1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI'DAN AÇIKLAMA!
AKINCI'DAN AÇIKLAMA!

AKINCI'DAN AÇIKLAMA!

"Önlemler alındı!"

A+A-

“PROVOKASYON GİRİŞİMİNE KARŞI ÖNLEMLER ALINDI”

 Türkiye’deki gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanlığı’nda ekibiyle birlikte toplantı halinde olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun ile telefon görüşmesi yaparak, demokrasiye bağlılığın önemini vurguladığı belirtildi

Cumhurbaşkanlığı’ndan saat 02.30 sıralarında yapılan açıklamaya göre görüşmelerde, “KKTC’de emir-komuta zincirinde herhangi bir sorun yaşanmadığı ve Türkiye’deki askeri darbe kalkışmasının KKTC’de herhangi olumsuz bir yansımasının olmadığı” Cumhurbaşkanı Akıncı’ya iletildi.

Açıklamaya göre komutanlar ayrıca, “herhangi bir provokasyon girişimine karşı tedbir amaçlı gerekli tüm önlemlerin alındığını” bildirdiler.

AKINCI, ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak Türkiye’deki darbe kalkışmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.


Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı, “Türkiye’de demokratik hukuk devleti içerisinde sivil yönetimin yoluna devam etmesinin ve sorunların bu şekilde çözülmesinin Kıbrıs Türk toplumu açısından da taşıdığı öneme” vurgu yaptı.

Çavuşoğlu da, mesajı nedeniyle Cumhurbaşkanı Akıncı’ya teşekkür ederek, mesajını TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, NTV’nin canlı yayınına da telefonla katılarak, kaygısını dile getirdi ve Türkiye’nin yeni güne demokratik ortamda uyanmasını diledi.

BRT’YE AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’deki darbe girişimini BRT’ye değerlendirdi.

Akıncı, “olay bizi de yakından ilgilendiriyor. Takip ediyoruz. Türkiye ile çok yakın ilişki içinde olan bir toplumuz. Türkiye’de iyi şeyler olunca sevinen kötü gelişmelerde kaygı duyan bir toplumuz” dedi.

Türkiye’nin geçmişinde de darbeler olduğunu ve bu darbelerin Türkiye’yi daha ileriye götürmediğini ifade eden Akıncı, yeni bir darbe girişimi olmasını da kaygıyla karşıladıklarını söyledi.

Akıncı, “Biz Türkiye’ye demokrasi içinde demokratik hukuk devleti ve çoğulculuk içinde sivil yönetim altında bir gelecek diliyor ve istiyoruz. Darbelerin çare olmadığını biliyoruz. Bütün sorunlar ancak demokrasi içinde çözümlenebilir” dedi.

Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü ve duygularını ilettiklerini de açıkladı.

Akıncı açıklamasında Kıbrıs Türk halkına da seslendi.

Akıncı, “KKTC’deki kardeşlerimiz herhangi bir kaygı taşımasınlar. KKTC’de en ufak bir sorun yok. Sınırlarımızda da bir sorun yok. Provokasyon olasılıklarına birtakım önlemler alıyoruz. Kolordu ve Güv. KK ile görüştüm. Burada emir komuta zinciri içerisinde görevlerini sürdürüyorlar. Darbe girişiminin burada bir etkisi yoktur. Sınırlarda da etkisi yoktur. TC’deki olayı takip ediyoruz. Tek dileğimiz TC’nin sorunlarına çözüm bulması ve istikarar içinde sorunlarını çözmesidir. Tek çıkış yolu demokrasidir” dedi.

Türkiye’de yaşanan bir olumsuzluğun beraberinde bir olumluluk getirdiğine işaret eden Akıncı, bunun da Türk halkının demokrasiye sahip çıkması olduğunu söyledi.

Akıncı, “şu anda tek temennim herhangi bir darbe girişiminin başarıya ulaşmaması ve sivil yönetim altında Türkiye Cumhuriyeti’nin devam etmesidir. Çare Sandıklar ve seçimlerdir.

Cumhurbanı Akıncı, değerlendirmesinde bazı endişelerini de dile getirdi.

Akıncı “Ölümler olduğu bilgileri, bomba atıldığı bilgileri geliyor. Toparlanma süreci kan dökülüyorsa elbette büyük bir yara açar ve yaranın iyileşmesi de zaman alır. Temennimiz biran önce toparlanılmasının sağlanmasıdır. Yaraları da demokrasi içinde saracağız. Başka çaresi yok. Temenni ederim Türkiye çok daha sağlıklı bir şekilde yoluna devam etsin. Siyasi partiler arasındaki ilişkilerin de yumuşamasını dilerim süreçle birlike. Temenni ederim ki Türkiye yarına daha mutlu ve aydınlık bir gelecekte uyansın ve yaralarını çok daha erken sarsın” dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.