiyacı gidermeye önemli katkı sağlayacağına inanç belirtti.

Gülle, bakanlık olarak kongreden çıkacak sonuçlardan faydalanmaya çalışacaklarını ifade ederek, katkı koyanları kutladı.

AKÇA: “KKTC’DE SAĞLIK SİSTEMİNDE HASTA ODAKLI ADIMLAR ATILMASINA İHTİYAÇ VAR”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise konuşmasında, turizm açısından da önem taşıyan kongrelerin gerçekleşmesine Büyükelçilik olarak katkı sağladıklarını anlattı.

LAÜ’nün son yıllarda kalite, altyapı ve kapasite artırma yönünde büyük bir atılım içine girdiğini belirten Akça, Büyükelçilik olarak buna gerekli desteği verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

İnsan ve toplum sağlığı alanında ciddi kaynaklar harcandığını  belirten Akça, “Harcanan kaynak tek başına bir şey değildir. Önemli olan elde edilen çıktıdır. Alınan hizmetlerin kalitesi, insanların memnuniyeti önemlidir. Bu da hizmet verenlerin kalitesiyle son derece bağlantılı olduğu gibi kurulmuş ve işleyen sistemle de yakından ilgilidir” dedi.

Türkiye’de son zamanlarda sağlık alanında yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Akça, anketlere göre insanların istediği hastane, doktor ve ilaca rahat ulaşabilmesinin memnuniyet yarattığını  vurguladı. Akça, bu durumun güven ve memnuniyeti arttırdığına işaret etti.

KKTC’de de sağlık sisteminin hasta odaklı tasarlanmasına yönelik adımlar atılmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Akça,  kongrenin sağlık sektörüne yarar sağlamasını diledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.