1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKÇİÇEK DEĞİL KARA ÇİÇEK OLDU
AKÇİÇEK DEĞİL KARA ÇİÇEK OLDU

AKÇİÇEK DEĞİL KARA ÇİÇEK OLDU

Her gün yüzlerce hastanın tedavi için başvurduğu Girne Akçiçek Devlet Hastanesi, yetersizliklerle boğuşuyor, hastalar ise risk altında.

A+A-

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Yönetim Kurulu adına Başkan Dr. Ahmet Varış, Girne Akçiçek Hastanesi’nin artan nüfusa karşın, eksik hekim, hemşire ve personel kadroları ile “güvensiz” şekilde hizmet vermeye çalıştığını kaydetti

Her gün yüzlerce hastanın tedavi için başvurduğu Girne Akçiçek Devlet Hastanesi, yetersizliklerle boğuşuyor, hastalar ise risk altında.

1975 yılında hizmete giren, 1996 yılında yeni bir bina ile hizmet vermeye devam eden 56 yataklı Girne Dr. Akçiçek Hastanesi, 2003 yılında 23 doktor ile hizmet verirken, bugün 75 yatağa ve artan nüfusa karşın doktor sayısı 17’ye düştü. Hastanedeki hemşire sayısı ise 70... Son birkaç yılda hastaneden 2 plastik cerrah, 1 çocuk hastalıkları uzmanı, 2 kadın doğum uzmanı, 1 kulak burun boğaz uzmanı, 1 kardiyoloji uzmanı ayrıldı. Giden hekimlerin yeri ne yazık ki doldurulmadı. Hem çalışanlar hem de hastalar kaderine terki edildi. Girne’de yurttaşa, binlerce öğrenci ve turistin sağlığı deyim yerindeyse Allah’a emanet... Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Yönetim Kuurlu adına Başkan Dr. Ahmet Varış, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, Girne Akçiçek Hastanesi’nde Aralık 2017’de hala eksik doktor kadrolarının doldurulamadığını söyledi. Varış, ilk uyarılarının 2 yıl, ikinci uyarılarının üzerinden ise aylar geçmiş olmasına rağmen, tüm yetersizliklerle birlikte hastanenin her gün binlerce hastaya şifa vermeye çalıştığını söyledi.

Varış, “Ama bunu yaparken yeterli sayıda hekim, hemşire ve personel istihdamı yapılmamıştır. Çalışanlar da, hastalar da kendi kaderlerine bırakılmıştır” dedi.

NÜFUS ARTIYOR DOKTOR SAYISI ARTMIYOR

Varış, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nin hekim ve hemşire eksikliklerini dile getirmek için 2013 yılında 3 sendika ile birlikte eylem yaptıklarını ayrıca 2016 yılındaysa hastanedeki sorunlara dikkat çekmek için uyarı şeklinde bir basın açıklaması yaptıklarını da hatırlattı. Varış, “Girne Dr Akçiçek Hastanesi’nin 70 bin nüfusa 2. basamak sağlık hizmeti veren bir hastane olduğunu aslında Girne’nin nüfusunun 70 bin olmadığını anlamak için çevreye şöyle bir bakmanın yeterli olduğunu söyledik. Girne’nin her geçen gün kalabalıklaşması, nüfusunun artması, beton binaların çokluğundan, çevre sorunlarından ve trafikten kolaylıkla anlaşılabileceğini dile getirdik. ‘Peki bu şehirde yaşayan onbinlerce belki yüzbinden fazla yurttaşa reva görülen sağlık hizmeti ne durumdadır?’ diye sorduk. Binlerce öğrenci ve turistin sağlık hizmeti alıp alamadığını sorduk.

Yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarla birlikte Girne’nin nüfusu da büyümektedir. Akçiçek Hastanesi eksik hekim, hemşire ve personel kadroları ile yetersiz fiziki koşullarda her geçen gün artan nüfusa rağmen hizmet vermeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

“NÖBETLER DÖNMÜYOR”

İkinci basamak sağlık hizmeti veren bir hastane bünyesinde genel cerrahi, kadın doğum, çocuk ve dahiliye branşlarının her birinde en az 6 uzman bulunması gerektiğini dile getiren Varış şunları kaydetti:

“Toplam 24 hekim asgari ihtiyaçtır. Her bir branşta ciddi hekim eksikliği vardır. Akçiçek Hastanesi’nde Kardiyoloji uzmanı, Radyoloji uzmanı yoktur. Dahiliye uzmanlarının sayısı o kadar azdır ki nöbetler dönmemektedir.

