1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI: “KIBRIS SORUNUNUN ARTIK SON AŞAMASINA GELİNDİ”
AKINCI: “KIBRIS SORUNUNUN ARTIK SON AŞAMASINA GELİNDİ”

AKINCI: “KIBRIS SORUNUNUN ARTIK SON AŞAMASINA GELİNDİ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta artık bir karar zamanının geldiğini ve Crans-Montana’da yapılacak Kıbrıs Konferansı’nın müzakere konferansından çok bir karar konferansı olacağını söyledi.

A+A-

AKINCI İSVİÇRE’YE GİTMEK ÜZERE ADADAN AYRILDI

AKINCI: “50 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP KIBRIS SORUNUNUN ARTIK SON AŞAMASINA GELİNDİ”

“KONFERANS BİR MÜZAKERE KONFERANSINDAN ÖTE BİR KARAR KONFERANSI OLACAK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta artık bir karar zamanının geldiğini ve Crans-Montana’da yapılacak Kıbrıs Konferansı’nın müzakere konferansından çok bir karar konferansı olacağını söyledi.

İsviçre’ye ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde gideceğini söyleyen Akıncı, Güney Kıbrıs’taki seçim atmosferinin iç siyasette yoğun bir şekilde gündemde olması nedeniyle beklentileri çok yükseğe çıkarmak istemediğini ifade etti.

Akıncı, Kıbrıs Konferansı için adadan ayrılmadan önce Ercan Havaalanı’nda yaptığı basın toplantısında, Kıbrıs’ta 50 yıllık geçmişe sahip sorunun son aşamasına gelindiğini ve kendisinin iyi niyetli bir şekilde sonuç almak için İsviçre’ye gideceğini belirtti.

“İKİ PARALEL MASA KURULACAK”

Akıncı, Crans-Montana’da iki paralel masa kurulacağını ve sonuç alınabilmesi için başka bir yöntem kalmadığını söyledi.

Akıncı, söz konusu masaların birinde Kıbrıs Türk ve Rum tarafları, üç garantör ülke ve gözlemci olarak AB’nin bulunacağını, ikinci masadaysa görüşmeyi sürdürecek diğer yetkililerin olacağını anlattı.

5’li oturulacak masada güvenlik ve garantilerin, diğer masadaysa geriye kalan 5 başlığın konuşulacağını söyleyen Akıncı, bunun adına “Güvenlik ve Garanti” konferansı demenin yanlış olduğunu, güvenlik ve garantilerin sadece konferansın önemli bir parçası olduğunu, diğer başlıkların da bu başlık kadar önemli olduğunu kaydetti.

“6 BAŞLIKTA 10-15 KONU ELELE FİNAL GÖRECEK Kİ BİR ÇÖZÜM ÇERÇEVESİ OLUŞABİLSİN”

Tüm bu başlıklarda 10-15 civarı konunun hep birlikte elele sonuca gidebilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun olması halinde çözümün çerçevesinin çıkmış olacağını ifade etti.

Bunun, Kıbrıs’ta yeni bir sayfanın açılması anlamına geleceğini söyleyen Akıncı, geriye federal anayasanın hazırlanması, iki kurucu devletin anayasalarının hazırlanması, federal yasaların hazırlanması, uygulamaya ilişkin teknik konuların karara bağlanması gibi konuların kalacağını, bunlar için de birkaç aya ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

İlk olarak söz konusu 10-15 konunun karara bağlanması gerektiğini kaydeden Akıncı, konferansın bir “müzakere konferansından” öte bir “karar konferansı” olacağını ve artık karar anının geldiğini ve değişimin altında yatanın bu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının hedef ve istekleri doğrultusunda bir sonucun çıkmasını istediklerini kaydederek, tüm tarafların makul ve gerçekçi olarak, imkânsızı talep etmeden çalışması durumunda bir sonuca ulaşabileceğini vurguladı.

“İYİ NİYETLE, SONUÇ ALMAK İÇİN AMA İHTİYATLI BİÇİMDE”

İyi niyetle, sonuç almak için fakat ihtiyatlı bir şekilde İsviçre’ye gidileceğini kaydeden Akıncı, eşitlik güvenlik ve özgürlük içinde yaşanacak bir Kıbrıs yaratmanın mümkün olduğunu belirtti.

İki kesimli, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı federal ilkelerle yürütülecek bir Kıbrıs yaratmanın mümkün olduğu görüşünü yineleyen Akıncı, konferansın olumlu geçmesi halinde sonucun hem Türkiye, hem Yunanistan hem ikisi arasındaki ilişkiler, hem Türkiye-AB ilişkileri hem bölge, hem de dünya barışı için çok önemli bir gelişme olacağını söyledi.

“İhtiyatlı bir iyimserlik içinde bu yolculuğa çıkıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, konferansın Kıbrıs için olumlu sonuçlar doğurmasını diledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.