1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AKDENİZ'DEKİ 7 AB ÜLKESİ
AKDENİZ'DEKİ 7 AB ÜLKESİ

AKDENİZ'DEKİ 7 AB ÜLKESİ

Yasa dışı göç konusunu masaya yatıran yedi AB ülkesi

A+A-

Yasa dışı göç konusunu masaya yatıran yedi AB ülkesinin dışişleri bakanları, yasa dışı göçle mücadeleye öncelik verilmesi ve göç veren ile transit ülkelerle işbirliğinin artırılmasının önemine işaret ederek, bu konunun AB'nin dış eylem planının değişmez bir parçası olması gerektiğini bildirdi.

İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin dışişleri bakanları, yasa dışı göç sorununu tartışmak üzere İspanya'nın güneydoğusundaki Alicante kentinde toplandı.

Toplantıdan sonra yayımlanan ortak deklarasyonda, son dönemlerde İspanya ve İtalya başta olmak üzere Akdeniz'de yaşanan yasa dışı göç dramlarının sıklığına dikkati çekilerek, "Akdeniz'deki göç baskısı azalmaktan uzak gözükmektedir. Göçün çıkış ülkelerinde fakirlik ve istikrarsızlık artmaktadır. Bu durum Akdeniz'deki AB ülkelerinin daha fazla çaba göstermesini zorunlu kılmaktadır" denildi.

Yasa dışı göçün sadece AB'nin Akdeniz'deki ülkelerini değil, kuzeydeki ülkelerini de etkilediği çünkü göçmenlerin hedefinin bu ülkelere ulaşmak olduğu vurgulanan deklarasyonda, "bu zamana kadar alınan kararların çok daha kararlı bir şekilde uygulanması, kara ve deniz sınırlarındaki kontrollerin artırılması, AB'nin yasa dışı göçle mücadeleye daha fazla ve etkili finansal kaynak sağlaması, göçün çıkış ülkelerindeki sınır kontrollerinin güçlendirilmesi için yeni oluşumlar yaratılması ve kaçak göçmenlerin iadesinin daha etkili ve hızlı hale getirilmesi" gerektiğinin altı çizildi.

Göçün çıkış ve transit ülkeleriyle işbirliğinin artırılması, bu ülkelere yönelik sosyal ve ekonomik yardım programlarının yapılmasının önemine işaret edilen deklarasyonda, göç politikasının AB'nin dış eylem planının değişmez bir parçası olması gerektiği savunuldu.

7 Akdeniz ülkesi ayrıca suç örgütlerine karşı mücadeleye öncelik verilmesini ve tolerans gösterilmemesini istediler. Deklarasyonda alınan kararların gelecek haziran ayında yapılacak AB Konseyi toplantısının gündemine girmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.