1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLABİLİR
AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLABİLİR

AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLABİLİR

Tabipler Birliği, Mağusa Limanı’ndaki açık yükleme sisteminin insan sağlığını tehdit ettiğini, özellikle çimento tozlarındaki “Krom 6”nın çok tehlikeli olduğunu vurguladı:

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Çevre Sekreteri Dr. Ahmet Körceğez, Mağusa Limanı konusunda farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekerek ülkeye, çimento, arpa, buğday ve hayvan yemlerinin açık yükleme sistemiyle getirilmesini eleştirdi.

Özellikle çimentonun açık yüklenmemesi gerektiğini, yükleme sırasında çıkan tozların “Krom 6” içerdiğini belirten Körceğez, bu maddenin akciğer kanserine neden olabileceğini vurguladı.

Dr. Ahmet Körceğez, liman içinde bulunan tersanenin ülkenin ihtiyacının ötesinde olduğuna, tersanede kumlu raspa kullanıldığına, boya söküldüğüne ve bu boyanın denize akması durumunda kurşun maddesinin karışacağına dikkat çekti.

Körceğez, çevre sorunlarının sağlığı direkt etkilediğini söyledi.

Tam sağlığın ancak problemsiz çevreyle mümkün olabileceğine dikkat çeken Körceğez, solunan havanın temiz olmaması durumunda solunum yolu enfeksiyonları, alerjik astım ve kanserle tanışılmasının sürpriz olmayacağını söyledi.

Yenilen ve içilen ürünlerin vücuda zarar veren maddeleri içerebileceklerini ifade eden Körceğez, denize girilirken de ne gibi risklerin olduğunu bilmemiz gerektiğini belirtti.

Bakanla görüştüler
Dr. Ahmet Körceğez, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin toplum sağlığına kurulduğu 1956 yılından bu yana önem verdiğini kaydetti.

KKTB’nin yönetiminde değişiklikler olduğunu ancak birliğin anlayışının aynı olduğunu anlatan Körceğez, önceki yönetim kurulunda çalışan çevre sorumlusu arkadaşları Nurçin Arıkbuka’nın Çevre Platformu üyesi Teksen Köroğlu ile aynı kararlılıkla yoluna devam ettiklerini, olaylara karşı gösterdikleri refleksin şeklinde bir değişim olmadığını söyledi.

Ülkemizin başlıca çevre sorunlarını çevre platformunun üyeleri olarak geçtiğimiz hafta Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ile görüştüklerini ve sorunları ilettiklerini bildiren Dr. Ahmet Körceğez, sorunları şöyle sıraladı:
“Mağusa Limanı, petrol tesisleri, CMC olayları, taşocakları, çöp sorunları, belediyelerin grevleri sonucu kentlerin çöplerin altında kalması, su taşkınları, kıyıların yapılaşmaya kapalı olması gerekliliği, yeni liman yapılırken uyulması gerekenler doğal yapıya minimum zarar verme, denizlerin doldurulmaması gerekliliği, yeni yol yapılırken uyulması gereken kurallar, doğal sit alanlarının ellenmemesi, belediyelerin sivrisineklerle mücadelesinde kimyasallardan uzak durulması, anız yakma olayı, termik santrallerde kükürt oranı düşük yakıt kullanılması”.

“Akciğer kanserine neden olabiliyor”
Çevre Sekreteri Körceğez, Mağusa Limanı konusunda farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekerek ülkeye arpa, buğday ve hayvan yemlerinin açık yükleme sistemiyle getirildiğini, ancak bu sistemin kullanılmayarak kapalı sisteme geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Çimentonun açık yüklenmemesi gerektiğini, yükleme sırasında çıkan tozların “Krom 6” içerdiğini bu maddenin de akciğer kanserine neden olabileceğini kaydeden Körceğez, liman içinde bulunan tersanenin ülkenin ihtiyacının ötesinde olduğunu, tersanede kumlu raspa kullanıldığını, boya söküldüğünü ve bu boyanın denize karışması durumunda da kurşun maddesinin karıştığını anlattı.
Körceğez, kurşun maddesinin cilt lezyonlarına, akciğer kanserlerine ve çeşitli kan hastalıklarına yol açtığının altını çizdi.

“Katran denize sızıyor”
Liman içerisinde bulunan bir takım depolarda katran depolandığını, bu depoların karayollarına ait olduğunu belirten Dr. Ahmet Körceğez, bu depolardan oluşan sızıntının denizi kirlettiğini kaydetti.
Karakol İlkokulu’nun arkasında bulunan alana rafineri parçaları atıldığını kaydeden Körceğez, bu parçaların görüntü kirliliği oluşturmasının yanında tehlikeli maddeler de içerebileceğine dikkat çekti ve limanın çöplük görüntüsünden kurtarılması gerektiğini söyledi.

Liman içerisinde hurdalar toplanarak gemilere yüklendiğini, çıkan tozun tüm Mağusa’nın üzerine karabasan gibi oturduğunu ifade eden Dr. Ahmet Körceğez, bu tozların metal içerip içermediğini de araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Tabipler Birliği’nin, Çevre Platformu’nun bir üyesi olarak son yıllarda çevre olaylarını ilgisini artırdığını ifade eden Körceğez, yapılan eylemlerle petrol dolum tesisi kurdurulmadığına da dikkat çekti.

Körceğez, KTTB çevre toplumda çevre konusuna farkındalığın artmasına neden olduğunu ve hükümetleri karar alırken iki kez düşünmesini sağladığını bildirdi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.