1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKIL KURCALAYAN ‘’ELEKTRİKTE İNDİRİM NEYE YARADI?’’ SORUSU
AKIL KURCALAYAN ‘’ELEKTRİKTE İNDİRİM NEYE YARADI?’’ SORUSU

AKIL KURCALAYAN ‘’ELEKTRİKTE İNDİRİM NEYE YARADI?’’ SORUSU

Elektrikte indirim neye yaradı?

A+A-

 

Elektrikte yapılan indirim, dünyadaki petrol fiyatlarındaki düşüşle orantılı olmadığını söyleyen turizmciyi ve de sanayiciyi memnun etmezken, konut elektriğinde ise tüketim miktarı arttıkça indirim oranının arttığını ifade eden Sendikacı Kalyoncu’ya göre indirim ‘çok tüketenlere’ yaraması nedeniyle sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmıyor…

 

“Beklentilerimizin altında” diyen ve hükümetin elektrik indirimi tablosunu değerlendiren KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ, petrol fiyatlarının yüzde elli oranında düştüğünü ve bunun böyle gideceğinin anlaşıldığını hatırlatarak elektriğe geçtiğimiz yıl gelen yüzde 30’luk zammın öncesi döneme dahi erişemediklerini söyledi.

KTSO Başkanı Ali Çıralı “petrol fiyatları yüzde ellinin de üzerinde düştüğü halde hükümetin bu yeni düzenlemesi hangi petrol fiyatı ile yapılmıştır? Bunun açıklanmasını istiyoruz çünkü söz konusu indirim bizi tatmin etmiş değildir. Hani zam yapıldığında sabredin denmişti?” ifadelerini kullandı.  

KIB-TEK çalışanı, TÜRK-SEN Genel Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu ise, “100 KWS tüketen kullanıcının fatura tutarı 87,98 TL’den 82,60 TL’ye düşecek. Yani %6,5 oranında bir indirim. En fazla kullanım alışkanlık miktarı olan 400 KWS tüketenlerin faturası ise 253 TL’den 234 TL’ye düşecek yani indirimden %7,9 oranında yararlanacak” dedi.

“Yeterli değil”

Elektrikte yüzde 36’ya varan indirim, ne turizmciyi ne de sanayiciyi memnun etmedi…

Eklektiğe gelen indirim tartışılıyor. Sosyal Medya’da vatandaş, indirimin kendisine yansıyacağından duyduğu tereddüttü dile getirirken söz konusu indirimin en çok yansıyacağı varsayılan Turizm sektörü ile Sanayici memnun değil…

Elektrikte yüzde 36’ya varan indirim, ne turizmciyi ne de sanayiciyi memnun etmedi…

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı, petrol fiyatlarının yüzde ellinin üzerinde düştüğünü buna rağmen bizde elektriğe gelen indirimin tatmin edici olmadığını söyledi.

Aktığ: “Ekonomi politikaları ekonomik gerçeklerden uzak”

Hükümetin yeni elektrik indirimi tablosunu değerlendiren Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, dünyada petrol fiyatlarının yüzde elli oranında düştüğünü ve bunun böyle gideceğinin anlaşıldığını hatırlatarak önceki gün gelen indirim sonucu elektriğe geçtiğimiz yıl gelen yüzde 30’luk zammın öncesi döneme dahi erişemediklerini söyledi.

“Evet indirimdir. Teşekkür ederiz ama beklentilerimizin altında. Dünyada turizmde elektrik masrafı maliyetin arka sıralarındadır. Bizde bir numara” diyen Aktığ, Elektrik kurumunun tahsilatlarının düzeldiğini, dolayısıyla mazotun fiyatlara yansıtıldığı vadeli opsiyonla alınmadığını belirterek “maalesef bizde ekonomi politikaları ekonomik gerçeklerden uzak. Kararlar bütçe duyarlılığı ile alınıyor” dedi.

Çıralı: “Düzenleme hangi petrol fiyatı ile yapıldı?”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı (KTSO) Ali Çıralı ise “petrol fiyatları yüzde ellinin de üzerinde düştüğü halde hükümetin bu yeni düzenlemesi hangi petrol fiyatı ile yapılmıştır? Bunun açıklanmasını istiyoruz çünkü söz konusu indirim bizi tatmin etmiş değildir” dedi.

Çıralı, “yüzde 30 zam geldiğinde bize ‘sabredin, özelleştireceğiz, yapılandıracağız’ dendi. Herhangi bir çalışma görmüyoruz. Sürdürülebilirlik adına petroldeki düşüş bir fırsat olmalıyken aksini gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İndirim vatandaşa yansıyacak”

Türk Sen Genel Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu, elektrik fiyatlarında yapılan indirimin orta gelirliye yansımayacağı tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı: “Sosyal devlet anlayışından uzak olduğu doğru ama vatandaşa yansıyacak.”

Dar gelirliye kws başına 1 kuruşluk indirim yansıyacağı yönündeki söylemleri ‘manipülasyon’ olarak değerlendiren Kalyoncu, konut tarifelerini temel alarak indirim öncesi ve sonrasında faturalara yansıyacak tutarlarla ilgili detaylı bilgi verdi. Kalyoncu, “100 kws tüketen kullanıcının fatura tutarı 87,98 TL’den 82,60 TL’ye düşecek yani %6,5 oranında indirimden yararlanacak. Ülkemizde en fazla kullanım alışkanlık miktarı olan 400 kws tüketenlerin faturası 252,98 TL’den 234,40 TL’ye düşecek yani %7,9 oranında indirimden yararlanacakken; 500 kws tüketenlerin faturası ise 313,48 TL’den 287,20 TL’ye düşecek yani %9,1 oranında indirimden yararlanacak” dedi.

Kullanım miktarına bağlı olarak indirim oranının artmasını eleştiren Kalyoncu, orta gelirliye yansıyacak indirimin, elektrik tüketerek gelir elde edenlere yansıyacak indirimden daha az olmasının sosyal devlet anlayışı ile uyuşmadığını kaydetti.

Abone sayıları ile ilgili de bilgi veren Kalyoncu, “157,714 abone var. Bunun içinde 121,415’i konut tarifesi kapsamında ki bu toplam tüketicinin %77’sine tekabül ediyor. 250 kws’ye kadar tüketimi olan konut tarifesi tüketicisinin sayısı ise 55,792’dir. Bu da genel tüketicinin %35’ine tekabül ediyor” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.