1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI AÇIKLADI: DEVLETİN İSMİ BİRLEŞİK KIBRIS FEDERASYONU
AKINCI AÇIKLADI: DEVLETİN İSMİ BİRLEŞİK KIBRIS FEDERASYONU

AKINCI AÇIKLADI: DEVLETİN İSMİ BİRLEŞİK KIBRIS FEDERASYONU

Akıncı açıkladı: Devletin ismi Birleşik Kıbrıs Federasyonu

A+A-

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önemli mesafe kat edildiğini, yeni devletin adının Birleşik Kıbrıs Federasyonu olabileceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri için KKTC’ye gelen gazetecileri bilgilendirme toplantısında Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin durumu hakkında konuştu.

Kıbrıslı Türklerin Annan Planı’na evet dediğini, ancak Rum tarafının planı reddetmesi nedeniyle Türklerin Avrupa Birliği’ne üye olamadığını söyleyen Akıncı, geleceklerinin başkaları tarafından verilen kararlarla belirlendiğini ifade etti.

Akıncı çözüme ulaşmak için alınması gereken çok yol olduğunu, ancak mevcut hızla devam edilirse bunun aylar içinde mümkün olabileceğini ifade ettiği konuşmasına, “Eğer şimdi çözüm bulamazsak, başka bir fırsat çıkmayabilir çünkü toplumlar, özellikle de bizim toplum çözüm bulma çabalarından yorulmuştur. Yıllar içerisinde pek çok hayal kırıklığı yaşadık” diye devam etti.

Akıncı sözlerini, “İnsan haklarına aykırı bir çözüm istemiyoruz. Bu anlaşma, Avrupa Birliği müktesebatı ve insan haklarıyla uyumlu olmalı. Kıbrıslı Rumlarla varılacak antlaşmada her toplum kendi bölgesinde çoğunlukta olacak ve kendi idaresini yapacak. Bu prensiplerin kalıcı olmasını görmek istiyoruz. Başka bir deyişle AB prensipleri ile iki bölgeli-iki toplumluluk arasında bir denge oluşturmak gerekiyor” diye sürdürdü.

İSTEYEN İSTEDİĞİ YERDE İKAMET EDEBİLECEK

Akıncı 1974’ten bu yana adadaki iki toplumun topluca yer değiştirmek zorunda kaldığını, 41 yıldan sonra yeni yaşamlar kurduklarını vurguladı. Bulunacak çözümde Kıbrıslı Türk ve Rumların bazı koşullar altında istedikleri yerde ikamet edebileceğini sözlerine ekleyen Akıncı, kuzeyde ikamet eden Kıbrıslı Rumların ve güneyde ikamet eden Kıbrıslı Türklerin siyasi haklara sahip olacağını belirtti.

Akıncı, bir yurttaşın karşı tarafın vatandaşı olduğu takdirde AB seçimlerine katılabileceğini, Temsilciler Meclisi için aday olabileceğini, ancak Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların eşit sayıda olacağı Senato için adaylıkta toplumsal temele bakılacağını belirtti.

TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Çözüm için garantör ülkelerin desteğinin önemli olduğunu kaydeden Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramında verdiği mesajların “olumlu” olduğunu söyledi.

Akıncı, antlaşmadan sonra ülkenin adının Birleşik Kıbrıs Federasyonu olabileceğini ifade etti. KKTC Cumhurbaşkanı, isimden çok antlaşmanın içeriğinin önem taşıdığını vurguladı.

ORDU OLMAYABİLİR

Akıncı, Kıbrıs açıklarındaki doğalgazın çözüme engel değil yardımcı olacak bir araç olarak kullanılması gerektiğini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı, çıkacak doğalgazın pazarlanmasında en iyi yöntemin, doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya nakledilmesi olduğunu ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı, Federal Polis Gücü’nün oranlarının 50-50 veya 40-60 olacağını ancak ordu konusunda Kıbrıs Rum Yönetimi  ile herhangi bir mutabakata varılmadığını kaydetti. Akıncı, bir ordunun olmayabileceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.