1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI: “YARINDAN İTİBAREN..."
AKINCI: “YARINDAN İTİBAREN..."

AKINCI: “YARINDAN İTİBAREN..."

AKINCI: “YARINDAN İTİBAREN..."

A+A-

AKINCI: “YARINDAN İTİBAREN YOLCULUĞUMUZ ÇÖZÜME DOĞRU BARIŞA, KALICI BARIŞA DOĞRU DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm vizyonunu paylaşıp teyit ettikleri New York ziyaretinde Kıbrıs Türk halkının eşitlikçi çözüme olan bağlılığını bir kez daha dile getirdiklerini söyledi. 

“Yarından itibaren yolculuğumuz çözüme doğru barışa, kalıcı barışa doğru devam edecek” diyen Akıncı, “temennimiz iki kesimli iki toplumlu, tarafların siyasi eşitliğine saygı gösteren, tarafların güvenliğini içerecek, herkesi n barış ve huzur içinde yaşayabileceği, özellikle gelecek kuşakların artık belirsizlikten kurtulacağı ve Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun bir parçası olacağı yeni bir döneme girmektir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı  Akıncı BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un daveti üzerine gittiği New York’tan döndü. Bu sabah Akıncı’yı Ercan Havalimanı’nda  Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel , Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz ve Cumhurbaşkanlığı  Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu karşıladı.

Akıncı, havalimanında yaptığı açıklamada Ban ile gerçekleştirdiği görüşmede Kıbrıs Türk toplumunun, başlatmış olduğu çözüm bulma çabalarını bıkmadan sürdüreceğini ve çözüm vizyonunu bir kez daha paylaşma fırsatı bulduklarını söyledi.

Akıncı  “11 Şubat 2014 tarihinde iki liderin gerçekleştirdiği çerçeve anlaşmasına bağlılığımızı ve sürece katkı koymaya hazır olduğumuzu her zamanki gibi ifade ettik” dedi. 

Ban’ ın sözlerinden,  Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası ortaya çıkan pozitif ortamdan oldukça etkilendiği sonucuna vardıklarını kaydeden Akıncı, ortadan bulunan bu fırsat penceresinin kapatılmaması ve bu fırsat penceresinden biran önce çözüme ulaşılmasını desteklediği gözleminde bulunduklarını söyledi. Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban’ın sürece bağlılığını bir kez daha dile getirdiğini ve tarafların yakın diyalog içinde çalışacağı yönünde görüş ortaya koyduğunu söyledi. Akıncı “çok olumlu bir atmosfer içinde gerçekleşti” dedi.

Çözüm konusundaki vizyonlarının paylaşılıp teyit edilmesinin ötesinde Ban’dan somut bir talepleri olduğunu kaydeden Akıncı, Rum tarafının bildirdiği mayın tarlalarının tespiti ve temizlenmesi konusunda BM’nin uzman kuruluşu UNMAS’ın devreye sokulmasını  istediklerini ve Ban’ın bu konuda duyarlı davrandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, uluslararası  barış enstitüsündeki yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak katılıp soruları yanıtladığını kaydetti. Akıncı “Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyarak eşitlikçi çözümü olan bağlılığını anlatma fırsatı bulduk” diye konuştu.

BM Genel  Merkezinde görev yapan uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelme ve görüşlerini daha geniş kitlelere yayma imkanı bulduklarını kaydeden Akıncı, bütün bu temas ve çalışmalara büyük katkı koyan New York Temsilcisi Mehmet Dana’ya teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı ayrıca Türkiye’nin BM daimi temsilciliğinin de kendileriyle yakından ilgilendiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, New York’a beraber gittiği Müzakereci Özdil Nami’nin de yararlı temasları olduğunu ve BM Güvelik konseyi daimi üyesi 5 ülkenin temsilci yardımcıları ile görüştüğünü belirtti.

Akıncı “yarından itibaren yolculuğumuz çözüme doğru barışa, kalıcı barışa doğru devam edecek. Yarın müzakereciler yeniden bir araya gelecek, 17 Haziran’da liderler 3. resmi toplantısını yapacak” dedi.

Cumhurbaşkanı  Akıncı yarın gece de Limasol’da Yaşar Ersoy un sahneleyeceği bir tiyatro  oyununu Rum Yönetimi  Lideri Nikos Anastasiadis ile birlikte izleyeceklerini söyledi.

Akıncı, topluma olumlu bir mesaj vermeye amaçladıkları bur tür  kültürel bir etkinliği önümüzdeki günlerde Kuzeyde de tekrarlayacaklarını ve liderlerin yeniden sosyal bir etkinlikte biraraya geleceğini belirtti.

Akıncı, “Temennimiz iki kesimli iki toplumlu, tarafların siyasi eşitliğine saygı gösteren, tarafların güvenliğini içerecek, herkesin barış ve huzur içinde yaşayabileceği, özellikle gelecek kuşakların artık belirsizlikten kurtulacağı ve Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun bir parçası olacağı yeni bir döneme girmektir. Tüm çabalarımız bu doğrultudadır. New York’ta yaptığımız temaslar da bu çalışmanın bir parçası olarak algılanmalıdır” şeklinde konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.