1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI: “‘25 BİN KİŞİYİ VATANDAŞ YAPALIM’
AKINCI: “‘25 BİN KİŞİYİ VATANDAŞ YAPALIM’

AKINCI: “‘25 BİN KİŞİYİ VATANDAŞ YAPALIM’

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 25 bin kişinin KKTC vatandaşı yapılması...

A+A-

AKINCI: “‘25 BİN KİŞİYİ VATANDAŞ YAPALIM’ ŞEKLİNDE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

“MUTABAKAT SAĞLANMASINI KOLAYLAŞTIRACAK BİR BİRİKİM OLDUĞUNA İNANIYORUM”

“GELECEK AYLARDA BİRLİKTE AÇIKLAMA NOKTASINA ULAŞIRSAK BUNU YAPARIZ ANCAK ŞU ANDA O KONUYLA İLGİLİ SAPTANMIŞ BİR DURUM YOK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 25 bin kişinin KKTC vatandaşı yapılması iddiaları konusunda, “böyle bir durumun söz konusu olmadığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün ara bölgede Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile yer alan üç buçuk saatlik görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına yaptığı açıklamada, basında yer alan 25 bin kişinin vatandaş yapılacağı iddialarına ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Akıncı, “25 bin kişiyi vatandaş yapalım şeklinde bir durum söz konusu değildir. Böyle bir şey gündemimizde yoktur. Müzakereleri herhangi bir şekilde berhava edecek yaklaşımların olması da söz konusu değildir” dedi.

Müzakere masasında İçişleri Bakanlığı’ndan vatandaşlıklarla ilgili tedarik edilen rakamlar üzerinden hareket edildiğini belirten Akıncı,  “Herhangi bir pozisyondan geri adım atmadık atmaya da niyetli değiliz, çünkü çözüm istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde kullandığı “kimseyi gemilere koyup gönderecek değiliz” şeklindeki ifadesini anımsatan Akıncı, “Ancak vatandaşlık konusu başkadır gemiler meselesi  başkadır. Bu topraklarda hepimize yer var... Kimseyi mağdur etmeden bu soruna da çıkış yolu bulmak mümkündür” dedi.

Akıncı şu ifadeleri kullandı: “Müzakere sürecini olumsuz etkileyecek her türlü davranıştan uzak durmaktayız. Bizim durduğumuz gibi güneyin de durmasını arzu etmekteyiz” dedi.

“MUTABAKAT SAĞLANMASINI KOLAYLAŞTIRACAK BİR BİRİKİM OLDUĞUNA İNANIYORUM”

Akıncı bugünkü görüşmeyle ilgili olarak ise, bugüne kadar ilk dört başlıkta varılan mutabakat ve yakınlaşmaları tam bir mutabakata çevrime bakımından “verimli” bir görüşme olduğunu söyledi.

Her toplantıda yeni ilerleme sağlamanın mümkün olmadığını, ancak daha sonraki aşamalarda gerçek ilerleme sağlayabilmek adına görüşmelerden doğan bir birikimin bulunduğunu söyleyen Akıncı, “Mutabakat sağlanmasını kolaylaştıracak bir birikim olduğuna inanıyorum” dedi.

GEREKSİZ YERE SIKINTI YAPAMAYA GEREK YOK

Kıbrıs Türk tarafının geçmişte sağlanan mutabakatlardan geri çekildiği yöndeki Kıbrıs Rum kaynaklı haberlere de değinen Akıncı, “Böyle bir şey asla söz konusu değil. Biz bugüne kadar ortaya koyduğumuz görüş ve düşünceleri savunmaya devam ediyoruz. Verdiğimiz mesajlarda veya görüşlerde, yazılı veya sözlü bir geri gidişimiz söz konusu değildir, çünkü hedefimiz ileri gitmektir, çözüme ulaşmaktır” dedi.

KKTC’deki yeni hükümetten dolayı Akıncı’nın duruşunda değişikliğe gitti şeklinde diğer bir iddia karşısında da Akıncı, bu türden yaklaşımlara gerek olmadığını çünkü müzakerelerin merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş döneminden itibaren Kıbrıs Türk tarafı adına Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rumlar adına da Kıbrıs Rum Yönetimi lideri tarafından, iki lider sıfatıyla yürütüldüğüne işaret etti ve  müzakere sürecinde hükümet ortaklarıyla uyumlu bir işbirliği beklentisi içerisinde olduğunu söyledi.

DETAYLARININ PAYLAŞILMASIYLA İLGİLİ SAPTANMIŞ BİR KARAR YOK

Müzakerelerin detaylarıyla ilgili olarak Akıncı, bugün itibarıyla kamuoyuna müzakerelerin genel gidişatıyla ilgili bilgi verebileceklerini,  müzakerelerin ayrıntılarıyla ilgili bilginin iki tarafın birlikte vermesi gerektiğini ve iki tarafın da bunun için hazır olması gerektiğini söyledi.

Sadece bir tarafın kendi penceresinden iki taraf adına konuşmasının doğru olmadığını belirten Akıncı, “Gelecek aylarda birlikte açıklama noktasına ulaşırsak bunu yaparız ancak şu anda o konuyla ilgili saptanmış bir konumuz yok “ dedi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 6 MAYIS’TA

Mayıs ayındaki müzakere programı hakkında da bilgi veren Akıncı, bir sonraki toplantılarının 9 Mayıs’tan,  6 Mayıs’a alınacağını anacak o tarihten sonra Mayıs ayı için belirlenmiş başka herhangi bir toplantı bulunmadığını, bir sonraki toplantının 6 Mayıs’ta yer alacak görüşmede belirleneceğini söyledi.

22 Mayıs’ta Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimlerinin yapılacağını hatırlatan Akıncı, ancak müzakerecilerin Mayıs ayında 10 -15 kez görüşmesini beklediklerini söyledi.

“YENİ DÖNEMDE ÇOK DAHA HIZLI ÇOK DAHA VERİMLİ OLMASI GEREKİYOR... EĞER 2016 ÇÖZÜM YILI OLSUN DİYORSAK”

2016’da bir çözüm planının referanduma götürülmesi arzu ediliyorsa müzakere sürecinin hızlandırılması gerektiğini ide ifade eden Akıncı, “(Müzakere sürecinin) Yeni dönemde çok daha hızlı çok daha verimli olması gerekiyor, eğer 2016 çözüm yılı olsun diyorsak” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.