1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NİN MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ: "PROJE GÜVENLİ DEĞİL!"
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NİN MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ: "PROJE GÜVENLİ DEĞİL!"

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NİN MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ: "PROJE GÜVENLİ DEĞİL!"

Akkuyu Nükleer Santrali'nin Müdürü istifa etti: "Proje güvenli değil!"

A+A-

Uzmanların felaket projesi olarak niteledikleri Mersin’deki Akkuyu Nükleer A.Ş. bünyesinde görev yapan Mersin Bölge Kamu Diplomasisi ve Devlet İlişkileri Bölge Müdürü Faruk Uzel istifa etti. Projenin güvenli olmadığını savunan Uzel, ihmal iddialarını madde madde sıraladı.

 

 

Uzel’in basın açıklamasından önce kimliği bilirsiz kişilerce ozelhaberturkiye@gmail.com isimli bir adresten basın mensuplarına Uzel’in cinsel istismar ve yolsuzluktan ötürü işten atıldığına dair e-posta yollandı. Akkuyu Nükleer A.Ş avukatı Kaan Keskin’in atılan e-postanın şirketle alakasının bulunmadığını açıklaması ise şüphe doğurdu.

Bir garip istifa hikayesi

Müdür Faruk Uzel, 1 Eylül Salı akşamı basın yayın organı temsilcilerine kendisine ait cep telefonundan şu mesajı gönderdi: “Ülkemin nükleer santral inşa etmek ve bu teknolojiye sahip olmak adına yaptıklarını desteklemekle birlikte, proje uygulayıcısı Rus şirketinin faaliyetlerini ve zihniyetinin inşa edeceği bir nükleer santrali ülkem ve milletim için çok ciddi bir risk unsuru olarak görüp, bu durumu dile getirmem sonucu Akkuyu Nükleler Santral Projesi’nden ayrıldığımı bildiririm.”

Bu mesajın ardından basın merkezlerineozelhaberturkiye@gmail.com isimli bir kullanıcıdan bir takım iddiaların yer aldığı bir e-posta yollandı. E-postada, Uzel’in şirket içi büyük bir soruşturma sonucu çalışanlara karşı cinsel tacizde bulunduğu ve yolsuzluğa bulaştığının tespit edildiği öne sürüldü.

Akkuyu Nükleer A.Şavukatı Kaan Keskin ise, açıklamanın şirket tarafından yapılmadığını, temsil ettiği şirketi bağlayıcı yönü bulunmadığını savundu. Keskin, Uzel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

Tehdit aldığını söyleyip, bir dizi kusur anlattı

Gerçekleştirdiği basın toplantısında, istifasının ardından sessiz kalması ve yakın çevresine yaptığı açıklamaları tekzip etmesinin istendiğini öne süren Faruk Uzel, bu yüzden tehdit aldığını savundu.

Uzel’in tartışmaların odağındaki projeyle ilgili ihmal iddiaları madde madde şöyle:

* “Mersin Bilgilendirme Merkezi’nde, zemin kotunun 1 metre altındaki ofis olarak kullanılan odalardaki taban suyunu izole edip kesemeyen mühendislik bilginizle, Akkuyu’da deniz kıyısında ve deniz seviyesinden 12 metre düşük kotta yapacağınız nükleer santralin güvenli olacağına inanmamızı mı bekliyorsunuz?

* 1,5 milyon dolar harcayarak sadece tasarımını yaptırdığınız bilgilendirme merkezindeki 7 bin 200 metre elektrik kablosunu döşeyip, UPS cihazının bilgisayarla bağlantı kablosunu döşemeyi unutan mühendisliğinizle mi nükleer santral inşa edeceksiniz?

* Bu güne kadar taşeronunuz olan firmalardan mahkemelik olmadığınız şirket var mıdır? Sizin kiralama taahhüdü üzerinden inşa edilen otelle nasıl bir ilişkiye girdiniz ki mahkemelik oldunuz? Bu sorundan dolayı Atom Stroy Export’un müdürünü neden apar topar kovdunuz?

* Geçen yıl ihalesini yapıp aldığınız iki yangın söndürme aracını kullanacak personel alımı yapmadığınız için bekleterek çürüttüğünüz ve geçen ay çıkan yangında kullanamadığınız doğru mu? Bu zihniyetle mi nükleer santral inşa edecek ve güvenliğini işleteceksiniz?

* Projeyi maddi sıkıntılardan dolayı yürütemediğiniz doğru mudur? Dünya üzerinde size güvenip yatırıma katılacak ya da kredi sağlayacak bir tek finans kuruluşu var mıdır?

* Kıyı kenar çizgisine dikkat etmeyi akıl edemeyip, 1 nolu reaktörü kıyı kenar çizgisi altına yerleştiren mühendislik rezaleti yüzünden projeyi uygulamadığınız, bunun için kanun değişikliği beklediğiniz doğru mu?

*  Son 2 yılda 3 ayrı taş ocağı ruhsatı alıp buradan çıkan ve pasa diye tabir edilen milyonlarca metreküp toprağı mı inşaatta kullanacaksınız?

* Asıl maksadınız Türk hukukuna gol atıp, çevresinden dolaşıp nükleer santralin zemin tesviyesini yapmak mıdır?

* Radyasyon izleme ve ölçüm projesini içerisinde Mersin Üniversitesi ve Mersin halkının temsilcilerinin katılım önerisini neden reddettiniz? Projenin şeffaf izlenme ihtimali sizi rahatsız mı etti?

* İş akdimin sonlandırıldığına dair mutabakat sözleşmesinde benim açıklamalarımı engelleyecek maddeleri neden koydunuz?”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.