1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI: MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASINI BEKLEMİYORUZ
AKINCI: MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASINI BEKLEMİYORUZ

AKINCI: MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASINI BEKLEMİYORUZ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerin yeniden başlaması yönünde BM’nin inisiyatif almasını beklemediklerini söyledi.

A+A-

Akıncı, Genel Sekreter’in Güney Kıbrıs’ta seçim süreci yaşanırken herhangi bir girişim yapma düşüncesinde olmadığını, Rum tarafında da bu yönde bir beklenti olmadığını, seçimlerin sonucunun bekleneceğini söyledi.

Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri AntonioGuterres ile bir araya geldi.

New York’taki BM binasında yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.

Yeni bir sürecin Güney’deki başkanlık seçimi sonrası olabileceğini ifade eden Akıncı, ‘ancak yeni bir sürecin yeni birmetodoloji gerektireceğini’ vurguladı.

Akıncı, yararlı ve verimli olarak değerlendirdiği görüşmede, Guterres’le Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini paylaşma ve onun da görüşlerini alma imkanı bulduklarını belirtti.

Guterres ile bundan sonrası için aynı görüşte olduklarını tespit ettiklerini belirten Akıncı, Genel Sekreter’in Güney Kıbrıs’ta seçim süreci yaşanırken herhangi bir girişim yapma düşüncesinde olmadığını, Rum tarafında da bu yönde bir beklenti bulunmadığını, seçimlerin sonucunun bekleneceğini söyledi.

Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’in seçime hazırlanırken ciddi kararlar verecek durumda olmasının da beklenemeyeceğini ifade ederek bundan sonrası için, sorunun neden çözülemediği, nerede yanlışlar yapıldığı, çözüme götürecek yolun ne olduğunu düşünmek gerektiğine işaret etti.

Guterres ile bundan sonraki süreçlerin sonuç vermesi için farklı yöntemler denenmesi gerektiğini de konuştuklarını belirten Akıncı, “Aynı metotla bir yere varılamayacağı ortada” dedi.

Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin eşitliği konusunda hazımsızlığı bulunduğunu ve siyasi eşitliğe dayalı bir çözüme hazır olmadıklarının anlaşıldığını ifade eden Akıncı, bir gün bir Kıbrıslı Türk’ün de ortak devletin başkanı olacağını benimsemeleri gerektiğini; aksi halde nasıl bir ortaklık kurulacağını sordu.Cumhurbaşkanı Akıncı, Rumların seçim sürecinde bunları da tartışması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönünde ortaya koyduğu onca katkıya rağmen halen izolasyonlar ve ambargolar altında yaşamaya devam ettiğine vurgu yapan Akıncı, bu durumun devam etmesini istemediklerini söyledi.

Akıncı, Güven Yaratıcı Önlemler konusunda ve teknik komitelerin çalışmalarını sürdürmeye hazır olduklarını, mobil telefon iletişimi ve elektrik sisteminin enterkonnekte olması konularında da birlikte çalışabileceklerini ifade etti.

Bir yerde bir sorun varsa arayışlar da devam edecektir” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Genel Sekreter Guterres’in de taraflardan çağrı gelmesi halinde sürece katkılarını sürdüreceğini belirttiğini, bu konunun Güney’deki seçimlerden sonra değerlendirileceğini kaydetti. Akıncı, “Ucu açık, çözüm odaklı olmayan bir süreç, Kıbrıs Türk tarafının benimsediği bir yöntem değil” dedi.Coğrafyanın değiştirilemeyeceğini, arayışların süreceğini yineleyen Mustafa Akıncı, New York’taki temaslarından ve Guterres ile görüşmelerinden memnun ayrıldıklarını söyledi.

Akıncı, bir soru üzerine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya da değinerek, Maraş konusunu yeniden gündeme getirmesinin samimiyetle bağdaşmadığını belirtti ve genel kuruldaki konuşmasını çok talihsiz bir konuşma olarak değerlendirdi.

Rum tarafının ortaya koyduğu yaklaşımlarıyla çözüme hazır olmadığını gösterdiğini ve çok büyük yanlışları olduğunu kaydeden Akıncı, “Kıbrıslı Türkleri bir aktör olarak görmek istemiyorlar, küçümsüyorlar. Türkiye’yi muhatap alma eğilimleri var. Kıbrıs Türk tarafını ve seçilmiş insanlarını hor görmesi gerçek anlamda bir ortaklık fikrine ne kadar yabancı olduklarını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Akıncı, gelinen süreçte halen iki toplumlu, iki bölgeli, federal bir çözüme inanıp inanmadığı yönündeki soruya karşılık, önemli fırsatlar kaçırıldığına, zaman geçtikçe sorunun çözümünün daha da zorlaştığına işaret etti.

Mustafa Akıncı, “Çözüm bugün, 2004’ten daha kolay değil ve 10 yıl sonra belki de imkansız olacak” ifadelerini kullandı.

Bir soruya karşılık, genel kural olarak, bir tarafın güvenliğinin diğer tarafın güvenliğini tehdit etmemesi gerektiğini hep söylediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı, daha fazla güven yaratıldıkça daha az asker, daha fazla işbirliği oldukça daha az garantiye ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

En son Crans-Montana’da Türk tarafının bu konularda yaptığı açılımlar olduğuna işret eden Akıncı, ancak Rum tarafının ilk günden sonuna kadar “sıfır asker, sıfır garanti” söylemini bırakmadığını anımsattı.

Akıncı, sadece hidrokarbon konusunda değil, daha birçok konuda işbirliği yapılabileceğini de vurguladı.Bir gazetecinin “Türkiye’de azınlıktaki Kürtlerin bağımsızlığı tanınmazken Kıbrıslı Türkler için bağımsızlık istendiği” yorumu üzerine ise Akıncı, her ülkenin kendi pozisyonu ve zorlukları bulunduğunu, tüm toplumların ve insanların barış ve uyum içinde yaşamasından yana olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin üniter bir devlet olduğunu Kıbrıs’ta ise federal yapıda bir devlet kurulmaya çalışıldığını belirterek iki konunun ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

New York temaslarını da değerlendiren Akıncı, Sosyalist Enternasyonal toplantısına katıldıktan sonra Başkan YorgosPapandreu ile kısa süreli görüşme ve değerlendirme yapma fırsatı bulduklarını, Başkan Yardımcısı CHP Başkan Yardımcılarından Umut Oran’la da yararlı temasları olduğunu ifade etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile de süreçle ilgili değerlendirme yaptıklarını belirten Akıncı, “New York’tan memnun ayrılıyoruz” dedi.

Mustafa Akıncı, New York temasları çerçevesinde Genel Sekreter ile görüşmesinin ardından, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nu da kabul etti.

KKTC’nin New York temsilciliğinde yer alan kabulde durum değerlendirmesi yapıldı ve görüş alışverişinde bulundu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.