1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI'DAN ÖZGÜRGÜN'E YANIT
AKINCI'DAN ÖZGÜRGÜN'E YANIT

AKINCI'DAN ÖZGÜRGÜN'E YANIT

Akıncı'dan Özgürgün'e yanıt

A+A-

“ÇÖZÜM DİLENCİLİĞİYLE DEĞİL, ÇÖZÜM KARARLILIĞIYLA YÜRÜYORUZ”

“SİYASİ OLGUNLUKTAN  UZAK BU  HAKSIZ  VE ÇİRKİN SALDIRISINI ESEFLE KINIYORUM”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  “Çözüm dilenciliğiyle değil,  çözüm kararlılığıyla yürüyoruz” diyerek Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün dünkü açıklamasına sert tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  “Başbakanı olduğu bir devletin seçilmiş Cumhurbaşkanı’na hakaret etmeye başlayan bir kişilikle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Müzakerelerde 23 Ağustos’tan itibaren başlayacak önemli bir sürecin arifesinde Başbakan Özgürgün’ün “ezilmiş, büzülmüş, silik, dilenen” gibi sıfatlarla aniden şahsını aşağılama ve itibarsızlaştırma gayretkeşliğine giriştiğini belirten Akıncı, şöyle devam etti:

“Bunu yaparken gerçekte kendini ve makamını itibarsızlaştırdığının farkında bile değildir.

Başbakan’ın siyasi olgunluktan son derece uzak bu haksız ve çirkin saldırısını esefle kınıyorum. Şunu bilsin ki, bu tür sıfatları halkımız bize yakıştırmaz.

Başbakan bu sıfatları başkası için kullanmadan önce dönüp bir aynaya bakmalıdır.”

“HAFTALIK GÖRÜŞMELERDE DİLE GETİRMEDİ”

Endişe içinde olduğunu söyleyen Başbakan’ın kendisiyle  haftalık görüşmelerinde bu endişelerini dile getirmediğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, şu ifadeleri kullandı:

“Geçen hafta içinde iki kez benimle bir araya geldiği halde endişelerini gidermek için hiçbir soru sormamıştır. Tam tersine, her defasında müzakere sürecine hükümetin tam destek verdiğini belirtmiştir. Şimdi ‘masada ne aldık, Akıncı açıklasın’ diyor ve kendine düzenli gönderilen tutanakları okumadığını da ele veriyor. Müzakere sürecinin bu şekilde açıklamalarla yürüyemeyeceğini de bilmezden geliyor.”

“KRİTİK DÖNEMECE GİRDİK”

Cumhurbaşkanı Mustaaf Akıncı, müzakerelerin seyri ile ilgili de şunları ekledi:
“Müzakere sürecinde kritik bir dönemece girmiş bulunuyoruz. 23 Ağustos – 14 Eylül tarihleri arasında yapılacak 7 görüşmede, var olan ayrılık noktalarında yeterli yakınlaşmalar sağlanabilirse, eylül ayının ikinci yarısından itibaren çözüm yönünde daha umutlu gelişmeler yaşanabilir. Kuşkusuz son dönemeçte yakın istişare içinde olduğumuz Türkiye’nin ve diğer garantör ülkelerin de katkısının hayati önemi olacaktır.

Daha önce de çeşitli vesilelerle açıkladığım gibi, 4 başlıkta sağlanan ilerlemeler yanında, aşılması gerekli önemli zorluklar da vardır. Toprak ve güvenlik konuları ise uzlaşma bekleyen ve henüz ayrıntılı olarak ele alınmayan iki ciddi konudur.
Sürecin başından beri halkımıza verdiğim söze uygun olarak ve 11 Şubat 2014 mutabakatına sadık kalarak, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm için uğraş vermekteyiz.

Kıbrıs Türk halkının gerçek çıkarlarını gözeterek, her iki toplumun eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayacakları adil bir çözüme ulaşmaya çaba harcıyoruz. Halktan aldığımız güçle bu çabayı ezilmişlik duygusu içinde değil; onurla, gururla yürütmekteyiz.”

“ÇÖZÜM DİLENCİLİĞİ DEĞİL, KARARLILIKLA… BAŞBAKAN TELAŞ İÇİN” 

Başbakan Özgürgün’ün ifadelerine atıf yaparak, “Çözüm dilenciliği değil, çözüm kararlılığı ile hareket etmekteyiz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları ekeldi:
“Böylesi bir ortamda Başbakan’ın ‘eyvah galiba çözüm oluyor’ telaşı içerisinde saldırıya geçmesi ve bizi masa başında zayıf düşürecek bir yaklaşım sergilemesi makamına yakışmayan bir tutumdur. 

Başbakan Özgürgün, bugünden kamplara bölünmeyi tetikleyerek ancak kendimize zarar vereceğimizi anlamaktan aciz mi?

Yaptığım uyarılara kulak vermeyerek, ha bire ayağımıza kurşun sıkmaları yetmezmiş gibi, şimdi de açıktan saldırıya geçilmesini elbette halkımız değerlendirecekti”.

“RUM TARAFI HENÜZ GERÇEKÇİ NOKTADA DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Akıncı, süreçte önemli ilerlemeler sağlamalarına rağmen Rum tarafının  henüz sonuca ulaşmak için gereken makul ve gerçekçi noktada olmadığınu da belirterek,  şunları ekledi:

“Önümüzdeki süreçte temenni ederim ki o noktaya gelinir ve her iki tarafın da yararına olacak, aynı zamanda bölge istikrarına da katkı yapacak bir çözüme ulaşırız. O gün geldiğinde Başbakan nereye doğru yürüyecekse o yöne gider. Benim kiminle yürüyeceğimi merak etmesin, ben her şart altında halkımla birlikte yürüdüğüm yoluma devam edeceğim.”

(YIL/GUR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.