1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI: " KIBRIS TÜRKLERİNİN ÖZNE OLMA YETENEĞİ EREZYONA UĞRUYOR"
AKINCI: " KIBRIS TÜRKLERİNİN ÖZNE OLMA YETENEĞİ EREZYONA UĞRUYOR"

AKINCI: " KIBRIS TÜRKLERİNİN ÖZNE OLMA YETENEĞİ EREZYONA UĞRUYOR"

Akıncı, Türkiye’nin KKTC’yi tanımanın gereklerini tam olarak yerine getirmediğini bunun yanında,

A+A-

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ ŞARTLARI ZORLAMASIYLA KKTC’Yİ TANIDIM DESE DE, TANIMANIN GEREKLERİNİ TAM OLARAK YERİNE GETİREMEDİ”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin KKTC’yi tanımanın gereklerini tam olarak yerine getirmediğini bunun yanında Kıbrıs Türk toplumunun özne olma yeteneğinin erozyona uğradığını savundu.

Mustafa Akıncı’nın ofisinden verilen bilgiye göre, Mustafa Akıncı bu sabah Genç TV’de programa katıldı.

Türkiye hükümetinin Kıbrıs Rum tarafıyla gayrı resmi görüşmelerde bulunduğuyla ilgili haberlerle igili olarak Akıncı, Türkiye’nin  “Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti” ile birçok uluslararası platformu paylaşmak zorunda kaldığını kaydetti ve “Türkiye Cumhuriyeti şartların zorlamasıyla KKTC’yi ‘tanıdım’ dese de, tanımanın gereklerini tam olarak yerine getiremediği gibi, Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ‘tanımadım’ dese de tanımamanın gereklerini tam olarak yerine getiremiyor. Tüm bunlar gerçekçi olarak değerlendirilirse bir sonuca varırız. Kıbrıs Türk toplumunun özne olma yeteneği süreç içerisinde erozyona uğramaktadır. Bu da ancak bir şekilde bertaraf olur. Biz kendi irademize sahip bir toplumsal varlık ve Kıbrıs sorununu çözmek hedefiyle mücadelemizi sürdürmemiz gerek” dedi.

UZLAŞMACI SİYASET İZLENMELİ

Türkiye ve Güney Kıbrıs’la ilişkiler hakkında da Akıncı “Türkiye ve Güney Kıbrıs’la olan ilişkilerin zemini şu olmalıdır: ne teslimiyetçi, ne de çatışmacı; uzlaşmacı bir siyaset! Uzlaşmanın temelinde ise karşılıklı haklara saygılı olmak ilkesi vardır”  ifadesini kullandı.

“Köklerini inkâr etmeyen siyasi kişi” olduğunu söylediğinden dolayı  “partizanlık” yapacağı yönde söylemler geliştirildiğini kaydeden Akıncı, “Siyasi köklerimi inkar etmemek benim doğru olarak tanımladığım bir tavırdır. O köklerin içinde gerçekten tarafsızlık partizanca davranmamak gibi hasletler vardır. Benim siyasal geçmişimde partizanlık yer olmamıştır ve ben bunu kanıtladım. Bu tür sataşmalar temelsizdir ve yeri yoktur. Herkes bunlar yerine kendi vizyonunu anlatmasının toplum ve kendi geleceğimiz açısından daha yararlı olacağı inancındayım” dedi.

“KIBRIS TÜRKÜ UMUTSUZ”

Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorunu bağlamında umutsuz olduğunu savunan Mustafa Akıncı, “Biz de araştırma yaptırdık. O araştırmaya göre Kıbrıs Türk toplumu Kıbrıs sorunu bağlamında yaşadıklarından dolayı umutlarını yitirmiş görünüyor. Ancak bu çözümü istemediği ya da çözümün gereksiz olduğu anlamını taşımaz” şeklinde konuştu.

Bazı Cumhurbaşkanı adaylarının iç konuları ön plana çıkarmak için söylemlerde bulunduğunu kaydeden Akıncı, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde birinci gündem maddesinin Kıbrıs sorunu olacağını, bu konuda çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanının öncelikli görevinin Kıbrıs sorununda daha ileriye doğru gelişmeler sağlamak olması gerektiğini savunan Akıncı, temel göreve paralel süreçler de öngördüğünü, toplumsal konuların ikinci ana başlığı olduğunu kaydetti.

Akıncı, “Biraz haksız bir durum var, çünkü bu vizyonu ilk açıklayan, yazılı olarak basınla paylaşan da benim. Ama,  diğer adaylar iç konularla ilgili Akıncı ise sadece Kıbrıs konusuna eğilmiş, şeklinde bilinçli olarak böyle bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

Kıbrıs Türk toplumu liderinin rehberlik görevi bulunduğun ancak ülkede parlamenter sistem bulunduğundan Nisan ayındaki seçimlerde de meclis üyelerini değil KKTC Cumhurbaşkanının seçiminin yapılacağını kaydeden Akıncı, “Cumhurbaşkanı’nın da hükümetlerin yerini almak gibi bir durumu olamaz” dedi.

Akıncı, 14 Ocak Çarşamba akşamı YDÜ’de yapılacak olan halka açık tanıtım etkinliğinde vizyonunun ayrıntılarını halkla paylaşacaklarını kaydetti.

ANKETLER YÖNELDİRME AMAÇLI

Medyada yer alan anket sonuçları ile ilgili Akıncı, bu anketlerde kaynak belirtilmediğini, hangi zaman diliminde yapıldığının ve bölgesel oy dağılımlarının belli olmadığını, ciddi bir değerlendirme için söz konusu bilgilerin gerekli olduğunu söyledi.

Söz konusu anket sonuçlarında sandığa gitmeyeceklerini söyleyenlerle kararsızların oranının toplamda yüzde kırklarda olduğuna işaret eden Akıncı, seçmenin neredeyse yarıya yakınının oyunu belli etmediği sonucunun, anketin güvenilirliğini sarstığını savundu.

Sonuçlarda kendisi ve diğer adaylar arasında yüzde bir-iki arasında bir fark olduğuna da savunan Akıncı, bunların yönlendirme amacı taşıyan taktikler olduğunu kaydetti.

Akıncı, Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar son yedi ayda yaptığı ziyaretlerde “nabzın kenisinden” yana olduğunu gözlemlediğini savundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.