1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI, “RUM MECLİS KARARI ÇÖZÜM ÇABALARINA DARBEDİR”
AKINCI, “RUM MECLİS KARARI ÇÖZÜM ÇABALARINA DARBEDİR”

AKINCI, “RUM MECLİS KARARI ÇÖZÜM ÇABALARINA DARBEDİR”

Akıncı, “Rum Meclis kararı çözüm çabalarına darbedir”

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1950 yılında yapılan “Enosis” referandumunu 2017 yılında Rum okullarında kutlanacak bir gün haline getiren Rum Meclisi’nin dün aldığı karara sert tepki gösterdi.

Akıncı, Kararın, Kıbrıs’ta çözüm çabalarına ciddi bir darbe niteliğinde olduğunu vurguladı.
Akıncı, “Kıbrıs müzakerelerinde artık son aşamaya geldiğimiz ve siyasi düzeyde 5’li konferansın ikincisinin planlandığı bir ortamda, Güney Kıbrıs Meclisi’nde alınabilen bu kararla “Enosis”in hala gündemde tutulması kabul edilebilecek bir davranış değildir.”ifadelerini kullandı
Cumhurbaşkanı Akıncı, İngiltere Muhafazakar Parti Milletvekili ve aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesinin İngiltere Delegasyonu Başkanı Sir Roger Gale ve İngiltere’nin Kıbrıs Yüksek Komiseri Matthew Kidd’i kabul ederek görüştü.

Kabulde 1950 yılında yapılan “Enosis” referandumunu 2017 yılında Rum okullarında kutlanacak bir gün haline getiren Rum Meclisi’nin dün aldığı karara atıfta bulunarak karara tepki gösterdi.
1950 yılında yapılan “Enosis” referandumunu 2017 yılında Rum okullarında kutlanacak bir gün haline getiren Kıbrıs Rum Meclisi’nin dün aldığı kararı esefle karşılayan Akıncı “Bu kararı ELAM gibi bir parti önermiş olsa da, komitede DİSİ’nin de oy verdiği bilinmektedir. Genel kurulda ise sadece AKEL’in reddettiği, DİSİ’nin ise çekimser kaldığı anlaşılmaktadır. 19 oyla da olsa alınan bu Meclis kararı, Kıbrıs’ta çözüm çabalarına ciddi bir darbe niteliğindedir. “dedi.

Akıncı, Güney Kıbrıs Meclisi’nde alınabilen bu kararla “Enosis”in hala gündemde tutulması kabul edilebilecek bir davranış değildir. Rum gençlerine verilen çok tehlikeli bir mesaj niteliğindeki bu karar, Kıbrıs Türk halkında zaten var olan güvensizliğin daha da artmasından başka bir işe yaramayacaktır.”şeklinde konuştu.

Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bu karara karşı çıkması ve Kıbrıs’ta federal çözümü desteklediğini söyleyen DİSİ’nin AKEL ile birlikte hareket ederek kararı iptal etmesi gerektiğini vurguladı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.