Hızır servis ile acil servis ayrılamadı. Peki, bu ne demek? Acil gelen 112 çağrısı için ambulansla çıkan hemşire acilde görev yapan hemşire demektir. Siz acil ile hızır servisi ayırmazsanız acil serviste hastaların ihtiyaç duyduğu hemşireyi hızıra göndermek zorunda kalırsınız. Girne Akçiçek hızırı yılda 3159 çağrıya cevap vermiş bir servistir. 3 bin 159 acil hastaya yokluklar içerisinde müdahele etmiştir.

17 hekim, 3 diş hekimi, 70 hemşire ile verilen hizmetin çokluğuna dikkat çekmek istiyoruz. Dr Akçiçek Hastanesi, Girne nüfusundan kat be kat fazla sayıda hastaya hizmet vermektedir”

“HASTANE OLABİLMEK İÇİN”

Varış, ihtiyaçları ise şöyle sıraladı: “Girne Dr Akçiçek Hastanesi’nin gerçek bir hastane olabilmesi için, 2 dahiliye, 1 kardiyoloji, 1 radyoloji, 1 üroloji,1 anestezi uzmanı ve acil servis nöbetçi doktorlarına ivedilikle ihtiyaç vardır. Güvenli ve kaliteli acil ve hızır servis hizmetleri için bu iki hizmetin ayrılması gerekmektedir. Acil servis ile hızır servisi ayırmak için ivedi olarak en az 7 hemşireye ihtiyaç vardır. Servis vardiyaları için 5 hemşireye ihtiyaç vardır. Aksi takdirde yaz aylarında izin dönemlerinde servis sayısı azaltılmak zorunda kalınacaktır. Sağlıkta hizmetin 24 saat boyunca kesintisiz sürürülebilmesi için mesai saatleri sonrasında danışma ve kayıt personeli, santral personeli, elektrik ve sıhhi tesisatla ilgili teknik personellere ihtiyaç vardır. Eczanede, kitabet kadrolarında çalışacak personele ihtiyaç vardır. Sağlık hizmetlerinin güvenli ve kaliteli olabilmesi için; hekim, hemşire ve personel kadro sayılarının ivedilikle arttırılması, yeni branş kadrolarının oluşturulması, ilk atama sınavlarının yapılmasına, sSağlıkta taşeronlaşmaya son verilmesine, hastanenin fiziki alt yapısının düzeltilmesine, sağlık alanındaki yasal çalışmaların sonuçlandırılmasına ihtiyaç vardır.

“GÜVENLİ DEĞİL”

Varış, çözümlere ulaşmaksızın yıllardır benzer sorunları dile getirdiklerinin altını çizerek, kamuoyunun sağlık hizmetlerinin sunumunda işlerin iyi gitmediğini bilmeye hakkı olduğunu da kaydetti. Akçiçek hastanesinde birkaç yıl içinde hekim sayısının 27’den 17’ye düştüğünü vurgulayan Varış, “Çalışanlar verilen, hastalar alınan hizmetin kalitesinden memnun değildirler. Nöbette hastanede sadece tek bir nöbetçi hekimin bulunması, hızıra acildeki hemşirenin çıkması, santrale cevap verecek birinin olmaması, elektrik/tesisat arızalarını giderecek teknisyenin olmaması Girne Dr Akçiçek Hastanesi’ni güvensiz kılmaktadır.

2017 yılında eksik elektrik/tesisat arızalarını giderecek teknisyenin olmamasını yaptığımız eylemlerde de dile getirdik. Bu eksiklik nedeniyle Akçiçek Hastanesi’nin morgunda yaşanan üzücü olayı da unutmamalıyız.

Hekimler Sendikası bu ülkede yaşayan her bir yurttaşın sağlık hakkını savunmaktadır. Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar her bir yurttaş eşit, aynı kalitede ve güvende sağlık hizmeti alana kadar mücadelemiz sürecektir. Girne Akçiçek Hastanesi’nin sağlık ocağına dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz. Güzel ülkemizin en önemli turistik beldesi, dünyaya açılan yüzü Girnemizin hak ettiği kaliteli kamusal sağlık hizmetine kavuşması için sendikal mücadelemizi yükselteceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.